Τεχνολογία-Επιστήμη
Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου 2019 10:40

«Thanksgiving Four»: Σκάνδαλο με απολύσεις στη Google

Η Google απέλυσε τέσσερις εργαζομένους της, σε μια κίνηση την οποία ακτιβιστές εντός της εταιρείας χαρακτηρίζουν ως απόπειρα να συντριβούν προσπάθειες των εργαζομένων να οργανωθούν συνδικαλιστικά.

Η Google απέλυσε τέσσερις εργαζομένους της, σε μια κίνηση την οποία ακτιβιστές εντός της εταιρείας χαρακτηρίζουν ως απόπειρα να συντριβούν προσπάθειες των εργαζομένων να οργανωθούν συνδικαλιστικά.

Όπως αναφέρει το BBC, οι τέσσερις αυτοί εργαζόμενοι, οι οποίοι αποκαλούνται «Thanksgiving Four», απολύθηκαν τη Δευτέρα. Σύμφωνα με εσωτερικό memo που κυκλοφόρησε στην εταιρεία, οι απολύσεις είχαν να κάνουν με θέματα ασφαλείας δεδομένων και εργαζομένων- ωστόσο οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι τιμωρούνται επειδή «μίλησαν».

Οι απολύσεις έλαβαν χώρα μετά από μια διαμαρτυρία στα γραφεία της Google στο Σαν Φρανσίσκο την Παρασκευή, όπου συμμετείχαν πάνω από 200 εργαζομένους. Δύο από τους τέσσερις απολυθέντες, οι Ρεμπέκα Ρίβερς και Λόρενς Μπέρλαντ, μίλησαν στη διαμαρτυρία.

Ο κολοσσός της Σίλικον Βάλεϊ επιβεβαίωσε την αυθεντικότητα του memo, που πρωτοδημοσιεύτηκε από το Bloomberg, ωστόσο δεν προέβη σε περαιτέρω σχόλια.

Η ομάδα ασφαλείας και έρευνας της Google ανέφερε ότι οι εργαζόμενοι αποκτούσαν πρόσβαση σχετικά με άλλα προγράμματα και εργαζομένους χωρίς να έχουν την άδεια για κάτι τέτοιο. «Η εκτενώς μας έρευνα έδειξε πως τα άτομα εμπλέκονταν σε συστηματικές έρευνες για υλικό και δουλειά άλλων εργαζομένων» αναφέρεται στο memo. «Αυτό περιλαμβάνει έρευνα, πρόσβαση και διανομή επιχειρηματικών πληροφοριών εκτός πλαισίου των δουλειών τους- συνέχισαν αυτή την πρακτική ακόμα και αφού τους έγινε υπενθύμιση σχετικά με τις πολιτικές ασφαλείας δεδομένων μας. Οι πληροφορίες αυτές, μαζί με λεπτομέρειες περί εσωτερικών emails και ανακριβών περιγραφών για τη δουλειά εργαζομένων στη Google, στη συνέχεια διαμοιράζονταν εξωτερικά».

Την Παρασκευή η Ρίβερς είπε ότι είχε τεθεί σε υποχρεωτική άδεια λόγω πρόσβασης σε εμπιστευτικά δεδομένα. Η ίδια έγραψε στο Twitter τη Δευτέρα ότι το συμβόλαιό της είχε τερματιστεί.

«Τέσσερις από τους συναδέλφους μας όρθωσαν το ανάστημά τους και οργανώθηκαν για έναν καλύτερο χώρο εργασίας» ανέφερε ανακοίνωση των τεσσάρων και άλλων εργαζομένων. Ο δεύτερος ήταν ο Μπέρλαντ, ενώ οι ταυτότητες των άλλων δύο δεν έγιναν γνωστές.

Στην ανακοίνωση οι εργαζόμενοι κατηγορούν την εταιρεία πως, αν και στον κώδικα συμπεριφοράς της λέει στους εργαζομένους της να μιλούν όταν βλέπουν κάτι που δεν είναι σωστό, προέβη σε αντίποινα όταν το έκαναν αυτό.

Μεταξύ των θεμάτων που προκαλούν ένταση μεταξύ των εργαζομένων της Google είναι η συνεργασία με την αμερικανική συνοριοφυλακή: Πάνω από 1.500 εργαζόμενοι υπέγραψαν αίτηση όπου ζητούν να αποσύρει την πρότασή της για παροχή υπηρεσιών cloud computing στην υπηρεσία. Ωστόσο, οι εργαζόμενοι υποδεικνύουν τη συνεργασία μεταξύ της Google και της IRI Consultants, εταιρείας που παρουσιάζεται ως ειδική στο να βοηθά μεγάλες εταιρείες να αποφεύγουν «την τρωτότητα στον συνδικαλισμό» ως ένδειξη της ανησυχίας της διοίκησης για τον ακτιβισμό στο εσωτερικό της Google.

Το θέμα δεν πέρασε απαρατήρητο στην Ουάσινγκτον, όπου ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς, που διεκδικεί το χρίσμα των Δημοκρατικών στις επόμενες προεδρικές εκλογές, χαρακτήρισε αυτές τις πρακτικές «συντριβής συνδικαλιστών» ως «απαράδεκτες», ζητώντας από τη Google να αντιμετωπίζει τους εργαζομένους της με σεβασμό και αξιοπρέπεια και να ασχοληθεί με τον «ρατσισμό, την παρενόχληση και τα επιβλαβή συμβόλαια στην εταιρεία».

Κάποιοι θεωρούν πως αυτές οι εξελίξεις σημαίνουν την αρχή του τέλους για τη φημισμένη «ανοικτή» εργασιακή κουλτούρα της Google, δεδομένου και ότι η διοίκηση έχει περιορίσει την πρόσβαση των εργαζομένων σε πληροφορίες σχετικά με εγχειρήματα πάνω στα οποία δεν δουλεύουν κανονικά. Επίσης, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Σούνταρ Πιτσάι, δήλωσε ότι η εβδομαδιαία «all hands» συνάντηση δεν θα γίνεται πλέον, και θα αντικατασταθεί από μια μηνιαία συνάντηση για «στρατηγική προϊόντων και business», όπως ανέφερε το The Verge, επικαλούμενο εσωτερικό memo που είχε αποσταλεί.