Πολιτική
Παρασκευή, 07 Δεκεμβρίου 2007 19:03

Προειδοποίηση Ντ. Μπακογιάννη στην ΠΓΔΜ για αλλαγή πλεύσης

Προειδοποίηση προς την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ να προχωρήσει σε αλλαγή πλεύσης ώστε να βρεθεί ως τον ερχόμενο Απρίλιο αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα της οριστικής ονομασίας της γείτονος απηύθυνε από τις Βρυξέλλες η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία εκπροσώπησε την Ελλάδα στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Η υπουργός κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής της για τη μελλοντική διεύρυνση του ΝΑΤΟ, σημείωσε ότι ναι μεν όλα τα κράτη - μέλη της Ατλαντικής Συμμαχίας επιθυμούν να υπάρξει επιτυχής πορεία της Κροατίας, της Αλβανίας και της ΠΓΔΜ, υπογραμμίζοντας, όμως, ότι τίποτα δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο.

Αναφερόμενη ειδικότερα, στην προοπτική ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, η υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η κυβέρνηση των Σκοπίων θα πρέπει να καταβάλει εργώδεις, όπως είπε, προσπάθειες για να ανταποκριθεί στους όρους και τις προϋποθέσεις που έχει θέσει η Ατλαντική Συμμαχία για να δεχθεί νέα κράτη-μέλη.

Αναλυτικότερα η Ντόρα Μπακογιάννη υπογράμμισε ότι «η έγκαιρη, αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα του ονόματος αποτελεί ουσιώδη και αναγκαία προϋπόθεση για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ». Ανέφερε ότι η έως τώρα στάση της κυβέρνησης των Σκοπίων, όπως εκδηλώνεται με σειρά αντιπαραγωγικών ενεργειών και αποφάσεων αδιαλλαξίας και αλυτρωτικής λογικής πλήττει τις σχέσεις της καλής γειτονίας και εμποδίζει τις προοπτικές οικοδόμησης συμμαχικών σχέσεων.

Η υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ακόμη ότι η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας θα πρέπει να λάβει πολιτικές αποφάσεις, «ανάλογης γεναιότητας με αυτές που έχουμε λάβει στην Ελλάδα ώστε να υπάρξει αλλαγής πλεύσης».

Συνεχίζοντας η Ντόρα Μπακογιάννη τόνισε ότι «τώρα είναι η στιγμή για επίλυση προβλημάτων που η διαιώνισή τους έχει αρνητικό αντίκτυπο στην περιφερειακή συνεργασία και ασφάλεια».

Ερωτηθείσα για τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών των Σκοπίων Αντόνιο Μιλόσοσκι (ο οποίος είπε ότι η επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων Ελλάδας - ΠΓΔΜ για το θέμα της ονομασίας είναι θετική εξέλιξη, χωρίς, ωστόσο, αυτό να σημαίνει ότι θα λυθεί σύντομα και το πρόβλημα) ανέφερε ότι συγκρατεί κυρίως το σημείο της δήλωσης το οποίο αναφέρει ότι η επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων είναι θετική.

Πρόσθεσε δε ότι οι διαπραγματεύσεις για τη διευθέτηση του ζητήματος της ονομασίας έχουν συγκεκριμένο αντικείμενο και δεν θα πρέπει να θεωρηθεί πως έχουν το χαρακτήρα οικοδόμησης μέτρων εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Καταλήγοντας υπογράμμισε ότι έτσι όπως εμφανίζεται σήμερα η κατάσταση αναφορικά με τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, η Κροατία είναι η υποψήφια χώρα που βρίσκεται στην καλύτερη θέση, ακολουθεί η Αλβανία, η δε ΠΓΔΜ θα πρέπει να καταβάλει σημαντικές προσπάθειες.

«Οι αποφάσεις για τις προσκλήσεις για ένταξη στο ΝΑΤΟ δεν πρέπει να θεωρούνται και δεν είναι δεδομένες» τόνισε η Ντόρα Μπακογιάννη.

Η υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι ενημέρωσε για τις ελληνικές θέσεις και την υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Κοντολίζα Ράις, κατά τη συνάντησή τους στο περιθώριο της Συνόδου.

Ειδικότερα ενημέρωσε την Αμερικανίδα υπουργό για τους λόγους για τους οποίους η Ελλάδα θεωρεί ότι θα πρέπει να υπάρξει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την εξεύρεση αμοιβαίως αποδεκτής λύσης, ανάμεσα στην Ελλάδα και την ΠΓΔΜ.

Στην παρέμβασή της για το Κόσοβο κατά τη διάρκεια των εργασιών της σημερινής Υπουργικής Συνόδου του ΝΑΤΟ, η κ. Ντόρα Μπακογιάννη τόνισε ότι η διεθνής κοινότητα και μαζί η Ατλαντική Συμμαχία θα πρέπει να καταβάλουν κάθε προσπάθεια για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής.

Αναφερόμενη, τέλος, στην κατάσταση στο Αφγανιστάν, που επίσης απασχόλησε τη σύνοδο, τόνισε ότι για τη Συμμαχία η ειρήνη και η σταθερότητα στη χώρα αποτελεί πρωταρχικό στόχο, όπως, άλλωστε, και η υποστήριξη και εκπαίδευση των εθνικών αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας που συνδράμουν στις προσπάθειες της αφγανικής κυβέρνησης.

Πηγή ΑΠΕ