Πολιτική
Παρασκευή, 07 Δεκεμβρίου 2007 12:53

Κ. Καραμανλής: Θεμελιώδης στρατηγική επιλογή η μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης

«Η μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης είναι θεμελιώδης στρατηγική επιλογή μας και καίρια πρόκληση για τη χώρα», υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, στο μήνυμά του στην ημερίδα με θέμα « Η Διοικητική Μεταρρύθμιση στην Πράξη για την Προγραμματική Περίοδο 2007-8».

Στο μήνυμά του ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε μία σειρά παρεμβάσεων της κυβέρνησης για τη βελτίωση της Δημόσιας Διοίκησης, όπως:

- το νέο Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα,

- την ανάπτυξη της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης,

- το Πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ» για την Τοπική Αυτοδιοίκηση,

- το νέο Δημοτικό και Κοινοτικό Κώδικα.

«Μέχρι τώρα έγιναν πολλά ... αναγνωρίζουμε ότι μένουν πολλά ακόμη να γίνουν (...) και πρώτ’ απ’ όλα, να προχωρήσουμε στην εφαρμογή ενός συγκροτημένου, μακροπρόθεσμου Σχεδίου», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Ο σχεδιασμός αυτός ολοκληρώθηκε και ήρθε η ώρα της εφαρμογής του, πρόσθεσε ο κ. Καραμανλής και τόνισε : «Η Μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης, είναι κατ΄ εξοχήν πολιτικό ζήτημα. Συνδέεται άρρηκτα με τη σύγκλιση της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μία αποτελεσματική Διοίκηση συνιστά καίριο εργαλείο ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας της χώρας. Χωρίς μια αξιόπιστη Διοίκηση δεν μπορεί να αναβαθμιστεί η ποιότητα ζωής των πολιτών, οι οποίοι αξιώνουν και δικαιούνται να νοιώθουν στην καθημερινότητά τους ισότιμοι Ευρωπαίοι πολίτες».

Όπως υπογράμμισε, στον πυρήνα του Επιχειρησιακού Προγράμματος βρίσκονται, η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, η εφαρμογή της καλής νομοθέτησης, ο εξορθολογισμός της οργάνωσης και της λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης, η επένδυση στον ανθρώπινο παράγοντα.

«Στόχος μας», κατέληξε ο πρωθυπουργός, «είναι να διαμορφώσουμε μια Διοίκηση εξωστρεφή, κοντά στον πολίτη. Μια Διοίκηση που θα λειτουργεί ως μοχλός για την ανάπτυξη της χώρας. Μια Διοίκηση -πλοηγό της Ελλάδας προς την Κοινωνία της Γνώσης, στον 21ου αιώνα».