Κόσμος
Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2019 11:21

Η Ρωσία απέλασε δύο Γερμανούς διπλωμάτες

Την απέλαση δύο Γερμανών διπλωματών από τη Μόσχα, σε αντίποινα για την απέλαση των δύο Ρώσων διπλωματών από το Βερολίνο, την περασμένη εβδομάδα, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εσωτερικών της Ρωσίας επιβεβαιώνοντας τις σχετικές πληροφορίες.

Την απέλαση δύο Γερμανών διπλωματών από τη Μόσχα, σε αντίποινα για την απέλαση των δύο Ρώσων διπλωματών από το Βερολίνο, την περασμένη εβδομάδα, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εσωτερικών της Ρωσίας επιβεβαιώνοντας τις σχετικές πληροφορίες.

Με την αιτιολογία ότι η Μόσχα δεν συνεργάστηκε με το Βερολίνο στην υπόθεση της δολοφονίας ενός 40χρονου Γεωργιανού, τσετσένικης καταγωγής, τον περασμένο Αύγουστο, η Γερμανία απέλασε δύο Ρώσους διπλωμάτες. Οι γερμανοί ειαγγελείς υποψιάζονται ρωσική ή τσετσενική ανάμειξη στον φόνο, ενώ σύμφωνα με το «Der Spiegel», οι γερμανικές αρχές υποπτεύονται πως ήταν στην πραγματικότητα πράκτορες της ρωσικής υπηρεσίας κατασκοπείας GRU. Ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ έχει διαψεύσει κατηγορηματικά πως οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες εμπλέκονται στη δολοφονία.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας κάλεσε σήμερα τον Γερμανό πρεσβευτή στη Μόσχα, εξέδωσε επίσημη διαμαρτυρία για τις απελάσεις των Ρώσων διπλωματών και έδωσε στους δύο Γερμανούς διπλωμάτες προθεσμία επτά ημερών για να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Οι απελάσεις αυτές «στέλνουν ένα κακό μήνυμα και είναι αδικαιολόγητες», κατήγγειλε σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποιο «επιφυλάσσεται του δικαιώματός του να λάβει και άλλα μέτρα στην υπόθεση αυτή υπό το φώς των ερευνών» που αυτή τη στιγμή διεξάγονται.

Στις 23 Αυγούστου μέρα μεσημέρι σε πάρκο στο κέντρο του Βερολίνου ένας Γεωργιανός ονόματι Ζελιμχάν Χανγκοσβίλι, σκοτώθηκε με τρεις σφαίρες από ένα όπλο με σιγαστήρα ενώ κατευθυνόταν προς τέμενος. Αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για πραγματική «εκτέλεση». Ο Χανγκοσβίλι είχε στο παρελθόν πολεμήσει στο πλευρό αυτονομιστών στην Τσετσενία.

Ο δράστης είχε ταξιδέψει στη Γερμανία με ρωσικό διαβατήριο που είχε εκδοθεί στο όνομα Βαντίμ Σοκόλοβ, αλλά η αυθεντικότητα του εγγράφου αμφισβητείται. Ο ίδιος βρίσκεται υπό κράτηση στο Βερολίνο, αλλά αρνείται να μιλήσει.

Η δολοφονία παραπέμπει σε παρόμοιες επιθέσεις εναντίον Τσετσένων ανταρτών σε διάφορες πόλεις, συχνά με την υπόνοια της ρωσικής  εμπλοκής.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, Guardian