Πολιτική
Δευτέρα, 16 Δεκεμβρίου 2019 09:43

ΣΥΡΙΖΑ - ΚΙΝΑΛ: Νέο πεδίο αντιπαράθεσης το άρθρο του Κ. Σημίτη

Ένα άρθρο του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη στα «Νέα» για τα εθνικά θέματα, προκάλεσε νέα ένταση στις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ – Κινήματος Αλλαγής και κραδασμούς στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, που ούτως ή άλλως δοκιμάζεται από τις εσωκομματικές αντιδράσεις για την μαζική ένταξη στελεχών του ΠΑΣΟΚ το τελευταίο διάστημα.

Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]

Ένα άρθρο του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη στα «Νέα» για τα εθνικά θέματα, προκάλεσε νέα ένταση στις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ – Κινήματος Αλλαγής και κραδασμούς στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, που ούτως ή άλλως δοκιμάζεται από τις εσωκομματικές αντιδράσεις για την μαζική ένταξη στελεχών του ΠΑΣΟΚ το τελευταίο διάστημα.

Ένα από τα πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που έσπευσαν να επιτεθούν κατά του Κώστα Σημίτη, ήταν ο Παύλος Πολάκης που ανέβασε στα social media ένα λίβελο κατά του πρώην πρωθυπουργού, που πήρε διαστάσεις. Η απάντηση ήρθε άμεσα από τον στενό συνεργάτη της Φώφης Γεννηματά Μανώλη Όθωνα, ο οποίος με δική του ανάρτηση ρωτούσε ειρωνικά πού είναι τα like στην ανάρτηση Πολάκη από την Μυρσίνη Ζορμπά και τον Νίκο Μπίστη, δύο στελέχη που εντάχθηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά ήταν από τους θερμότερους υποστηρικτές του Κώστα Σημίτη.

Το υβριστικό σχόλιο όμως του Παύλου Πολάκη κατά του πρώην πρωθυπουργού, δεν έφερε μόνο την ανάρτηση του Μανόλη Όθωνα. Έφερε και την αντίδραση των Νίκου Μπίστη, Αντώνη Λιάκου και Παναγιώτη Παναγιώτου, όλοι θερμοί υποστηρικτές και στελέχη του εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι προβεβλημένοι από τον κ. Πολάκη, του απάντησαν γραπτώς, τα εξής: «Είναι δικαίωμα του Παύλου Πολάκη να κρίνει και να επικρίνει τη διακυβέρνηση Σημίτη. Ακόμα και όταν άθελά του – όπως πιστεύουμε – η κριτική του στα εθνικά θέματα ταυτίζεται με αναχρονιστικές και εθνικιστικές προσεγγίσεις. Όταν όμως η κριτική μετατρέπεται σε προσωπικό λίβελο και εκτρέπεται σε απαράδεκτους χαρακτηρισμούς, βλάπτει σοβαρά την υπόθεση της ανασυγκρότησης της σύγχρονης Αριστεράς. Το ύφος στην πολιτική αντιπαράθεση πρέπει να συμβαδίζει με το ήθος της Αριστεράς. Αυτή είναι η απαίτηση του κόσμου που ακολουθεί τον ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία».

Το ερώτημα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ποια θα είναι η στάση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος είναι αληθές ότι στο παρελθόν, από το βήμα της Βουλής έχει εκφραστεί με αντίστοιχο τρόπο και περιεχόμενο κατά του Κώστα Σημίτη. Είναι γνωστό ότι ο κ. Τσίπρας συμφωνεί με τον Πολάκη και όχι με τους Μπίστη, Λιάκο, Παναγιώτη αναφορικά με τον κ. Σημίτη και ας προσπαθεί τώρα να δείξει ότι συνεργάζεται με τους ομοϊδεάτες του και συνοδοιπόρους του.

Δεν έχουν άλλωστε περάσει πολλές ημέρες από τότε που ο Σωτήρης Βαλτέν, άλλο ένα σημαίνον στέλεχος του εκσυγχρονιστικού που είναι σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ, κάλεσε επί της ουσίας τον Αλέξη Τσίπρα, με αφορμή τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στα εθνικά θέματα,  ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ του Άκη Τσοχατζόπουλου και το ΠΑΣΟΚ του Κώστα Σημίτη «να επιλέξει το δεύτερο». 

Η επίθεση Πολάκη, προκάλεσε και την επίσημη εύλογη αντίδραση του Κινήματος Αλλαγής, όπου μεταξύ άλλων, σημειώνεται: «Είναι προφανές ότι τον Κώστα Σημίτη δεν τον αγγίζουν οι χυδαιότητες Πολάκη. Μετάλλαξαν όμως όσους πήγαν στο ΣΥΡΙΖΑ για να τον αλλάξουν και άλλαξαν οι ίδιοι. Με λίγα λόγια οι κ. Ζορμπάς, Μουζέλης, Μπίστης και άλλοι, μπορούν από σήμερα να διασχίζουν απομονωμένοι, τις γέφυρες της σιωπής».

Η μαζική είσοδος των στελεχών του ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ δεν γίνεται δεκτή με …ενθουσιασμό από όλον τον ΣΥΡΙΖΑ. Η ηγεσία τη θεωρεί απαραίτητη διαδικασία για να πείσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να γίνει πολυσυλλεκτικό κόμμα, αλλά πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν βλέπουν με καλό μάτι την ένταξη των στελεχών του ΠΑΣΟΚ στο κόμμα τους, ούτε τα συνθήματα Τσίπρα υπέρ της σοσιαλδημοκρατίας και της κεντροαριστεράς και προπάντων, ούτε τη διγλωσσία στα μεγάλα θέματα όπως η οικονομία, τα εθνικά θέματα, η κοινωνική πολιτική και η ασφάλεια.

Κορυφαία στελέχη όπως ο Πάνος Σκουρλέτης, ο Νίκος Φίλης, ο Πάνος Λάμπρου και πολλοί άλλοι αρχίζουν και διατυπώνουν ανοικτά πλέον τις ενστάσεις τους στον τρόπο με τον οποίο γίνεται η διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ και ο μετασχηματισμός, ενώ επανέρχεται και το ζήτημα της αποτίμησης της κυβερνητικής τετραετίας του ΣΥΡΙΖΑ από άλλα στελέχη όπως ο Σταύρος Κοντονής. Όσο πλησιάζουμε προς το συνέδριο και ιδίως μετά τις γιορτές που θα ξεκινήσει και επισήμως ο προσυνεδριακός διάλογος, οι τόνοι θα ανέβουν. Οι «προεδρικοί» και οι άλλες συνιστώσες γύρω από τον Αλέξη Τσίπρα θα δώσουν μάχη για την τελική επικράτηση. Για τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ, τη στροφή προς τη σοσιαλδημοκρατία, τις αλλαγές στην οργάνωση και τη λειτουργία, την επανεκλογή του κ. Τσίπρα από τη βάση, μετά το συνέδριο. Η Πρωτοβουλία 53+ και οι συνιστώσες που αντιστέκονται στην λεγόμενη «πασοκοποίηση» του ΣΥΡΙΖΑ θα αντισταθούν. Εμφανίζονται ως υπέρμαχοι της αριστερής ιδεολογίας και ταυτότητας και θα δώσουν μάχη για να διατηρήσουν τις εσωκομματικές τους θέσεις στα να όργανα.