Κόσμος
Δευτέρα, 17 Δεκεμβρίου 2007 12:07

Σερβία: Ανακοίνωση ονομάτων για τις προεδρικές εκλογές

Ανακοινώθηκαν τα ονόματα των υποψηφίων για τις προεδρικές εκλογές της 20ής Ιανουαρίου 2008 στη Σερβία, των οκτώ έως τώρα πολιτικών κομμάτων και του ενός συνασπισμού κομμάτων.

Ο πρόεδρος του Σερβικού Κοινοβουλίου, κ. Όλιβερ Ντούλιτς, προκήρυξε προεδρικές εκλογές για τις 20 Ιανουαρίου και η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή της Σερβίας ανακοίνωσε ότι η τελευταία προθεσμία για την υποβολή υποψηφιοτήτων είναι η 30η Δεκεμβρίου.

Υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος (DS) - που μετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό - στις επικείμενες προεδρικές εκλογές θα είναι ο αρχηγός του και νυν πρόεδρος της Σερβίας, κ. Μπόρις Τάντιτς.

Την υποψηφιότητά του ανακοίνωσε επίσης ο αναπληρωτής πρόεδρος του αντιπολιτευόμενου Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος, κ. Τόμισλαβ Νίκολιτς.

Υποψήφιος για το προεδρικό αξίωμα θα είναι επίσης ο πρόεδρος του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος, κ. Τσέντομιρ Γιοβάνοβιτς. Οι πρόεδροι των κομμάτων Νέα Σερβία, κ. Βέλιμιρ Ίλιτς και της Ενιαίας Σερβίας, κ. Ντράγκαν Μάρκοβιτς - Πάλμα, είναι μεταξύ των υποψηφίων, αλλά τα όργανα των κομμάτων τους θα ανακοινώσουν επίσημα την απόφαση μετά τη διεξαγωγή της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Κόσοβο στις 19 Δεκεμβρίου.

Όλα τα κόμματα της ουγγρικής εθνικής μειονότητας στις επικείμενες εκλογές θα έχουν κοινό υποψήφιο τον κ. Ίστβαν Πάστορ.

Στις προεδρικές εκλογές, παρά την κριτική που άσκησε για την προκήρυξή τους, ενώ παραμένει άλυτο το ζήτημα του Κοσόβου, θα συμμετάσχει και το αντιπολιτευόμενο Σοσιαλιστικό Κόμμα Σερβίας με υποψήφιο τον κ. Μίλουτιν Μρκονιτς, αλλά υπό τον όρο, η έκβαση της συνεδρίασης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να είναι ευνοϊκή για τη Σερβία.

Ο πρόεδρος του Κινήματος Δυνάμεων Σερβίας, μεγαλοεπιχειρηματίας, κ. Μπόγκολιουμπ Κάριτς, ο οποίος εδώ και δύο χρόνια βρίσκεται εκτός χώρας, επειδή διεξάγονται έρευνες για τις επιχειρήσεις του, δήλωσε ότι θα είναι υποψήφιος στις εκλογές, εφ’ όσον λάβει βεβαίωση ότι τόπος διαμονής του είναι η Σερβία.

Το Δημοκρατικό Κόμμα Σερβίας (DSS), αρχηγός του οποίου είναι ο πρωθυπουργός της Σερβίας, κ. Βόισλαβ Κοστούνιτσα, δεν έχει έως τώρα αποσαφηνίσει τη θέση του, αν θα ορίσει υποψήφιο για τις εκλογές ή θα στηρίξει τον υποψήφιο του βασικού εταίρου στον κυβερνητικό συνασπισμό, του Δημοκρατικού Κόμματος (DS).

Ο νόμος για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας της Σερβίας, που υιοθετήθηκε από τη Βουλή στις 3 Δεκεμβρίου, προβλέπει ότι ο πρόεδρος εκλέγεται για πενταετή θητεία με μυστική ψηφοφορία.

Πρόεδρος εκλέγεται ο υποψήφιος, που θα λάβει το μεγαλύτερο ποσοστό ψήφων κι αν κανένας από τους υποψήφιους δεν λάβει πλειοψηφία, η ψηφοφορία θα επαναληφθεί μεταξύ των δύο υποψηφίων με το μεγαλύτερο ποσοστό ψήφων, σε χρονικό διάστημα 15 ημερών από τον πρώτο γύρο των εκλογών.