Κόσμος
Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2019 06:38

Χιλή: Εντοπίστηκαν συντρίμμια του C-130 που εξαφανίστηκε τη Δευτέρα

Συντρίμμια εντοπίστηκαν στη θάλασσα, στα ανοικτά του νότιου άκρου της αμερικανικής ηπείρου, στον τόπο όπου εξαφανίστηκε μεταγωγικό αεροσκάφος C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας της Χιλής που μετέφερε συνολικά 38 ανθρώπους, ανακοίνωσε αξιωματούχος.

Συντρίμμια εντοπίστηκαν στη θάλασσα, στα ανοικτά του νότιου άκρου της αμερικανικής ηπείρου, στον τόπο όπου εξαφανίστηκε μεταγωγικό αεροσκάφος C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας της Χιλής που μετέφερε συνολικά 38 ανθρώπους, όπως ανακοίνωσε αξιωματούχος.

«Βρέθηκαν ορισμένα συντρίμμια του αεροπλάνου, καθώς και ανθρώπινα υπολείμματα κάποιων από τους επιβαίνοντες», δήλωσε δημοσιογράφους ο Χοσέ Φερνάντες, αξιωματούχος της αυτοδιοίκησης στη νομαρχία Μαγαγιάνες, στη νότια Χιλή.

Ανώτερος αξιωματικός των ένοπλων δυνάμεων ανακοίνωσε νωρίτερα πως ανακτήθηκαν συντρίμμια που ενδέχεται να ήταν μέρος των εσωτερικών δεξαμενών καυσίμων και άλλων τμημάτων του C-130 περίπου 30 χιλιόμετρα από την τελευταία γνωστή θέση του, μεταξύ της Χιλής και της Ανταρκτικής.

Το αεροσκάφος C-130 Hercules απογειώθηκε από τη βάση Τσαβούνκο στην Πούντα Αρένας (νότιο άκρο της Χιλής) στις 16.55 της Δευτέρας (τοπική ώρ - 21.55 ώρα Ελλάδας) με προορισμό τη βάση «Εδουάρδο Φρέι» στην Ανταρκτική. Η ραδιοεπικοινωνία με το μεταγωγικό «χάθηκε» στις 18.13 (23.13 ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με ανακοίνωση της Πολεμικής Αεροπορίας της Χιλής. Την ώρα εκείνη, πετούσε πάνω από τον Πορθμό του Ντρέικ, τη θαλάσσια περιοχή που χωρίζει το νότιο άκρο της Λατινικής Αμερικής από την Ανταρκτική και ακόμη και οι πιο πεπειραμένοι ναυτικοί θεωρούν επίφοβη.

Το αεροσκάφος είχε στις δεξαμενές του ποσότητα καυσίμων που του επέτρεπε να συνεχίσει να πετά ως και τις 00.40 (05.40 της Τρίτης ώρα Ελλάδας). Επισήμως, κηρύχθηκε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης καθώς θεωρήθηκε ότι το μεταγωγικό υπέστη «δυστύχημα» επτά ώρες αφού χάθηκε κάθε επικοινωνία.

Από εκείνη τη στιγμή, 15 αεροσκάφη και πέντε πλοία άρχισαν επιχειρήσεις έρευνας. Πέραν της Χιλής, αεροπορικά και ναυτικά μέσα ανέπτυξαν στην περιοχή η Αργεντινή, η Ουρουγουάη, η Βραζιλία και οι ΗΠΑ. Τα αίτια του δυστυχήματος είναι ακόμη άγνωστα. Οι αρχές αναγνωρίζουν πως οι πιθανότητες να βρεθούν επιζώντες είναι πρακτικά μηδενικές.

Νωρίτερα χθες, εστάλησαν μαχητικά για να επεκταθεί η ζώνη έρευνας στο Πέρασμα του Ντρέικ, όπου τα παγωμένα νερά και η χαμηλή νέφωση δυσχέραναν τις ήδη δύσκολες έρευνες.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, AFP, Reuters