«Αυτοκτονώ εξαιτίας της δουλειάς μου στη France Telecom. Αυτή είναι η μόνη αιτία... Έχω γίνει ράκος, καλύτερα να τελειώνω».
Από την έντυπη έκδοση
Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]
«Αυτοκτονώ εξαιτίας της δουλειάς μου στη France Telecom. Αυτή είναι η μόνη αιτία... Έχω γίνει ράκος, καλύτερα να τελειώνω».
Με αυτά τα λόγια, ένας 51χρονος εργαζόμενος στη γαλλική εταιρεία τηλεπικοινωνιών, νυν Orange, αποχαιρέτησε στις 14 Ιουλίου 2009, ανήμερα της εθνικής εορτής, την οικογένειά του, γιατί δεν μπορούσε να αντέξει τη «διαρκή κατάσταση εκτάκτου ανάγκης», «την πλήρη αποδιοργάνωση», «τη διοίκηση του τρόμου». Ο εκπρόσωπος του συνδικάτου Sud-PTT, Πατρίκ Ακερμάν, έδωσε τότε στοιχεία για 18 αυτοκτονίες υπαλλήλων της εταιρείας και 10 απόπειρες από τον Φεβρουάριο του 2008.
Η αποκρατικοποίηση και η εισαγωγή στο Χρηματιστήριο ήταν η αρχή των ραγδαίων αλλαγών. Στόχος ήταν η αύξηση των κερδών με περικοπές των περιττών. 22.000 ανθρώπων. Οι συμβάσεις και τα συμβόλαιά τους, όμως, δεν επέτρεπαν μαζικό ξεφόρτωμα, χωρίς ποινικές και κυρίως οικονομικές κυρώσεις. Έτσι, τα καλά τα παλικάρια επέλεξαν άλλα μονοπάτια.
Εξαναγκασμός σε παραιτήσεις. Οι προϊστάμενοι ξεκίνησαν να πιέζουν και να υποβαθμίζουν, για να τους λυγίσουν. Με μέθοδο επιστημονική. Ειδικοί ψυχολόγοι προσελήφθησαν για να εντοπίσουν τους πιο αδύναμους. Αντί για παραιτήσεις, όμως, η σατανική τακτική έφερε μαζική ψυχική καταβολή. Δώδεκα άνθρωποι αποπειράθηκαν να βάλουν τέλος στη ζωή τους, οκτώ διαγνώστηκαν είτε με κατάθλιψη είτε κρίθηκαν ανίκανοι να εργαστούν, 19 άνθρωποι δεν άντεξαν την παγίδευση στο σκοτεινό δωμάτιο του φόβου, της αναμονής, της προσβολής.
Σαν αυτήν που εκστόμισε ο τότε πρόεδρος του ομίλου Ντιντιέ Λομπάρ για μία «μόδα που δεν καταλαβαίνει», η οποία έβλαπτε την επιχείρηση όσο και τον ίδιο. Βλάβες και βλάβες, κάποιες ανεπανόρθωτες.
Δέκα χρόνια μετά ο Λομπάρ και άλλα δύο ανώτατα στελέχη καταδικάστηκαν σε ποινή φυλάκισης ενός έτους και πρόστιμο 15.000 ευρώ έκαστος ως ηθικοί αυτουργοί μίας συστηματικής και μεθοδευμένης εργασιακής παρενόχλησης. Μιας παρενόχλησης που σκοτώνει. Στην εταιρεία επιβλήθηκε πρόστιμο 75.000 ευρώ. Επειδή ξεπέρασε τα όρια; Η τακτική αυτή, όπως και η μέθοδος Γκρόνχολμ είναι διαδεδομένη. Εύκολα δεν πεθαίνει.