Πολιτική
Πέμπτη, 06 Δεκεμβρίου 2007 18:11

Θεσμός το γρηγορόσημο στην Ελλάδα

ΣΤΙΣ πιο διεφθαρμένες χώρες της Ε.Ε. κατατάσσεται η Ελλάδα μαζί με την Πολωνία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, ενώ τo λεγόμενο «γρηγορόσημο» ως τακτική στις συναλλαγές του πολίτη με τις δημόσιες υπηρεσίες έχει πλέον καθιερωθεί.

Τα παραπάνω προκύπτουν από το Παγκόσμιο Βαρόμετρο Διαφθοράς για το 2007 που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η μη κυβερνητική οργάνωση Transparency International.

Διεθνώς η Ελλάδα καταλαμβάνει την 56η θέση ακολουθούμενη από την Ιορδανία, το Ομάν, τη Ναμίμπια και τις Σεϊχέλες.

Σε σχέση με τη διαφθορά στις εφορίες και στα ΜΜΕ η χώρα μας καταλαμβάνει τη τελευταία θέση, την 19η για τη διαφθορά στα κόμματα και στο εκπαιδευτικό σύστημα και την 18η στο στρατό και στους νομοθετικούς θεσμούς.

Στην ερώτηση εάν οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να καταπολεμήσει τη διαφθορά είναι αποτελεσματικές μόλις το 26% των ερωτηθέντων ειδικών απαντά θετικά, ένα 15% υποστηρίζει ότι δεν είναι ούτε αποτελεσματικές αλλά ούτε και αναποτελεσματικές ενώ το 59% πιστεύει ότι τα μέτρα της κυβέρνησης είναι αναποτελεσματικά.

Στις 20 πρώτες χώρες στον κατάλογο με τις λιγότερο διεφθαρμένες χώρες είναι η Δανία, Φινλανδία, Σιγκαπούρη, η Ιρλανδία και οι ΗΠΑ.

Πηγή: Deutsche Welle