Κόσμος
Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου 2019 11:35

Κίνα, η χώρα με τις περισσότερες διπλωματικές αποστολές παγκοσμίως

Την ισχυρότερη διπλωματική παρουσία από κάθε άλλη χώρα κατέχει πλέον η Κίνα, ξεπερνώντας ακόμη και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Σύμφωνα με το αυστραλιανό think tank Lowy Institute, η Κίνα έχει φέτος 276 πρεσβείες και άλλες διπλωματικές αποστολές σε όλο τον κόσμο, δηλαδή τρεις περισσότερες από τις ΗΠΑ. Ακολουθούν Γαλλία, Ιαπωνία και Ρωσία.

Την ισχυρότερη διπλωματική παρουσία από κάθε άλλη χώρα κατέχει πλέον η Κίνα, ξεπερνώντας ακόμη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σύμφωνα με το αυστραλιανό think tank Lowy Institute, η Κίνα έχει φέτος 276 πρεσβείες και άλλες διπλωματικές αποστολές σε όλο τον κόσμο, δηλαδή τρεις περισσότερες από τις ΗΠΑ. Ακολουθούν Γαλλία, Ιαπωνία και Ρωσία.

Η έκθεση δεν περιλαμβάνει μόνο τις πρεσβείες αλλά και τα προξενεία. Οι συντάκτες της αναφέρουν ότι τα αριθμητικά στοιχεία δείχνουν «τα δυνατά και τα αδύναμα σημεία» σε «γεωπολιτικό βάθος».

Η διπλωματική άνοδος της Κίνας ήταν ταχύτατη τα τελευταία χρόνια. Το 2016 βρισκόταν στην τρίτη θέση – πίσω από τις ΗΠΑ και τη Γαλλία – με μόνο 267 διπλωματικές αποστολές. Το 2017 σκαρφάλωσε στη δεύτερη θέση.

Οι νέες διπλωματικές αποστολές του Πεκίνου εμφανίστηκαν ιδιαίτερα σε χώρες που απομακρύνθηκαν από την Ταϊβάν: Μπουρκίνα Φάσο, Δομινικανή Δημοκρατία, Ελ Σαλβαδόρ, Γκάμπια, Σάο Τομέ και Πρίνσιπε.

Τόσο η Κίνα όσο και η Ταϊβάν διατηρούν διπλωματικούς δεσμούς με μια χώρα εφόσον η χώρα αυτή δεν έχει δεσμούς με τον αντίπαλό της.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC