Πολιτική
Κυριακή, 08 Δεκεμβρίου 2019 08:17

Προς ευρεία συναίνεση για την ψήφο των αποδήμων

Με στόχο ένα «ρεκόρ» στον αριθμό των ψήφων εισάγεται την Τετάρτη στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την ψήφο των Ελλήνων που κατοικούν σε άλλες χώρες. Χθες, ο αρμόδιος υπουργός Τάκης Θεοδωρικάκος προχώρησε σε βελτιωτικές αλλαγές, στοχεύοντας στη μέγιστη δυνατή συναίνεση.

Από την έντυπη έκδοση
Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
[email protected]

 
Με στόχο ένα «ρεκόρ» στον αριθμό των ψήφων εισάγεται την Τετάρτη στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την ψήφο των Ελλήνων που κατοικούν σε άλλες χώρες. Χθες, ο αρμόδιος υπουργός Τάκης Θεοδωρικάκος προχώρησε σε βελτιωτικές αλλαγές, στοχεύοντας στη μέγιστη δυνατή συναίνεση.

Με αυτά τα δεδομένα στο «ναι» κλίνει και ο ΣΥΡΙΖΑ, και μόνο το ΜέΡΑ25 λέει «όχι». Επομένως ανοίγει ο δρόμος για να ψηφιστεί το συγκεκριμένο νομοσχέδιο από 291 βουλευτές την ερχόμενη Τετάρτη.

Μιλώντας στην επιτροπή της Βουλής ο υπουργός Εσωτερικών εστίασε στην ανάγκη ενότητας των πολιτικών δυνάμεων σε αυτή την κρίσιμη περίοδο για τη χώρα λόγω και των τουρκικών ενεργειών. Όσον αφορά το συγκεκριμένο νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων, επισήμανε ότι «η κυβέρνηση έκανε τα πάντα για να βρεθεί κοινός τόπος». Και αναφέρθηκε σε δύο αλλαγές:

* Οι 3 από τους 15 υποψηφίους του ψηφοδελτίου Επικρατείας μπορούν να προέρχονται από την ομογένεια. Εφόσον γίνει αυτή η επιλογή, τουλάχιστον ο ένας θα πρέπει υποχρεωτικά να τοποθετείται στις τρεις πρώτες θέσεις.

* Ειδική Διακομματική Επιτροπή θα εξετάζει τις ενστάσεις επί απορριπτικών αποφάσεων εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους. Θα διεξάγει -εφόσον μέλος της το ζητήσει- και δειγματοληπτικό έλεγχο των αιτήσεων που έγιναν αποδεκτές. Στην Επιτροπή θα προεδρεύει ο υπουργός Εσωτερικών ή οριζόμενο από τον ίδιο πρόσωπο και σε αυτή θα συμμετέχουν ένας εκπρόσωπος από κάθε κόμμα της Βουλής και εκπρόσωπος του Συνηγόρου του Πολίτη.

Ικανοποίηση

Ενδεικτική του θετικού κλίματος που έχει δημιουργηθεί μετά τις νομοτεχνικές βελτιώσεις είναι η δήλωση του εισηγητή της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργου Κατρούγκαλου στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες. «Είναι θετικές οι αλλαγές. Είμαστε σαφώς πιο κοντά στο να υπερψηφίσουμε πολλά από τα άρθρα. Ικανοποιήθηκαν δύο βασικά αιτήματά μας από τα τέσσερα που είχαμε θέσει», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον Γ. Κατρούγκαλο ικανοποιήθηκαν τα αιτήματα του ΣΥΡΙΖΑ για ένα αδιάβλητο και διαφανές εκλογικό σύστημα και για αυτοτελές δικαίωμα του εκλέγεστε των Ελλήνων του εξωτερικού. Η αξιωματική αντιπολίτευση είχε ακόμα ζητήσει την επικαιροποίηση των εκλογικών καταλόγων καθώς και τη νομοθετική πρόβλεψη να εγκρίνονται από τα 2/3 της Διακομματικής Επιτροπής η έκδοση των υπουργικών αποφάσεων.

Υπολογίζεται πως ΑΦΜ διαθέτουν περίπου 407.000 πολίτες, αλλά ενεργή φορολογική δήλωση έχουν οι 340.000. Σε αυτό τον αριθμό δεν συνυπολογίζονται οι εκλογείς κάτω των 30 ετών που έφυγαν από τη χώρα την τελευταία 10ετία για σπουδές ή εργασία χωρίς να έχουν ΑΦΜ και σύμφωνα με το σχέδιο νόμου θα μπορούν να ψηφίσουν από τον τόπο διαμονής τους αρκεί οι γονείς τους να είναι φορολογικά ενεργοί.

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

* Διεξαγωγή της ψηφοφορίας με αυτοπρόσωπη παρουσία του εκλογέα σε εκλογικά τμήματα που θα συσταθούν σε πρεσβείες, προξενεία, χώρους οργανώσεων απόδημων ή άλλους κατάλληλους χώρους.

* Η ψήφος των εκλογέων που ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα στα ανωτέρω εκλογικά τμήματα θα μετράει ισότιμα στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα και, επομένως, για τη συνολική κατανομή των εδρών.

* Αυξάνονται σε 15 από 12 οι βουλευτές Επικρατείας.

* Δικαίωμα εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού έχουν οι εκλογείς οι οποίοι πληρούν σωρευτικά τα παρακάτω κριτήρια: Τα τελευταία 35 χρόνια έχουν ζήσει τουλάχιστον 2 έτη στην Ελλάδα και έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση (Ε1 ή Ε2 ή Ε3 ή Ε9) είτε το τρέχον είτε το προηγούμενο φορολογικό έτος.