Υπερψηφίστηκε ο κρατικός προϋπολογισμός του 2020 από 158 βουλευτές, μετά από την πενθήμερη συζήτηση στη Βουλή. Κατά του προϋπολογισμού τάχθηκαν 139 βουλευτές. Από τη συζήτηση ξεχώρισε η έντονη πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα στα θέματα της οικονομίας. Αντιθέτως, υπήρξε κλίμα συναίνεσης και συνεννόησης από όλους τους πολιτικούς αρχηγούς απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις των τελευταίων εβδομάδων.
Υπερψηφίστηκε ο κρατικός προϋπολογισμός του 2020 από 158 βουλευτές, μετά από την πενθήμερη συζήτηση στη Βουλή.
Κατά την ηλεκτρονική ψηφοφορία, 139 βουλευτές της αντιπολίτευσης τάχθηκαν κατά του προϋπολογισμού. Συνολικά ψήφισαν 297 βουλευτές σε σύνολο 300. Απουσίαζαν 3 βουλευτές, ενώ δύο εξ αυτών οι κ.κ. Κ. Ζουράρις και Κ. Μάλαμα του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσαν με επιστολή τους πρόθεση καταψήφισης του προϋπολογισμού.
Άξια αναφοράς είναι η ευρύτατη συναίνεση που καταγράφηκε για τον προϋπολογισμό του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ο οποίος εγκρίθηκε με πλειοψηφία 250 βουλευτών έναντι 39 που καταψήφισαν και οχτώ που δήλωσαν «παρών». Υπέρ ψήφισαν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ελληνική Λύση. Το ΚΙΝΑΛ σύμφωνα με πληροφορίες ψήφισε όχι σε όλα.
Οι δαπάνες της Προεδρίας της Δημοκρατίας ψηφίστηκαν από 242 βουλευτές (55 όχι) ενώ οι δαπάνες των υπολοίπων υπουργείων ψηφίστηκαν επίσης από 158 βουλευτές (139 κατά) με μόνη διαφοροποίηση στις δαπάνες του υπουργείου Εξωτερικών που ψηφίστηκαν από 159 βουλευτές (138 κατά).
Στις πέντε ημέρες και 50 ώρες, που διήρκεσε η συζήτηση επί του προϋπολογισμού, τον λόγο έλαβαν 224 βουλευτές όλων των κομμάτων. Μίλησαν επίσης 34 μέλη της κυβέρνησης καθώς και οι έξι αρχηγοί. Συνολικά μίλησαν 264 μέλη του κοινοβουλίου.
Από τη συζήτηση ξεχώρισε η έντονη πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα στα θέματα της οικονομίας. Αντιθέτως, υπήρξε κλίμα συναίνεσης και συνεννόησης από όλους τους πολιτικούς αρχηγούς απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις των τελευταίων εβδομάδων.
Τι προβλέπει ο προϋπολογισμός
Ο προϋπολογισμός μεταξύ άλλων προβλέπει για το 2020 ανάπτυξη 2,8% του ΑΕΠ, πρωτογενές πλεόνασμα 3,56% του ΑΕΠ και φοροελαφρύνσεις, ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Επιπλέον, προβλέπεται αύξηση των επενδύσεων κατά 13,4% για το νέο έτος ενώ το ποσοστό της ανεργίας θα υποχωρήσει από το 17,4% φέτος στο 15,6% για το 2020.
Η ιδιωτική κατανάλωση προβλέπεται να αυξηθεί με ρυθμό 1,8% για το 2020 ενώ η δημόσια κατανάλωση να ενισχυθεί κατά 0,6% το 2020. Οι εξαγωγές θα αυξηθούν με ρυθμό 5,1% του χρόνου ενώ οι εισαγωγές θα ενισχυθούν κατά 5,2% του χρόνου.