Υψηλές πληρότητες για τα τριήμερα των Χριστουγέννων καταγράφουν ήδη πολλοί από τους αγαπημένους χειμερινούς προορισμούς στη χώρα μας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Αράχοβα, όπου η πληρότητα ήδη αγγίζει το 90%-95% για τα Χριστούγεννα, ενώ καθημερινά αυξάνονται επίσης οι κρατήσεις για το τριήμερο της Πρωτοχρονιάς.
Από την έντυπη έδκοση
Της Βάσως Βεγίρη
[email protected]
Υψηλές πληρότητες για τα τριήμερα των Χριστουγέννων καταγράφουν ήδη πολλοί από τους αγαπημένους χειμερινούς προορισμούς στη χώρα μας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Αράχοβα, όπου η πληρότητα ήδη αγγίζει το 90%-95% για τα Χριστούγεννα, ενώ καθημερινά αυξάνονται επίσης οι κρατήσεις για το τριήμερο της Πρωτοχρονιάς.
Το γεγονός ότι οι δυο αυτές γιορτές «πέφτουν» φέτος μεσοβδόμαδα (Τετάρτες) βοηθά, όπως επισημαίνουν οι ξενοδόχοι, για κρατήσεις και στις ημέρες πριν και μετά. Ωστόσο, η πλειοψηφία των κρατήσεων είναι για τριήμερα και κατά κανόνα από Έλληνες, με εξαίρεση την αναμενόμενη παρουσία Βούλγαρων και Σέρβων σε χειμερινά θέρετρα της Βόρειας Ελλάδας την εβδομάδα κυρίως της Πρωτοχρονιάς.
Στην Αράχοβα οι πληρότητες για το τριήμερο των Χριστουγέννων αγγίζουν ήδη το 90%-95% και εκτιμάται ότι υπάρχει αύξηση της τουριστικής κίνησης σε σύγκριση με πέρυσι. Στα Καλάβρυτα επίσης οι πληρότητες για τα Χριστούγεννα κινούνται από 70% έως 80% και λίγο χαμηλότερα για την Πρωτοχρονιά, ενώ πολύ υψηλές είναι ήδη οι πληρότητες για τις γιορτές στο Πήλιο και στον Βόλο και πολύ καλά κινούνται και τα ξενοδοχεία στον ορεινό όγκο της Χαλκιδικής (Ταξιάρχης, Αρναία κ.α.), όπου βρίσκονται σε λειτουργία περί τις 300 κλίνες.
Ανοδικά κινείται φέτος και η Δυτική Μακεδονία. Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του νεοσύστατου Συνδέσμου Ξενοδόχων Δυτικής Μακεδονίας «Ο Ξένιος Ζευς», Ιορδάνης Μιχαηλίδης (ο Σύνδεσμος συστάθηκε τον Ιούλιο, με ένωση των δυνάμεων των ξενοδόχων της Φλώρινας, της Καστοριάς, των Γρεβενών και της Κοζάνης), οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία της περιοχής για την περίοδο των εορτών πηγαίνουν καλά και χάρη στα «Ραγκουτσάρια» (παραδοσιακό καρναβαλικό έθιμο) στην Καστοριά (6-8 Ιανουαρίου) δεν υπάρχει ζήτηση μόνο για τα δύο τριήμερα Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, αλλά για περισσότερες ημέρες, ενώ και οι χριστουγεννιάτικες φωτιές και τα χάλκινα της ακριτικής Φλώρινας μαζί με τα περίφημα τοπικά τσίπουρα και φασολάδες έχουν επίσης τους πιστούς φίλους τους.
Στοχευμένες δράσεις
Στη Δράμα, η «Ονειρούπολη», όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Δράμας και έφορος στο Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), Άγγελος Καλλίας, έχει λειτουργήσει σαφέστατα υπέρ της αύξησης της επισκεψιμότητας στην πόλη, αλλά οι επισκέψεις είναι στη μεγάλη τους πλειοψηφία αυθημερόν, τόσο από τους Έλληνες όσο και από τους γείτονες Βαλκάνιους (Βούλγαρους και Σέρβους).
Στόχος της Ένωσης Ξενοδόχων Δράμας είναι η αύξηση της επισκεψιμότητας των Βαλκάνιων την περίοδο των εορτών με διανυκτερεύσεις από την επόμενη χρονιά και από τον Ιανουάριο του 2020 θα υλοποιηθούν σχετικές στοχευμένες δράσεις.
