Κόσμος
Δευτέρα, 10 Δεκεμβρίου 2007 13:34

Μπαλί: Αποτυχία συμφωνίας για τις κλιματικές αλλαγές

Δεν κατέληξαν σε συμφωνία οι συνομιλίες του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ, για τον καθορισμό ενός δεσμευτικού στόχου, αναφορικά με τη μείωση από τις πλούσιες χώρες έως το 2020 των εκπομπών αερίων, οι οποίες προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, μετά τη διαφωνία των ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι δεν θα συμφωνήσουν σε συγκεκριμένες ποσοστώσεις για τη μείωση αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Ο επικεφαλής της αμερικανικής αντιπροσωπείας Χάρλαν Ουάτσον απέρριψε επίσης σχετικό εδάφιο στο πρώτο προσχέδιο συμφωνίας που θα εκδοθεί στο τέλος της διάσκεψης του Μπαλί την Παρασκευή, 14 του μηνός.

Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και το Nippon Keidanren, το μεγαλύτερο εργοδοτικό συνδικάτο της Ιαπωνίας που προειδοποίησε ότι η υιοθέτηση "μη ορθολογικών" ποσοστώσεων στις εκπομπές αερίων, περιορίζουν την οικονομική ανάπτυξη. "Αν καθιερωθούν μη ορθολογικοί κανονισμοί για όλες τις εκπομπές αερίων, όπως έγινε με το Πρωτόκολλο του Κιότο, δεν θα αποφύγουμε μια αποδυνάμωση της διεθνούς ανταγωνιστικότητάς μας", τόνισε ο πρόεδρος του συνδικάτου.

Στο προσχέδιο της συμφωνίας ζητείται από τις 38 πιο ανεπτυγμένες βιομηχανικά χώρες να περιορίσουν τις εκπομπές των ρυπογόνων αερίων από 25 έως 40% κάτω από τα επίπεδα του 1990 έως το 2020. Η Ευρωπαϊκή Ένωση τάσσεται υπέρ της πρότασης αυτής αλλά ο Ουάτσον κατέστησε σαφές ότι οι ΗΠΑ δεν συμφωνούν.

«Οι αριθμοί είναι εκτός του τελικού κειμένου" είπε ένας σύνεδρος προσθέτοντας ότι κυρίως οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και ο Καναδάς διαφωνούν σε αυτό.

Οι διαπραγματεύσεις στο Μπαλί εισήχθησαν σήμερα σε μια καθοριστική εβδομάδα με την παρέμβαση υπουργών από όλο τον κόσμο. Στη διάσκεψη μετέχουν τουλάχιστον 10.000 σύνεδροι, μεταξύ τους αντιπροσωπείες από 190 χώρες, εκατοντάδες εμπειρογνώμονες, μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) και σχεδόν 1.400 δημοσιογράφοι. Ο βασικός στόχος της διάσκεψης είναι να οριστεί ένας οδικός χάρτης διετών διαπραγματεύσεων για την παράταση του Πρωτοκόλλου του Κιότο που εκπνέει το 2012 και το σχεδιασμό μιας μελλοντικής συνθήκης που θα το διαδεχθεί.

Το Κιότο προβλέπει μείωση κατά 5% των εκπομπών από τις 38 πιο ανεπτυγμένες βιομηχανικά χώρες για την περίοδο 2008-2012, ποσοστό που μπορεί να μειωθεί περισσότερο, αν ληφθεί υπόψη η αποχώρηση των ΗΠΑ το 2001 από το πρωτόκολλο, όταν ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους δήλωσε την αντίθεσή του σε αυτό.