Σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη το 2018 από τους επιστήμονες στο πανεπιστήμιο του Μπέργκεν, στη Νορβηγία και η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό BMJ Open, η χοληστερόλη πιθανότατα παίζει σημαντικό ρόλο και στη γονιμότητα ανδρών και γυναικών.
Σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη το 2018 από τους επιστήμονες στο πανεπιστήμιο του Μπέργκεν, στη Νορβηγία και η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό BMJ Open, η χοληστερόλη πιθανότατα παίζει σημαντικό ρόλο και στη γονιμότητα ανδρών και γυναικών.
Οι επιστήμονες συμπεριέλαβαν από 4.300 γυναίκες, εκ των οπίων οι 2.100 είχαν ένα ή κανένα παιδί και όπως διαπίστωσαν, περισσότερες πιθανότητες να μην αποκτήσουν παιδί ή να κάνουν το πολύ ένα είχαν οι γυναίκες με παθολογικά επίπεδα λιπιδίων (δυσλιπιδαιμία) πριν την εγκυμοσύνη.
Ειδικότερα, όσες είχαν χαμηλά επίπεδα καλής (HDL) χοληστερόλης και υψηλά επίπεδα κακής (LDL) χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων, είχαν αυξημένες πιθανότητες να αποκτήσουν μόνο ένα παιδί. Αντίστοιχα, οι γυναίκες με υψηλά επίπεδα LDL και ολικής χοληστερόλης είχαν αυξημένες πιθανότητες να μην κάνουν κανένα παιδί. Οι πιθανότητες ατεκνίας ήταν ιδιαιτέρως αυξημένες στις γυναίκες με δυσλιπιδαιμία που ταυτοχρόνως ήταν υπέρβαρες ή παχύσαρκες.
Ανάλογα όμως είναι και τα ευρήματα άλλης μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο «Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism» και στην οποία συμμετείχαν 501 ζευγάρια, μέσης ηλικίας 31 ετών που προσπαθούσαν να αποκτήσουν παιδί.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα ζευγάρια που δεν κατόρθωσαν να επιτύχουν εγκυμοσύνη μέσα σε 12 μήνες, είχαν κατά μέσο όρο σημαντικά υψηλότερα επίπεδα της χοληστερόλης.
Όπως εξηγεί ο ειδικός στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή Δρ. Ιωάννης Βασιλόπουλος είναι γνωστό ότι η κακή διατροφή συνδέεται με την παχυσαρκία και κατ’ επέκταση με τη δυσλιπιδαιμία στους ενήλικες, η οποία με τη σειρά της σχετίζεται με προβλήματα όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών και το μεταβολικό σύνδρομο - τρεις παθήσεις που από μόνες τους αυξάνουν τον κίνδυνο υπογονιμότητας. Τώρα όμως οι νέες μελέτες δείχνουν ότι πιθανότατα τα λιπίδια παίζουν και ρόλο στην γονιμότητα, επειδή η χοληστερόλη είναι πολύ σημαντική για πολλές λειτουργίες που εμπλέκονται με αυτή.
Όπως έχουν διαπιστώσει κάποιοι ερευνητές, υπάρχει συσχέτιση της χοληστερόλης με την επίδραση ωάρια και τα σπερματοζωάρια. Για παράδειγμα, η HDL χοληστερόλη, η οποία αποκαλείται «καλή» γιατί ασκεί καρδιοπροστατευτική δράση, έχει συσχετισθεί με καλύτερης ποιότητας ωάρια και έμβρυα, καθώς και με ευνοϊκές επιδράσεις στη σπερματογένεση. Αντίθετα, η αυξημένη ολική χοληστερόλη σχετίζεται με φλεγμονώδεις επιδράσεις στο σώμα που πλήττουν το εσωτερικό τοίχωμα των αιμοφόρων αγγείων (επιθήλιο) και έτσι παρεμποδίζουν την ελεύθερη ροή του αίματος. Χωρίς ικανοποιητική παροχή αίματος, όμως, πλήττεται η υγεία των ωαρίων και των σπερματοζωαρίων.
Ωστόσο τη γονιμότητα δεν μπορεί να πλήξουν μόνο τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, αλλά πιθανώς και τα πολύ χαμηλά. Και αυτό, διότι αν η χοληστερόλη σε όλες της τις μορφές δεν υπάρχει σε επαρκή επίπεδα στον οργανισμό, θα διαταραχθούν όλες οι διεργασίες στις οποίες συμμετέχει.
Παρόλα αυτά ο κ. Βασιλόπουλος επισημαίνει ότι το θέμα διερευνάται εκτενώς αλλά τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα δείχνουν ότι τα ζευγάρια με πρόβλημα αυξημένης χοληστερόλης δυσκολεύονται περισσότερο να τεκνοποιήσουν.