Κόσμος
Δευτέρα, 10 Δεκεμβρίου 2007 16:53

ΠΓΔΜ: «Μόνο με το διάλογο μπορούμε να πάμε μπροστά»

«Μόνο με το διάλογο μπορούμε να πάμε μπροστά και να ξεπεραστούν τα προβλήματα» δήλωσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, σχετικά με το νέο γύρο διαβουλεύσεων για την εκκρεμότητα της ονομασίας, μεταξύ των διαπραγματευτών της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, παρουσία του Μάθιου Νίμιτς.

Υπενθυμίζεται ότι ο νέος αυτός γύρος διαβουλεύσεων αναμένεται να διεξαχθεί εντός του Ιανουαρίου, πρώτα στα Σκόπια, με οικοδεσπότη τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοσκι, και κατόπιν στην Αθήνα, με οικοδέσποινα την υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Ντόρα Μπακογιάννη.

«Είναι καλό να υπάρχει διάλογος και να ακούσουμε ο ένας τα επιχειρήματα του άλλου» ανέφερε ακόμη ο κ. Γκρούεφσκι.

«Είμαστε δύο γειτονικές χώρες. Ναι μεν έχουμε το μεγάλο πρόβλημα με την ονομασία, όμως είναι καλό να καθόμαστε και να συζητάμε, να ακούσουν κι εμάς, τη δική μας θέση, τις δικές μας ιδιαιτερότητες, τη δική μας οπτική για το θέμα αυτό. Δεν είναι καλό να γίνεται αυτό μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης και των θεσμικών οργάνων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ. Ο υπουργός Εξωτερικών, Αντόνιο Μιλόσοσκι, θα επεξηγήσει με μεγάλη ακρίβεια τη δική μας θέση και τις ρίζες της θέσης μας αυτής. Θα ακούσουμε και τα επιχειρήματα της άλλης πλευράς. Μόνο με το διάλογο λοιπόν μπορούμε να πάμε μπροστά» κατέληξε ο κ. Γκρούεφσκι.

Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι, διατύπωσε την άποψη ότι μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης σε πολιτικό επίπεδο.

«Οι νέες ιδέες που καταθέσαμε στον κ. Νίμιτς κατά την τελευταία μας συνάντηση στα Σκόπια, κινούνται προς την κατεύθυνση ενίσχυσης της εμπιστοσύνης μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων, διότι είναι φανερό ότι λείπει κάτι τέτοιο» ανέφερε ο κ. Μιλόσοσκι σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Ελεύθερη Ευρώπη» (Free Europe), στη σλαβομακεδονική γλώσσα.

Πρόσθεσε ότι, «είναι μεν γνωστές οι θέσεις των δύο πλευρών για το ζήτημα της ονομασίας, όμως απουσιάζουν τακτικότερες επαφές, οι οποίες μπορούν να εμπεδώσουν κλίμα εμπιστοσύνης σε πολιτικό επίπεδο» και κατέληξε λέγοντας ότι «στο πλαίσιο αυτό, τουλάχιστον μία φορά το χρόνο πρέπει να πραγματοποιούνται συναντήσεις σε επίπεδο ηγεσιών των δύο χωρών, ανεξαρτήτως αν τα ανοιχτά προβλήματα ξεπεραστούν ή όχι».

Πηγή ΑΠΕ