Απόψεις
Σάββατο, 07 Δεκεμβρίου 2019 11:38

Γιατί διαδηλώνουμε ξανά

Για περισσότερο από έναν χρόνο, παιδιά και νέοι από όλο τον κόσμο διαδηλώνουν για το κλίμα. Ξεκινήσαμε ένα κίνημα που αψήφησε όλες τις προσδοκίες, με εκατομμύρια ανθρώπους να δανείζουν τις φωνές τους -και το σώμα τους- για τον σκοπό. Το κάναμε όχι επειδή ήταν το όνειρό μας, αλλά επειδή δεν βλέπαμε κανέναν άλλον να αναλαμβάνει δράση για να εξασφαλίσει το μέλλον μας. Και παρά την προφορική υποστήριξη που έχουμε λάβει από πολλούς ενήλικες -συμπεριλαμβανομένων μερικών από τους ισχυρότερους ηγέτες του κόσμου- εξακολουθούμε να μην έχουμε πραγματική υποστήριξη.

Από την έντυπη έκδοση

Tων Γκρέτα Τούνμπεργκ*, Λουίζα Νεουμπάουερ* και Άντζελα Βαλενζουέλα*

Για περισσότερο από έναν χρόνο, παιδιά και νέοι από όλο τον κόσμο διαδηλώνουν για το κλίμα. Ξεκινήσαμε ένα κίνημα που αψήφησε όλες τις προσδοκίες, με εκατομμύρια ανθρώπους να δανείζουν τις φωνές τους -και το σώμα τους- για τον σκοπό. Το κάναμε όχι επειδή ήταν το όνειρό μας, αλλά επειδή δεν βλέπαμε κανέναν άλλον να αναλαμβάνει δράση για να εξασφαλίσει το μέλλον μας. Και παρά την προφορική υποστήριξη που έχουμε λάβει από πολλούς ενήλικες -συμπεριλαμβανομένων μερικών από τους ισχυρότερους ηγέτες του κόσμου- εξακολουθούμε να μην έχουμε πραγματική υποστήριξη.

Το να διαδηλώνουμε δεν είναι μία επιλογή που μας αρέσει, το κάνουμε επειδή δεν βλέπουμε να έχουμε άλλες επιλογές. Παρακολουθήσαμε μία σειρά διασκέψεων των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα να εξελίσσονται. Οι αμέτρητες διαπραγματεύσεις έχουν οδηγήσει σε μεγάλες, αλλά τελικά κενές, δεσμεύσεις από τις κυβερνήσεις του κόσμου -τις ίδιες κυβερνήσεις που επιτρέπουν στις εταιρείες που χρησιμοποιούν ορυκτά καύσιμα να αντλούν όλο και περισσότερο πετρέλαιο και φυσικό αέριο και να παραμερίζουν το μέλλον μας για τα κέρδη τους.

Οι πολιτικοί και οι εταιρείες ορυκτών καυσίμων γνωρίζουν για την κλιματική αλλαγή εδώ και δεκαετίες. Και όμως, οι πολιτικοί επιτρέπουν στους κερδοσκόπους να εξακολουθούν να εκμεταλλεύονται τους πόρους του πλανήτη μας και να καταστρέφουν τα οικοσυστήματά του προς αναζήτηση γρήγορου ρευστού απειλώντας την ίδια την ύπαρξή μας.

Δεν χρειάζεται η άποψή μας γι’ αυτό: οι επιστήμονες σημαίνουν συναγερμό. Προειδοποιούν ότι ποτέ δεν είχαμε λιγότερες πιθανότητες να περιορίσουμε την άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 1,5 °C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα -το κατώφλι πέρα από το οποίο ενεργοποιούνται τα πιο καταστροφικά αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής.

Ακόμη χειρότερα, πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι είμαστε σε καλό δρόμο να παράγουμε 120% περισσότερα ορυκτά καύσιμα το 2030 από ό,τι θα ήταν σύμφωνο με το όριο του 1,5 °C. Η συγκέντρωση των αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα έχει φτάσει σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ, δίχως καμία ένδειξη επιβράδυνσης. Ακόμα κι αν οι χώρες τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για μείωση των εκπομπών, κατευθυνόμαστε προς μία αύξηση κατά 3,2 °C.

Οι νέοι σαν εμάς επωμίζονται το μεγαλύτερο βάρος των αποτυχιών των ηγετών μας. Οι έρευνες δείχνουν ότι η ρύπανση από την καύση ορυκτών καυσίμων είναι η σημαντικότερη απειλή για την υγεία των παιδιών. Μόλις τον περασμένο μήνα μοιράσθηκαν 5 εκατομμύρια μάσκες σε σχολεία στο Νέο Δελχί, την πρωτεύουσα της Ινδίας, λόγω του τοξικού νέφους. Τα ορυκτά καύσιμα στραγγαλίζουν κυριολεκτικά τη ζωή εμάς.

Η επιστήμη φωνάζει για επείγουσα δράση κι όμως οι ηγέτες μας τολμούν να την αγνοούν. Έτσι συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε.

