Πιλοτική σύμπραξη τριών νοσοκομείων του ΕΣΥ με τον ιδιωτικό τομέα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2020.
Της Ανθής Αγγελοπούλου
Πιλοτική σύμπραξη τριών νοσοκομείων του ΕΣΥ με τον ιδιωτικό τομέα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2020.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό η χώρα μας θα ακολουθήσει το παράδειγμα της Σουηδίας και συγκεκριμένα το μοντέλο του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Καλονίνσκα στη Σουηδία, όπου η διοίκηση του το 2014 ξεκίνησε ένα νέο τρόπο λειτουργίας. Αντί να επενδύσει σε νέα μηχανήματα για να εξελίξει το νοσοκομείο αγόρασε υπηρεσίες από τον ιδιωτικό τομέα, διαγνωστικές εξετάσεις.
Η ελληνική κυβέρνηση θέλει με τον τρόπο αυτό να μειώσει προφανώς τα έξοδα συντήρησης και ανανέωσης των μηχανημάτων στα δημόσια νοσοκομεία, τα οποία παρουσιάζουν σημαντικά προβλήματα λειτουργίας τα τελευταία χρόνια και συγχρόνως να μειώσει τις λίστες αναμονής για εξετάσεις που σε πολλές περιπτώσεις φτάνουν να είναι μέχρι και 6 μήνες.
Τις εξετάσεις των ασφαλισμένων θα γίνονται μέσα στο νοσοκομείο του ΕΣΥ και θα τις καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ αλλά, την ευθύνη των μηχανημάτων (συντήρηση, ανανέωση κ.λπ.) θα την έχει ο ιδιωτικός τομέας που θα υπογράφει τη σύμβαση σε το δημόσιο νοσοκομείο.
Έτσι, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, τα νοσοκομεία του ΕΣΥ θα είναι ανταγωνιστικά στην αγορά και θα μπορούν σε αυτά να πηγαίνουν και ασθενείς που έχουν ιδιωτική ασφάλεια και μέχρι σήμερα προτιμούν τα ιδιωτικά νοσοκομεία.
Ωστόσο, τα ερωτήματα που τίθενται είναι πολλά καθώς το πρότυπο του Karolinska είναι ένας εξαιρετικά υψηλός στόχος. Μιλάμε για μια κορυφαία Μονάδα Υγείας στην Ευρώπη που είναι αναγνωρισμένη από τα μεγαλύτερα Ιατρικά Κέντρα παγκοσμίως και στην οποία εργάζονται πάνω από 2.000 επιστήμονες υγείας ενώ, η διοίκηση επενδύει συνεχώς σε νέες εγκαταστάσεις, συνεργασίες, προγράμματα, κλινικές μελέτες κ.λπ..
Το Karolinska επίσης, διαθέτει Μητρώα Ασθενών πάνω από 30 χρόνια, παρέχει ιατρική περίθαλψη με τηλεϊατρική και e-health, έχει τομέα συμβουλευτικής υποστήριξης, κάνει διεπιστημονικές συνεδρίες εξ αποστάσεως, παρέχει εκπαίδευση και ανταλλαγή τεχνογνωσίας, καθώς και προγράμματα διεπιστημονικής κλινικής έρευνας και καινοτομίας.
Επιπροσθέτως μην ξεχνάμε τις διαφορές στην οικονομία των δύο χωρών.
Το μέσο εισόδημα στην Ελλάδα είναι τουλάχιστον 20.000 ευρώ μικρότερο από την Σουηδία ενώ η ανεργία που μαστίζει τη χώρα μας φτάνει το 20% όταν στη Σουηδία είναι λίγο πάνω από το 6%.
Η Ελλάδα επιπλέον δεν έχει τη δυνατότητα κρατικής χρηματοδότησης στην Υγεία όπως και οι άλλες χώρες της Ευρώπης. Μόνο ένα 5% του προϋπολογισμού μας πάει στον τομέα Υγείας. Και φυσικά μην ξεχνάμε τη γήρανση του πληθυσμού η οποία στην Ελλάδα είναι υψηλότερη από τις χώρες του Βορρά και φυσικά επιφέρει αύξηση του ποσοστού των επισκεπτών στις δομές υγείας.
Να θυμίζουμε ότι ο αριθμός των δημόσιων νοσηλευτηρίων στη χώρα μας είναι αρκετά μεγάλος (130 τον αριθμό) και οι κατά καιρούς αποφάσεις για μειώσεις τους δεν έχουν στεφθεί με επιτυχία. Συνεπώς, ο στόχος της κυβέρνησης, οποίος είναι πολύ υψηλός, είναι εκτός του να έχουν οι έλληνες καλύτερες υπηρεσίες υγείας να μειώσει τα κόστη από την επιβάρυνση αγοράς και συντήρησης μηχανημάτων στον κρατικό προϋπολογισμό.
Το σίγουρο είναι πάντως, ότι η υιοθέτηση του πιλοτικού προγράμματος σε 3 δημόσια νοσοκομεία αποτελεί μεγάλη πρόκληση για την κυβέρνηση και το βλέμμα όλων είναι στραμμένο στο 2020 που θα γίνει η πρώτη εφαρμογή του μέτρου.