Όσον αφορά την κίνηση των Ελλήνων στην περιοχή, σύμφωνα με τον κ. Καλλία υπάρχει ενδιαφέρον, αλλά οι πληρότητες είναι χαμηλότερες από πέρυσι, ωστόσο αισιοδοξεί ότι με τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής θα «πιαστεί» η περσινή κίνηση.
Όπως άλλωστε επισημαίνει και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής, Γρηγόρης Τάσιος, η τουριστική κίνηση την περίοδο των εορτών θα κινηθεί σε καλούς ρυθμούς, ειδικά για τις περιοχές-πόλεις με χριστουγεννιάτικα πάρκα όπως η Δράμα, τα Τρίκαλα, η Λάρισα και σε μικρότερο βαθμό η Θεσσαλονίκη, καθώς αυτά συντελούν στην επίτευξη διανυκτερεύσεων πριν ή ανάμεσα στις δυο μεγάλες γιορτές και από εκεί και πέρα όλα θα εξαρτηθούν από τις καιρικές συνθήκες, ήτοι τις χιονοπτώσεις όσον αφορά τη λειτουργία των χιονοδρομικών κέντρων, καθώς επίσης λίγες μόνο Περιφέρειες, όπως η Ήπειρος, έχουν καλά ανεπτυγμένο μοντέλο του εναλλακτικού τουρισμού.
Σε κάθε περίπτωση, όσο καλή και αν είναι η τουριστική κίνηση στους ελληνικούς χειμερινούς τουριστικούς προορισμούς, η υψηλή αυτή σεζόν του χειμερινού τουρισμού στη χώρα μας δεν ξεπερνάει τις 20 ημέρες. «Όπως φάνηκε πέρυσι, 365 ημέρες τουρισμός δεν υπάρχει -τονίζει ο κ. Τάσιος- και μετά τα Φώτα τα καταλύματα θα έχουν μόνο... φως». Ο πρόεδρος της ΠΟΞ θεωρεί αναγκαία την προσέλκυση των οδικών τουριστών της Κεντρικής Ευρώπης στην Ελλάδα, έχει θέσει το θέμα στην κυβέρνηση και ευελπιστεί ότι θα υπάρξει σχετική κινητοποίηση του υπό σύσταση Περιφερειακού Συμβουλίου Τουρισμού.
Στην ίδια κατεύθυνση, η ΠΟΞ επαναλαμβάνει σταθερά την πρότασή της για καθιέρωση της «Λευκής Εβδομάδας», η οποία μάλιστα -όπως σημειώνει ο κ. Καλλίας από τη Δράμα-, ένας από τους αρχικούς εμπνευστές της πρότασης, έχει παρεξηγηθεί και θα είναι μια εκπαιδευτική εκδρομή για να γνωρίσουν τα παιδιά τις ειδικές μορφές τουρισμού. Με τον τρόπο αυτό εκτιμά ότι πολλά παιδιά θα επιστρέψουν με τις οικογένειές τους ή ακόμη και θα θελήσουν να γίνουν αθλητές μετά τη γνωριμία τους με τις ειδικές μορφές τουρισμού.
Χιονοδρομικά κέντρα
Με τους μετεωρολόγους να προβλέπουν για την εβδομάδα που αρχίζει σήμερα καλοκαιρία και άνοδο θερμοκρασιών, μένει να φανεί στην πράξη αν θα μπορέσει να συνεχιστεί η λειτουργία όσων χιονοδρομικών κέντρων έχουν ήδη τεθεί σε λειτουργία και αν θα αρχίσει η λειτουργία και των υπόλοιπων.
Τα πρώτα χιόνια του 2019 έχουν πέσει ήδη πάντως στα ορεινά της Βόρειας Ελλάδας και άλλων περιοχών και το τελευταίο Σαββατοκύριακο (χθες και προχθές) στη Βόρεια Ελλάδα ήταν ανοιχτά τα χιονοδρομικά κέντρα Βίγλας-Πισοδερίου στη Φλώρινα (σε απόσταση 18 χλμ. από την πόλη της Φλώρινας και 216 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη), Ελατοχωρίου Πιερίας (υψόμετρο 1.450 μ., σε απόσταση 105 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη και 120 χλμ. από τη Λάρισα), ενώ μόνο τα σαλέ ήταν ανοικτά στο χιονοδρομικό κέντρο Σελίου στο όρος Βέρμιο στην Ημαθία (24 χλμ. από τη Βέροια και 95 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη), όπου η χιονοδρομία (σκι) αναμένεται να ξεκινήσει το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. Επίσης το επόμενο Σάββατο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία και το Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας Γρεβενών.