Κόσμος
Παρασκευή, 14 Δεκεμβρίου 2007 13:28

Κροατία: Δεύτερος γύρος συνομιλιών για το σχηματισμό κυβέρνησης

Αρχισε ο δεύτερος διαβουλεύσεων του προέδρου της Κροατίας, Στιέπαν Μέσιτς, με τους αρχηγούς των κομμάτων και τους εκπροσώπους των εθνικών μειονοτήτων για το σχηματισμό κυβέρνσης, μετά τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές στη χώρα.

Πρώτοι στις διαβουλεύσεις - όπως και στον πρώτο γύρο των διαβουλεύσεων πριν από δύο εβδομάδες - προσήλθαν οι εκπρόσωποι των μειονοτήτων. Με τον κ. Μέσιτς συναντήθηκε ήδη ο εκπρόσωπος της ιταλικής εθνικής μειονότητας, Φούρι Ράντιν.

Ο πρόεδρος της Κροατίας δήλωσε ότι οι διαβουλεύσεις για την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης θα ολοκληρωθούν το Σάββατο το απόγευμα μετά από τη συζήτηση με τους επικεφαλής της Κροατικής Δημοκρατικής Ένωσης (HDZ) και του Σοσιαλιστικού Δημοκρατικού Κόμματος (SDP).

Ο κ. Μέσιτς άρχισε διαβουλεύσεις με βάση την έκθεση της Κρατικής Εκλογικής Επιτροπής για τα προσωρινά αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα αυτά η Κροατική Δημοκρατική Ένωση (HDZ) θα έχει 66 βουλευτές, το Σοσιαλιστικό Δημοκρατικό Κόμμα θα έχει 56, ο συνασπισμός Κροατικό Αγροτικό Κόμμα - Κροατικό Σοσιαλιστικό Φιλελεύθερο Κόμμα (HSS-HSLS) οκτώ βουλευτές, το Κροατικό Λαϊκό Κόμμα (HNS) επτά, η Δημοκρατική Συνέλευση Ίστριας (IDS) και η Κροατική Δημοκρατική Συμμαχία Σλαβονίας και Μπαράνιας (HDSSB) από τρεις βουλευτές και το Κροατικό Κόμμα Δικαιωμάτων (HSP) και το Κροατικό Κόμμα Συνταξιούχων (HSU) από έναν βουλευτή. Οι εθνικές μειονότητες θα εκπροσωπηθούν στη νέα Βουλή από οκτώ βουλευτές.