Κόσμος
Δευτέρα, 10 Δεκεμβρίου 2007 11:56

Νέος γύρος συνομιλιών ΙΑΕΑ-Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα

Αρχισε σήμερα στην Τεχεράνη νέος γύρος συνομιλιών για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα μεταξύ του Ιράν και αντιπροσωπείας της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενεργείας (ΙΑΕΑ), όπως μεταδίδουν τα ιρανικά ΜΜΕ.

Η αντιπροσωπεία της ΙΑΕΑ έφθασε στην ιρανική πρωτεύουσα χθες, λιγότερο από μια εβδομάδα μετά την έκθεση των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, σύμφωνα με την οποία το Ιράν διέκοψε το πρόγραμμα των πυρηνικών όπλων το 2003.

«Οι πυρηνικές διαπραγματεύσεις άρχισαν σήμερα το πρωί και θα διαρκέσουν τρεις ημέρες», μετέδωσε το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Fars.

Στις Βρυξέλλες, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Χαβιέρ Σολάνα δήλωσε ότι η ΕΕ θα συνεχίσει την ίδια πολιτική απέναντι στο Ιράν προτείνοντας διαπραγματεύσεις για τη διακοπή της διαδικασίας εμπλουτισμού του ουρανίου και υποστηρίζοντας παράλληλα ενέργειες προς την κατεύθυνση της επιβολής κυρώσεων από τον ΟΗΕ.

«Για την ώρα η στάση της ΕΕ δεν έχει αλλάξει και δεν τίθεται θέμα αλλαγής. Αυτή είναι η προσέγγιση διπλής κατεύθυνσης», τόνισε ο Σολάνα.