Μετά από έναν χρόνο διαμαρτυριών, οι φωνές μας ακούγονται. Μας καλούν να μιλήσουμε στους διαδρόμους της εξουσίας. Στον ΟΗΕ, απευθυνθήκαμε σε μία αίθουσα γεμάτη από παγκόσμιους ηγέτες. Στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, συναντήσαμε πρωθυπουργούς, προέδρους, ακόμη και τον Πάπα. Έχουμε ξοδέψει εκατοντάδες ώρες συμμετέχοντας σε πάνελ και μιλώντας με δημοσιογράφους και κινηματογραφιστές και μας έχουν προσφερθεί βραβεία για τον ακτιβισμό μας.

Οι προσπάθειές μας βοήθησαν να προχωρήσει η ευρύτερη συζήτηση σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Οι άνθρωποι τώρα συζητούν όλο και περισσότερο την κρίση που αντιμετωπίζουμε, όχι με ψίθυρους ή ως επίκαιρη σκέψη, αλλά δημόσια και με αίσθηση της επείγουσας ανάγκης. Οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν την αλλαγή στις αντιλήψεις. Μία πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι στις 7 από τις 8 συμμετέχουσες χώρες, η κλιματική αλλαγή θεωρείται το πιο σημαντικό ζήτημα που αντιμετωπίζει ο κόσμος. Μία άλλη επιβεβαίωση ότι οι μαθητές έχουν ανοίξει τον δρόμο για τη συνειδητοποίηση.

Με την κοινή γνώμη να αλλάζει, οι παγκόσμιοι ηγέτες υποστηρίζουν επίσης ότι μας ακούν. Λένε ότι συμφωνούν με το αίτημά μας για επείγουσα δράση για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Όμως δεν κάνουν τίποτα. Καθώς βρίσκονται στη Μαδρίτη για την 25η διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (COP25), αποκαλούμε τους ισχυρισμούς αυτούς υποκρισία.

Τις επόμενες 2 Παρασκευές θα βγούμε και πάλι στους δρόμους: παγκοσμίως βγήκαμε στις 29 Νοεμβρίου και στη Μαδρίτη, στο Σαντιάγκο και σε πολλά άλλα μέρη στις 6 Δεκεμβρίου κατά τη διάρκεια της διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα. Οι μαθητές, οι νέοι και οι ενήλικες σε όλο τον κόσμο θα σταθούν μαζί, απαιτώντας από τους ηγέτες μας να αναλάβουν δράση -όχι επειδή θέλουμε, αλλά επειδή το απαιτεί η επιστήμη.

Αυτή η ενέργεια πρέπει να είναι ισχυρή και μεγάλη. Εξάλλου, η κλιματική κρίση δεν αφορά μόνο το περιβάλλον. Πρόκειται για μία κρίση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δικαιοσύνης και της πολιτικής βούλησης. Τα αποικιακά, ρατσιστικά και πατριαρχικά συστήματα καταπίεσης το δημιούργησαν και το τροφοδότησαν. Πρέπει να τα διαλύσουμε όλα. Οι πολιτικοί ηγέτες μας δεν μπορούν πλέον να αποφεύγουν τις ευθύνες τους.

Κάποιοι λένε ότι η διάσκεψη της Μαδρίτης δεν είναι πολύ σημαντική, οι μεγάλες αποφάσεις θα ληφθούν στη COP26 στη Γλασκώβη το επόμενο έτος. Διαφωνούμε. Όπως ξεκαθαρίζει η επιστήμη, δεν έχουμε ούτε μέρα να χάσουμε.

Μάθαμε ότι αν δεν βγούμε μπροστά, κανείς άλλος δεν θα το κάνει. Συνεπώς, θα συνεχίσουμε ένα σταθερό κύμα διαδηλώσεων, διαμαρτυριών και άλλων ενεργειών. Θα γινόμαστε δυνατότεροι και δυνατότεροι. Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να πείσουμε τους ηγέτες μας να ενωθούν πίσω από την επιστήμη τόσο ξεκάθαρα ώστε ακόμη και τα παιδιά να το καταλαβαίνουν.

Οι συλλογικές δράσεις έχουν αποτελέσματα, το έχουμε αποδείξει. Όμως για να αλλάξουμε τα πάντα, χρειαζόμαστε τους πάντες. Ο καθένας από εμάς πρέπει να συμμετέχει στο κίνημα αντίδρασης για το κλίμα. Δεν μπορούμε απλώς να λέμε ότι μας νοιάζει, πρέπει να το δείξουμε.

Ελάτε μαζί μας. Συμμετέχετε στις επικείμενες κλιματικές διαμαρτυρίες στη Μαδρίτη ή στη γενέτειρά σας. Δείξτε στην κοινότητά σας, τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων και στους πολιτικούς ηγέτες σας ότι δεν θα ανεχτείτε πια την αδράνεια σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Με μεγάλη συμμετοχή στην πλευρά μας, έχουμε μία πιθανότητα.

Και στους ηγέτες που βρίσκονται στη Μαδρίτη, το μήνυμά μας είναι απλό: τα μάτια όλων των μελλοντικών γενεών είναι επάνω σας. Πράξτε ανάλογα.

* Η Γκρέτα Τούνμπεργκ είναι ακτιβίστρια για το κλίμα από τη Σουηδία.
* Η Λουίζα Νεουμπάουερ είναι ακτιβίστρια για το κλίμα από τη Γερμανία.
* Η Άντζελα Βαλενζουέλα είναι συντονίστρια στις Παρασκευές για το Μέλλον
στο Σαντιάγκο.

Copyright: Project Syndicate, 2019
www.project-syndicate.org