Με απέλαση απειλείται ο πρέσβης της Λιβύης στην Ελλάδα, σε περίπτωση που δεν γνωστοποιήσει το περιεχόμενο του MoU μεταξύ Άγκυρας και Τρίπολης για τις θαλάσσιες ζώνες άμεσα, αναφέρουν διπλωματικές πηγές.
Με απέλαση απειλείται ο πρέσβης της Λιβύης στην Ελλάδα, σε περίπτωση που δεν γνωστοποιήσει το περιεχόμενο του MoU μεταξύ Άγκυρας και Τρίπολης για τις θαλάσσιες ζώνες άμεσα, αναφέρουν διπλωματικές πηγές.
Όπως υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές το ζήτημα συνεννόησης μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης επί θεμάτων θαλασσίων ζωνών είναι κάτι το οποίο μας απασχολεί ήδη από τον Ιούλιο και όπως τονίζεται η ελληνική πλευρά δεν ξαφνιάστηκε και είχε κινητοποιηθεί άμεσα.
Παράλληλα, σημειώνεται πως ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έθεσε το ζήτημα στο πρώτο του ταξίδι στις Βρυξέλλες, όταν συναντήθηκε, στο περιθώριο του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ τον Ιούλιο, με τους ομολόγους του της Ιταλίας και της Γαλλίας, ενώ τον παρελθόντα Σεπτέμβριο, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, συναντήθηκε με τον Λίβυο ομόλογό του, ο οποίος ούτε επιβεβαίωσε αλλά ούτε αρνήθηκε την ύπαρξη ανάλογων σκέψεων.
«Ως εκ τούτου, του τόνισε ότι κάθε σχετική σκέψη ή πρωτοβουλία είναι τελείως εκτός πλαισίου διεθνούς δικαίου, δεν έχει κανένα αντίκρισμα, και θα έχει επιπτώσεις τόσο στις σχέσεις της συγκεκριμένης κυβέρνησης με την Ελλάδα, αλλά και με την ΕΕ. Σημειώνεται, πάντως, ότι δεν τίθεται ζήτημα άρσης αναγνώρισης της συγκεκριμένης κυβέρνησης, καθώς αυτή τυγχάνει αναγνώρισης τόσο από την ΕΕ όσο και από τον ΟΗΕ», επισημαίνουν οι πηγές του ΥΠΕΞ.
Όπως επισημαίνεται υπάρχουν ενδείξεις προς την κατεύθυνση ότι το εν λογω μνημόνιο προβλέπει αόριστα ότι οι δύο πλευρές θα εργαστούν για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών. Αλλωστε όπως προκύπτει ενα μνημόνιο κατανόησης δεν έχει νομικά δεσμευτική αξία, ενώ δεν είθισται συμφωνίες οριοθέτησης να υπογράφονται υπό μορφή μνημονίου.
Εφόσον πράγματι γίνεται μια τέτοια συζήτηση, σημειώνεται από τους κύκλους του υπουργείου Εξωτερικών, με βάσει τις αυθαίρετες τουρκικές ερμηνείες περί διεθνούς δικαίου, μια ανάλογη πρωτοβουλία παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο της θάλασσας και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα.
Πέραν των ανωτέρω ενεργειών, οι ίδιες πηγές σημειώνουν τα εξής:
naftemporiki.gr