Στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου το βράδυ της Δευτέρας οι 300 βουλευτές θα κληθούν να ψηφίσουν για το νέο συνταγματικό χάρτη της χώρας, μετά την ολοκλήρωση της πενθήμερης συζήτησης που προηγήθηκε, στρέφεται το πολιτικό ενδιαφέρον. Η έως τώρα διαδικασία, τόσο στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος που επεξεργάστηκε και εισηγήθηκε τις αναθεωρητέες διατάξεις, όσο και στην πενθήμερη συζήτηση στην Ολομέλεια επί της αρχής και επί των άρθρων χαρακτηρίστηκε από έντονους διαξιφισμούς και πολιτικές ιδεολογικές διαφωνίες. Ωστόσο, μέσα από ζυμώσεις και αμοιβαίες υποχωρήσεις μεταξύ των κομμάτων, βρέθηκε κοινός τόπος έστω και για περιορισμένες συνταγματικές αλλαγές. Ποιες οι κρίσιμες διατάξεις. Πού συμφωνούν και πού διαφωνούν Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ.
Στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου το βράδυ της Δευτέρας οι 300 βουλευτές θα κληθούν να ψηφίσουν για το νέο συνταγματικό χάρτη της χώρας, μετά την ολοκλήρωση της πενθήμερης συζήτησης που προηγήθηκε, στρέφεται το πολιτικό ενδιαφέρον.
Στη συζήτηση της Δευτέρας θα τοποθετηθούν με ομιλίες τους ο Πρωθυπουργός και οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων.
Η διαδικασία που προηγήθηκε, τόσο στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος που επεξεργάστηκε και εισηγήθηκε τις αναθεωρητέες διατάξεις, όσο και στην πενθήμερη συζήτηση στην Ολομέλεια επί της αρχής και επί των άρθρων χαρακτηρίστηκε από έντονους διαξιφισμούς και πολιτικές ιδεολογικές διαφωνίες. Ωστόσο, μέσα από ζυμώσεις και αμοιβαίες υποχωρήσεις μεταξύ των κομμάτων, βρέθηκε κοινός τόπος έστω και για περιορισμένες συνταγματικές αλλαγές.
Κατά την ψηφοφορία στην Ολομέλεια επί των τελικών προτάσεων, τρία είναι κυρίως τα ζητήματα στα οποία εστιάζεται το ενδιαφέρον: Η διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, η κατοχύρωση του εκλογικού δικαιώματος των Ελλήνων του εξωτερικού και η ποινική ευθύνη υπουργών με την κατάργηση της σύντομης αποσβεστικής προθεσμίας,
Σημειώνεται ότι όσες αναθεωρητέες διατάξεις είχαν λάβει από τη προτείνουσα Βουλή 151 ψήφους, στη παρούσα αναθεωρητική Βουλή χρειάζονται 180 ψήφους για να κριθούν αναθεωρητέες. Η κυβερνητική πλειοψηφία που προέκυψε από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου και αριθμεί 158 βουλευτές, έχει αποφασιστικό ρόλο για το ποιες και πόσες θα είναι οι συνταγματικές αλλαγές που θα εγκριθούν και πάντως, δεν φαίνεται ότι θα ξεπεράσουν τις εννέα.
Κατά τη πενθήμερη διαδικασία καταβλήθηκαν προσπάθειες και βρέθηκε κοινός τόπος για ορισμένες διατάξεις, κάτι το οποίο δεν είχε επιτευχθεί κατά την επεξεργασία τους από την προτείνουσα αναθεωρητική Βουλή. Η Ν.Δ. δηλώνει καταρχήν θετική στην υιοθέτηση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για το άρθρο 73 που αφορά τη λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία, δηλαδή τη δυνατότητα πολιτών να υποβάλουν προτάσεις νόμων για να συζητηθούν στη Βουλή. Ωστόσο θέτει όρους και προϋποθέσεις, αποκλείοντας να αφορούν θέματα εθνικής άμυνας και εξωτερικής πολιτικής, ενώ διαφωνεί με τον αριθμό των 100.000 υπογραφών και αντιπροτείνει 500.000 υπογραφές.
Σημαντικές αναθεωρητέες διατάξεις - Συγκλίσεις και διαφωνίες
Σημειώνεται ότι όλες οι παραπάνω διατάξεις χρειάζεται να ψηφιστούν από 151 βουλευτές, καθώς στη προτείνουσα Βουλή είχαν περάσει τον πήχη των 180 ψήφων.
Ποιες αναθεωρητέες διατάξεις χρειάζονται 180 ψήφους
Υπεψήφιση με 180 ψήφους απαιτούνται για τα εξής:
Τι απορρίπτει η Ν.Δ.
Να σημειωθεί ότι η κυβερνητική πλειοψηφία έχει απορρίψει τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ που αφορούν:
«Κόκκινη» κάρτα έδειξε η Ν.Δ. με το επιχείρημα ότι καλύπτονται πλήρως με το ισχύον σύνταγμα και οι αλλαγές που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ και αφορούν:
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