Δημοσίως, πρώτος για πρόωρες εκλογές το 2020 μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας. Στην εμφάνισή του στη φιλόξενη για τον ίδιο και τον ΣΥΡΙΖΑ Νίκαια, πήρε το μικρόφωνο και απευθυνόμενος στους πολίτες που τον άκουγαν τους είπε ότι διαβάζει και ακούει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμάζει πρόωρες εκλογές μέσα στο 2020.
Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]
Δημοσίως, πρώτος για πρόωρες εκλογές το 2020 μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας. Στην εμφάνισή του στη φιλόξενη για τον ίδιο και τον ΣΥΡΙΖΑ Νίκαια, πήρε το μικρόφωνο και απευθυνόμενος στους πολίτες που τον άκουγαν τους είπε ότι διαβάζει και ακούει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμάζει πρόωρες εκλογές μέσα στο 2020. Δήθεν για να αποφύγει τον σκόπελο της απλής αναλογικής, είπε τότε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και επιχείρησε να αποδώσει τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών στη γρήγορη φθορά της κυβέρνησης και την ανάγκη της Ν.Δ. να επιχειρήσει να κάνει εκλογικό restart.
Τη σκυτάλη πήρε ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος σε τηλεοπτική του εμφάνιση στο κανάλι Action 24 μίλησε για διπλές κάλπες που δεν θα αποφευχθούν αν ο ΣΥΡΙΖΑ δε συναινέσει στην ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου. Μίλησε βεβαίως για διπλές κάλπες στο τέλος της τετραετίας και απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, αλλά ο κ. Θεοδωρικάκος είναι τόσο έμπειρος ώστε να γνωρίζει πως μόλις ένας πρωθυπουργός ή ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών πιάσει στο στόμα του τη λέξη «εκλογές» και μάλιστα «διπλές», τα εκλογικά σενάρια φουντώνουν και οι υπολογισμοί των κομματικών επιτελείων ξεκινούν.
Αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά ο κ. Τσίπρας, έχοντας να διαχειριστεί μία δύσκολη κατάσταση στο εσωτερικό του κόμματός του, κυρίως ως το συνέδριο που ο ίδιος το τοποθέτησε χρονικά «λίγο πριν από το Πάσχα», χρησιμοποιεί σενάρια πρόωρων εκλογών που έχουν βάση και δεν αποτελούν αποκυήματα φαντασίας ή τακτικής, για να κρατά το κόμμα του σε εγρήγορση και συσπείρωση γύρω από τον ίδιο.
Τα σενάρια αυτά έχουν βάση καθώς χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ ο νέος εκλογικός νόμος, όποτε και να τον φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή δύσκολα θα συγκεντρώσει τις 200 ψήφους που χρειάζονται για να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές. Με δεδομένο ότι το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25 δεν θα ψήφιζαν υπέρ της κατάργησης της απλής αναλογικής, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ -που θέλει την απλή αναλογική για να έχει ελπίδες να συγκροτήσει κυβέρνηση ως πρώτο ή δεύτερο κόμμα μετά τις επόμενες εκλογές - δε θα σκεπτόταν καν να ψηφίσει κόντρα στο νόμο που έφερε ως κυβέρνηση. Και ας υπάρχουν σήμερα στις τάξεις του αρκετά στελέχη που λένε ότι στο σενάριο της ενίσχυσης του νέου δικομματισμού και της εναλλαγής δύο κομμάτων στην εξουσία, η Κουμουνδούρου θα έπρεπε να ξαναδεί το ζήτημα.
Τα σενάρια αυτά έχουν επίσης βάση, καθώς αντικειμενικά ο κ. Μητσοτάκης, γνωρίζοντας ότι το πιθανότερο είναι να μην καταφέρει να εφαρμόσει τον νέο εκλογικό νόμο από τις επόμενες εκλογές, αντικειμενικά οφείλει να σκέπτεται και να προετοιμάζει το πιο ευνοϊκό σενάριο για τον ίδιο και την κυβέρνηση. Αυτά που ισχυρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ περί ταχείας κυβερνητικής φθοράς, δεν υποστηρίζονται από τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, χωρίς εξαίρεση.
Η Ν.Δ υπερτερεί ποσοτικά και ποιοτικά του ΣΥΡΙΖΑ, η ατζέντα της επίσης «περνά» στην κοινή γνώμη συγκεντρώνοντας πλειοψηφική στήριξη και παρουσιάζοντας διείσδυση και σε ψηφοφόρους άλλων κομμάτων – σε κάποια θέματα και ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ – και είναι λογικό να σκέπτεται ότι οι συνθήκες αυτές δεν πρόκειται να κρατήσουν για ολόκληρη την τετραετία, ψάχνοντας την κατάλληλη στιγμή. Επιπλέον, αν η οικονομία δεν κάνει «κοιλιά» και η Ν.Δ διατηρεί απόσταση ασφαλείας από τον ΣΥΡΙΖΑ στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των μετρήσεων, ο κ. Μητσοτάκης έχει συμφέρον να δει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών μέσα στο 18μηνο, δηλαδή το αργότερο ως τον Δεκέμβριο του 2020, έτσι ώστε να πραγματοποιηθούν με λίστα και όχι με σταυρό και να αποκτήσει μεγαλύτερο έλεγχο στο εσωτερικό της Ν.Δ, που σήμερα φαίνεται ότι δεν τον έχει.
Αυτό θα το ήθελε και ο κ. Τσίπρας, που υπολογίζεται ότι θα έχει βγει ενισχυμένος από ένα νικηφόρο – για τον ίδιο – συνέδριο, αλλά και από την εκλογή του από τη βάση του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι το πολιτικό event που ετοιμάζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μετά το συνέδριο, στο πλαίσιο του σχεδίου να μετατραπεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε συστημικό κόμμα της ευρύτερης κεντροαριστεράς και εναλλακτικός πόλος εξουσίας με αρχηγό που αντλεί την εξουσία του απευθείας από το λαό, όπως συμβαίνει σε Ν.Δ και Κίνημα Αλλαγής.
Οι εξελίξεις στο μεταναστευτικό/ προσφυγικό, είναι ο καταλύτης των σεναρίων για εκλογές μέσα στο 2020. Είτε γιατί τα πράγματα θα επιδεινωθούν και ο κ. Μητσοτάκης θα χρειάζεται νέα νομιμοποίηση για να πάρει αποφάσεις με πολιτικό κόστος, είτε γιατί τα πράγματα θα βελτιωθούν, ώστε ο πρωθυπουργός θα έχει στα χέρια του ένα πολύ ισχυρό πακέτο για να ανανεώσει την εντολή που έχει πάρει από τον ελληνικό λαό.