Κόσμος
Δευτέρα, 17 Δεκεμβρίου 2007 17:58

ΕΛΚ: Πρόταση στα Σκόπια για «Νέα Μακεδονία»

Την ονομασία «Νέα Μακεδονία» πρότειναν στον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, οι ηγέτες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος κατά τις εργασίες του στις Βρυξέλλες την περασμένη Πέμπτη. Ο κ. Γκρούεφσκι συμμετείχε στη συνάντηση των ηγετών του ΕΛΚ, ως πρόεδρος του VMRO-DPMNE, το οποίο πρόσφατα έλαβε καθεστώς παρατηρητή στο ΕΛΚ.

Αυτό αναφέρουν σήμερα τα ΜΜΕ των Σκοπίων, σύμφωνα με τα οποία ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας απέρριψε την εν λόγω πρόταση.

Ωστόσο, και μόνο η αποκάλυψη ότι τέθηκε μία τέτοια πρόταση προκάλεσε σφοδρή πολεμική στα Σκόπια, με τον κ. Γκρούεφσκι να διευκρινίζει ότι στο πλαίσιο της σύσκεψης των ηγετών του ΕΛΚ στις Βρυξέλλες δεν έγινε συγκεκριμένη πρόταση για την ονομασία (όπως μετέδωσαν τα ΜΜΕ), αλλά αναφορά στον τρόπο επίλυσης του ζητήματος.

«Δεν είναι μυστικό, ότι στις περισσότερες συναντήσεις κατά τους τελευταίους 6-7 μήνες και ιδιαίτερα στις ανεπίσημες συναντήσεις, Ευρωπαίοι ηγέτες ευθέως λένε πως περιμένουν από μάς να καταλήξουμε σε συμβιβασμό με την Ελλάδα. Μάλιστα, προτείνουν και ονομασίες, όπως: Νέα Μακεδονία, Δημοκρατία της Μακεδονίας-Σκόπια, ¶νω Μακεδονία, Βόρεια Μακεδονία. Όλα αυτά σε κατ' ιδίαν συνομιλίες. Συνήθως κάτι τέτοιο από πλευράς τους γίνεται με καλή πρόθεση. Λένε ότι βλέπουν τι συμβαίνει, τι εξαγγέλλει η άλλη πλευρά και τι προτείνει. Εγώ τους εξηγώ τα επιχειρήματα από την πλευρά μας. Ευελπιστώ ότι θα είναι αποτελεσματική αυτή η επεξήγηση, όχι μόνον σε αυτούς, αλλά και στην Ελλάδα και ότι στις επικείμενες συνομιλίες θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε αυτό το πρόβλημα», δήλωσε ο κ. Γκρούεφσκι.

Από την πλευρά της, η ηγέτης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης (Σοσιαλδημοκρατική Ένωση-SDSM) , Ράντμιιλα Σεκερίνσκα, ζήτησε από τον κ. Γκρούεφσκι να διευκρινίσει το περιεχόμενο της πρότασης στις Βρυξέλλες, ενώ ο πρώην πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι, πρότεινε να αποδεχθεί η χώρα την ονομασία «Βόρεια Μακεδονία»: «Εάν αληθεύουν οι πληροφορίες πως οι Έλληνες είναι έτοιμοι να αποδεχθούν την ονομασία Βόρεια Μακεδονία, που σημαίνει πως η Μακεδονία θα διατηρήσει τη συνταγματική της ονομασία στις διμερείς συμφωνίες, ενώ η αλλαγή της ονομασίας θα αφορά τις σχέσεις της με τους διεθνείς οργανισμούς, αυτή η ονομασία θα πρέπει να είναι Βόρεια Μακεδονία. ¶ποψή μου είναι πως αυτή είναι η ιδανικότερη δυνατότητα που μας έχει δοθεί τα τελευταία 15 χρόνια. Δεν πρέπει να χάσουμε αυτή την ευκαιρία. Αυτή είναι ίσως η πρώτη ευκαιρία που μας δίδεται να αλλάξουμε την απαξιωτική ονομασία ΠΓΔΜ, με μία ονομασία η οποία δεν πλήττει ούτε το έθνος μας, ούτε την ύπαρξή μας και ακόμη ούτε το ιστορικό μας σύμπλεγμα στο σύνολό του», σχολίασε ο κ. Γκεοργκίεφσκι.

Πηγή ΑΠΕ