Πολλαπλά μηνύματα με πολλαπλούς αποδέκτες σε Ε.Ε., Ελλάδα και Βαλκάνια απηύθυνε στις ομιλίες του στη Θεσσαλονίκη και προχθές βράδυ ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επίτροπος της Ελλάδας στην Κομισιόν με αρμοδιότητα την «προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής»
Από την έντυπη έκδοση
Της Βάσως Βεγίρη
[email protected]
Πολλαπλά μηνύματα με πολλαπλούς αποδέκτες σε Ε.Ε., Ελλάδα και Βαλκάνια απηύθυνε στις ομιλίες του στη Θεσσαλονίκη και προχθές βράδυ ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επίτροπος της Ελλάδας στην Κομισιόν με αρμοδιότητα την «προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής», Μαργαρίτης Σχοινάς:
* Αλλαγή του πλαισίου για το μεταναστευτικό-προσφυγικό από την Κομισιόν μέχρι τον Φεβρουάριο του 2020, με μοίρασμα των μεταναστευτικών βαρών στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. και όχι μόνο στις χώρες υποδοχής. Εξέφρασε μάλιστα αισιοδοξία ότι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, που μέχρι σήμερα αντιδρούν, θα συμφωνήσουν.
* Ανάγκη «αποβρυξελλοποίησης» της Ευρώπης για να έρθουν πιο κοντά οι ηγεσίες των κρατών-μελών στα πραγματικά προβλήματα των κοινωνιών.
* Μετάβαση προς μια πιο «πράσινη» και ψηφιακή Ευρώπη που θα αφήσει πίσω της την εποχή της αναλογικότητας.
* «Οι Ευρωπαίοι πρέπει να βρούμε απαντήσεις συνολικές, συνεκτικές στα προβλήματά μας και αν δεν το κάνουμε εμείς, θα μας το επιβάλουν οι Αμερικανοί και οι Κινέζοι».
* Η «Πράσινη Συμφωνία» θα αποφασιστεί από τη νέα Επιτροπή στις 11 Δεκεμβρίου και θα είναι η πρώτη μεγάλη εμβληματική πρωτοβουλία - ο οδικός χάρτης μετάβασης στην πράσινη οικονομία.
* Το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης στην Πράσινη Οικονομία θα ξεκινήσει από την Ελλάδα με σημαντικές επενδύσεις. Πιλοτικές περιοχές η Δυτική Μακεδονία και η Μεγαλόπολη.
* «Οι Βρετανοί έπεσαν σε μια μαύρη τρύπα, από την οποία δεν μπορούν να βγουν. Στο κοινό μας ευρωπαϊκό σπίτι μπορεί να κάνει κρύο μερικές φορές, αλλά έξω από αυτό, μπορεί να πεθάνεις».
* Η Θεσσαλονίκη αρέσει όλο και πιο πολύ, ξαναβρίσκει τη χαμένη της εξωστρέφεια και έχει γυρίσει το μέτωπό της προς τον ευρωπαϊκό περίγυρο, αλλά δεν έχει ακόμα συμφιλιωθεί με το γεγονός ότι πρέπει να αποδεχθούμε όλους τους γείτονές μας.
* Οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων πρέπει να ενταχθούν στην ευρωπαϊκή οικογένεια άμεσα.
* Δύσκολος γείτονας η Τουρκία. Πρέπει να κρατήσουμε ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας.
Μακάρι η αισιοδοξία του κ. Σχοινά -που αν μη τι άλλο και θεσμικά οφείλει να εκφράζει ένας αντιπρόεδρος της Κομισιόν- τόσο για το μεταναστευτικό όσο και για τις χιλιάδες θέσεις εργασίας που μπορούν να δημιουργηθούν στην Ε.Ε. με την ανάπτυξη της πράσινης οικονομίας να γίνουν πράξη τα ταχύτερο δυνατόν.
Στη «συνάρτηση» του μεταναστευτικού, όμως, ακόμη και εάν υπάρξει ισομερής κατανομή των βαρών, κρίσιμη μεταβλητή είναι η στάση της Τουρκίας και γενικότερα η κρίση στην Ανατολή, αλλά δεν μπορεί ούτε η Ελλάδα ούτε και συνολικά η Ε.Ε. να αποτελεί έναν αέναο -δίκαιο ή άδικο στο εσωτερικό της- παθητικό υποδοχέα μεταναστευτικών ροών.