Τεχνολογία-Επιστήμη
Τετάρτη, 04 Δεκεμβρίου 2019 09:39

Eπιβεβαιώθηκε ο εντοπισμός του «ναυαγίου» του ινδικού σκάφους Vikram στη Σελήνη

Επιβεβαιώθηκε ο εντοπισμός των συντριμμιών της ινδικής σεληνακάτου Vikram στη Σελήνη.Σε φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τη NASA φαίνονται τα συντρίμμια και το σημείο πρόσκρουσης. Η ινδική σεληνάκατος της αποστολής Chandrayaan 2 προοριζόταν να προσεληνωθεί σε μια ομαλή πεδιάδα περίπου 600 χλμ από τον νότιο πόλο της Σελήνης, ωστόσο η ινδική διαστημική υπηρεσία (ISRO) έχασε επαφή μαζί της λίγο πριν την προσεδάφιση (7 Σεπτεμβρίου στην Ινδία).

Επιβεβαιώθηκε ο εντοπισμός των συντριμμιών της ινδικής σεληνακάτου Vikram στη Σελήνη.

Σε φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τη NASA φαίνονται τα συντρίμμια και το σημείο πρόσκρουσης. Η ινδική σεληνάκατος της αποστολής Chandrayaan 2 προοριζόταν να προσεληνωθεί σε μια ομαλή πεδιάδα περίπου 600 χλμ από τον νότιο πόλο της Σελήνης, ωστόσο η ινδική διαστημική υπηρεσία (ISRO) έχασε επαφή μαζί της λίγο πριν την προσεδάφιση (7 Σεπτεμβρίου στην Ινδία).

Το Lunar Reconnassance Orbiter της NASA κατέγραψε ένα μωσαϊκό φωτογραφιών της περιοχής όπου χάθηκε το σκάφος και αυτό δόθηκε στη δημοσιότητα, με πολλούς χρήστες του διαδικτύου να το κατεβάζουν για να αναζητήσουν το ινδικό σκάφος.

Εν τέλει, σύμφωνα με ανακοίνωση της NASA, ο Σανμούγκα Σουμπραμανιάν επικοινώνησε με το πρόγραμμα LRO, έχοντας εντοπίσει τα συντρίμμια, και η ομάδα του LRO επιβεβαίωσε, συγκρίνοντας εικόνες από πριν και μετά. Όπως προέκυψε, οι εικόνες του πρώτου μωσαϊκού είχαν τραβηχτεί σε μια φάση που το σημείο πρόσκρουσης δεν ήταν καλά φωτισμένο. Η ομάδα του LRO διερεύνησε περαιτέρω την περιοχή και βρήκε το σημείο πρόσκρουσης και το πεδίο όπου βρίσκονται τα συντρίμμια.

Μία επιτυχής, «μαλακή»/ ελεγχόμενη προσελήνωση θα καθιστούσε την Ινδία την τέταρτη χώρα που καταφέρνει κάτι τέτοιο και την τρίτη που επιχειρεί με όχημα εκεί.

Η αποστολή, κόστους 140 εκατ. δολαρίων, υπό την ονομασία Chandrayaan-2, είχε ως στόχο τη διεξαγωγή ερευνών σε κρατήρες που θεωρείται ότι περιέχουν νερό, η ύπαρξη των οποίων είχε επιβεβαιωθεί από την αποστολή Chandrayaan-1 το 2008. Η εκτόξευση της αποστολής είχε γίνει στις 22 Ιουλίου από το διαστημικό κέντρο Σατίς Νταουάν στη Σριχαρικότα. Μετά την εκτόξευση, το Chandrayaan-2 πέρασε αρκετές εβδομάδες κινούμενο προς τη Σελήνη, γύρω από την οποία τέθηκε σε τροχιά στις 20 Αυγούστου.