Πολιτιστικά
Δευτέρα, 17 Δεκεμβρίου 2007 10:50

Κ. Καραμανλής: Ωριμες οι συνθήκες για επιστροφή των Γλυπτών

Tη μεγάλη του ικανοποίηση για τους «γρήγορους ρυθμούς με τους οποίους προχωρούν οι εργασίες, μέσα στο προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα» στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο οποίος ξεναγήθηκε στους χώρους του.

Όπως είπε, το σύνθετο και δύσκολο έργο της μεταφοράς των αρχαιοτήτων, από τον Ιερό Βράχο στις αίθουσες του Μουσείου ολοκληρώνεται μέχρι το τέλος Ιανουαρίου.

Ο κ. Καραμανλής, συνεχάρη όλους όσοι εργάστηκαν και εργάζονται ώστε το όραμα του νέου Μουσείου να γίνει πράξη και υπογράμμισε πως «η Αθήνα αποκτά Μουσείο αντάξιο της ιστορίας και της ακτινοβολίας της», υπερσύγχρονο, φιλόξενο και ασφαλές, άρτιο από αισθητικής και λειτουργικής πλευράς, όπως είπε.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ακόμη πως το νέο Μουσείο υπενθυμίζει με ηχηρό τρόπο το αίτημα της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα, αίτημα που «μπορεί και πρέπει να γίνει πράξη στη γενιά μας».

«Με την κατασκευή και λειτουργία του νέου Μουσείου Ακρόπολης καταρρίπτεται και το τελευταίο επιχείρημα εκείνων που αρνούνται την ικανοποίηση ενός δίκαιου αιτήματος», τόνισε ο κ. Καραμανλής και κατέληξε λέγοντας τα εξής:

«Οι συνθήκες έχουν πια ωριμάσει. Το αίτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στον χώρο που ανήκουν, το αίτημα που ο Κωνσταντίνος Καραμανλής όρισε μεταπολιτευτικά ως εθνικό στόχο και η αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη, ως υπουργός Πολιτισμού έκανε σκοπό ζωής και συνέβαλε καθοριστικά ώστε να γίνει απαίτηση οικουμενική, μπορεί και πρέπει να γίνει πράξη στη γενιά μας».

Από την Παρασκευή 21 του μηνός και μέχρι το Πάσχα το ισόγειο του νέου Μουσείου Ακροπόλεως θα είναι ανοιχτό καθημερινά για ένα δίωρο.

Την Παρασκευή θα ανοίξει τις πόρτες του το Μουσείο για τους μικρούς και μεγάλους επισκέπτες του, που θα θαυμάσουν την έκθεση με παιδικά αντικείμενα της αρχαιότητας και ευρήματα από την ανασκαφή κάτω από το Μουσείο της Ακρόπολης.