Πίσω στα κοινοβουλευτικά έδρανα επιστρέφουν σήμερα οι Βρετανοί βουλευτές, προκειμένου να ψηφίσουν επί της νέας συμφωνίας της κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον με την Ευρωπαϊκή Ένωση και να ανοίξει ο δρόμος για το Brexit στις 31 Ιανουαρίου. Η νέα συμφωνία αποχώρησης θα απαγορεύει επίσης από την κυβέρνηση να παρατείνει τη μεταβατική περίοδο – κατά την οποία η Βρετανία θα είναι εκτός της Ε.Ε., αλλά θα συμμορφώνεται με τους κοινοτικούς κανόνες – μετά τη λήξη του 2020.
Πίσω στα κοινοβουλευτικά έδρανα επιστρέφουν σήμερα οι Βρετανοί βουλευτές, προκειμένου να ψηφίσουν επί της νέας συμφωνίας της κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον με την Ευρωπαϊκή Ένωση και να ανοίξει ο δρόμος για το Brexit στις 31 Ιανουαρίου.
Η νέα συμφωνία αποχώρησης θα απαγορεύει επίσης από την κυβέρνηση να παρατείνει τη μεταβατική περίοδο – κατά την οποία η Βρετανία θα είναι εκτός της Ε.Ε., αλλά θα συμμορφώνεται με τους κοινοτικούς κανόνες – μετά τη λήξη του 2020.
Το κείμενο αναμένεται να ψηφιστεί σε δεύτερη ανάγνωση το απόγευμα στο Ουεστμίνστερ. Ύστερα από την έγκριση της βασίλισσας, θα απομένει μόνο η επικύρωση από το Ευρωκοινοβούλιο ώστε η Βρετανία να αποχωρήσει από την Ε.Ε. ύστερα από 47 χρόνια κοινής πορείας.
Μία εβδομάδα μετά την ευρεία νίκη του, κατά την οποία εξασφάλισε 80 επιπλέον έδρες στο βρετανικό κοινοβούλιο, ο Μπόρις Τζόνσον επανέρχεται με τον αέρα του νικητή και τη δέσμευση ότι θα βάλει τέλος στις «καθυστερήσεις και τις επικρίσεις».
Από τα ίδια κοινοβουλευτικά έδρανα, περίπουν έναν χρόνο πριν, οι Βρετανοί βουλευτές απέρριψαν τρεις φορές τη συμφωνία που είχε πρώτη διαπραγματευτεί η προκάτοχός του Τερέζα Μέι, με αποτέλεσμα η έξοδος της χώρας από την Ένωση να αναβληθεί δύο φορές. Οι χρόνιες διαπραγματεύσεις και οι απανωτές αναβολές ωστόσο, όπως φάνηκε από το εκλογικό αποτέλεσμα της 12ης Δεκεμβρίου, έχουν κουράσει αφόρητα τους Βρετανούς πολίτες, οι οποίοι θέλουν να τελειώνουν πια με το αφήγημα του Brexit και την αβεβαιότητα.
Η επιστροφή στη «βεβαιότητα» αυτή βρίσκεται στις προτεραιότητες του Μπόρις Τζόνσον, μολονότι οι επικριτές της συμφωνίας αποχώρησης επιμένουν ότι το μέλλον της Βρετανίας μάλλον θα βυθιστεί στην αβεβαιότητα, καθώς οι διαπραγματεύσεις για μία νέα εμπορική συμφωνία είναι χρονοβόρες.
Την ανησυχία αυτή εξέφρασε μόλις προχθές και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντε Λάιεν, επισημαίνοντας μάλιστα ότι αν και θα υπάρξουν αναμφισβήτητα συνέπειες και για την Ε.Ε., ωστόσο τον μεγαλύτερο κίνδυνο εάν δεν υπάρξει εγκαίρως εμπορική συμφωνία τον διατρέχει η Βρετανία.
Βάσει της συμφωνίας αποχώρησης, την οποία διαπραγματεύτηκε η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον με τις Βρυξέλλες το φθινόπωρο, οι υφιστάμενες ρυθμίσεις μεταξύ της Ε.Ε. και της Βρετανίας θα συνεχιστούν προσωρινά, επιτρέποντας την ελεύθερη διακίνηση των αγαθών στα διάφορα σύνορα με τη Γηραιά Ήπειρο.
Η συμφωνία αυτή λήγει στις 31 Δεκεμβρίου του 2020. Έως τότε, ο Μπόρις Τζόνσον υποστηρίζει ότι θα έχει ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου (Free Trade Agreement). Σύμφωνα με αυτήν, θα περιοριστούν οι δασμοί, προκειμένου να διευκολυνθεί το εμπόριο και η λειτουργία των επιχειρήσεων.
Θεωρητικά, η μεταβατική περίοδος μπορεί να παραταθεί για ένα ή δυο χρόνια, αν και αυτό θα πρέπει να συμφωνηθεί πριν την 1η Ιουλίου.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC, Guardian