Η κοινοβουλευτική συναίνεση που οδήγησε στην έγκριση από τη Βουλή εννέα αναθεωρητέων διατάξεων του Συντάγματος αποτελεί σαφώς ένα μικρό, αλλά σημαντικό βήμα για την καλύτερη λειτουργία της δημοκρατίας μας, γράφει ο Αθανάσιος Αδαμόπουλος.
Από την έντυπη έκδοση
Του Αθανάσιου Αδαμόπουλου
[email protected]
Η κοινοβουλευτική συναίνεση που οδήγησε στην έγκριση από τη Βουλή εννέα αναθεωρητέων διατάξεων του Συντάγματος αποτελεί σαφώς ένα μικρό, αλλά σημαντικό βήμα για την καλύτερη λειτουργία της δημοκρατίας μας.
Έπειτα από τέσσερις αποτυχημένες προσπάθειες, η ελληνική Βουλή ψήφισε με πλειοψηφία το άρθρο που αποσυνδέει την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής, και τα άρθρα για την ψήφο των ομογενών, τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, την εκλογή μελών των Ανεξαρτήτων Αρχών, τη δυνατότητα των πολιτών να υποβάλλουν προτάσεις νόμων για να συζητηθούν στη Βουλή και τη συνταγματική διασφάλιση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.
Αν αφαιρέσει κανείς από την εξίσωση τη συνηθισμένη πολιτική κόντρα ανάμεσα στους αρχηγούς, το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας αξίζει να πιστωθεί πρώτα στην κυβέρνηση -που είχε και την ευθύνη- και κατά δεύτερο λόγο στα κόμματα της αντιπολίτευσης που στήριξαν ένα μέρος των κυβερνητικών προτάσεων.
Τα αποτελέσματα αυτής της συναίνεσης θα γίνουν άμεσα ορατά στη λειτουργία του πολιτεύματος και αφορούν κυρίως την αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής, μια συμφωνία που λύνει τα χέρια αυτής της κυβέρνησης που θα κληθεί να χειριστεί το θέμα του νέου Προέδρου το 2020 χωρίς να αγωνιά αν αυτό θα συνδέεται με την επιβίωσή της.
Παράλληλα, ανοίγει τον δρόμο για καλύτερες πολιτικές συνθέσεις όσον αφορά την επιλογή των υποψηφίων προσώπων. Επίσης, εξαιρετικά σημαντική είναι η ψήφιση του άρθρου για την ψήφο των ομογενών. Εδώ, οι συμβιβασμοί που έγιναν ήταν αναγκαίοι μπροστά στην ευθύνη που έχει η πολιτεία απέναντι τους ομοεθνείς μας που ζουν στο εξωτερικό και τόσες δεκαετίες ήταν αποκομμένοι από τη συμμετοχή τους στα πολιτικά δρώμενα της χώρας.
Οι Έλληνες του εξωτερικού βλέπουν με διαφορετική οπτική τις πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό, καθώς χρόνια τώρα ζουν σε άλλες πολιτείες, με διαφορετικά συστήματα, άλλες αντιλήψεις και ασφαλώς ελπίζεται ότι θα συμβάλουν θετικά, δίνοντας νέα πνοή και όραμα στην πολιτική ζωή της Ελλάδας.
Συνολικά, το αποτέλεσμα της χθεσινής ψηφοφορίας στη Βουλή δημιουργεί αισιοδοξία πως το πολιτικό προσωπικό της χώρας μπορεί, αρκεί να θέλει και να έχει μπροστά του όραμα, να λειτουργήσει συναινετικά και δημιουργικά προς όφελος της πατρίδας και των πολιτών της.