Mag
Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου 2019 11:50

Πουρνιά Κόνιτσας: Η εντυπωσιακή βραχογραφία του Παντοκράτορα και ο άγνωστος καλλιτέχνης

Στις βορειοδυτικές πλαγιές του όρους Σμόλικα, στην κοιλάδα του Βουρκοπόταμου – παραπόταμου του Σαραντάπορου – βρίσκεται η Πουρνιά, ένα ορεινό χωριό του νομού Ιωαννίνων.

Στις βορειοδυτικές πλαγιές του όρους Σμόλικα, στην κοιλάδα του Βουρκοπόταμου – παραπόταμου του Σαραντάπορου – βρίσκεται η Πουρνιά, ένα ορεινό χωριό του νομού Ιωαννίνων.

Κάμερα τοποθετημένη σε drone κατέγραψε εντυπωσιακά πλάνα από την περιοχή.

Το χωριό είναι κτισμένο ανάμεσα σε δάση, σε υψόμετρο 900 μέτρων, με την παλιά του ονομασία να είναι Σταρίτσιανη, ενώ ξεχωρίζει για τα πλούσια νερά του, τις πέτρινες βρύσες του και λιθόστρωτα σοκάκια.

Στην είσοδο του χωριού βρίσκεται το πέτρινο γεφύρι της «Μαύρης Πέτρας» ή «Σελλού» ή «Σελιου» που χρονολογείται από το 1817 και το οποίο έχει χαρακτηριστεί από το 2010 ως μνημείο και δείγμα της λαϊκής ηπειρώτικης αρχιτεκτονικής.

Κύριο χαρακτηριστικό του είναι τα τεταρτοκυκλικά ανακουφιστικά τόξα του, ενώ μαζί με τον απότομο βράχο - ζωγραφισμένο με αγιογραφία του Παντοκράτορα - πάνω από το γεφύρι, την πέτρινη βρύση και τον ερειπωμένο νερόμυλο, συνθέτουν ένα ιδιαίτερο τοπίο.

Η βραχογραφία του Παντοκράτορα της Μαυρόπετρας έχει φιλοτεχνηθεί στην κάτω επιφάνεια του βράχου, σε ύψος περίπου 15 μέτρων από το έδαφος, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν ακριβή στοιχεία για τον δημιουργό, αλλά και για τη χρονολογία που σχεδιάστηκε.

Ειδικοί, σύμφωνα με το archaiologia.gr, εκτιμούν ότι δημιουργήθηκε περίπου στις αρχές του 19ου αιώνα, με την επιγραφή πάνω της να αναφέρει πως ο Παντοκράτορας «προστατεύει εδώ και 200 χρόνια τους διαβάτες και το γεφύρι».

Σύμφωνα με μαρτυρίες που διασώθηκαν από γενιά σε γενιά, Τούρκοι στρατιώτες πυροβολούσαν τη βραχογραφία για να καταστρέψουν τη μορφή του Παντοκράτορα, ενώ τα χρώματα δοκιμάστηκαν και από τις καιρικές συνθήκες, παραμένοντας ωστόσο αναλλοίωτα.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από epirustravel.eu, wikipedia, archaiologia.gr
Πλάνα: Λάζαρος Τσάτσος