Έναρξη του συνέδριου των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών στη Λειψία. Με μια «δυνατή» ομιλία η πρόεδρος του κόμματος αφοπλίζει τους επικριτές της. Τουρκική επέμβαση στη Συρία συνιστά «παραβίαση» του Διεθνούς Δικαίου.
Το συνέδριο της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης Γερμανίας (CDU) συνήλθε την Παρασκευή στη Λειψία σε μια περίοδο αλλεπάλληλων εκλογικών ηττών, αρνητικών για το CDU δημοσκοπήσεων και συγκρουόμενων εσωκομματικών αντιπαραθέσεων για θέματα και πρόσωπα, ιδιαιτέρα σε ό,τι αφορά την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και την πρόεδρο του κόμματος Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ.
Εντούτοις, το κλίμα αυτό δεν μεταφέρθηκε στο συνέδριο. Στο προοίμιo η ηγεσία του κόμματος επιδίωξε να αποσυμφορήσει τη συζήτηση σε επίμαχα ζητήματα είτε με υποχωρήσεις είτε τηρώντας σκληρή στάση. Η τακτική ήταν επιτυχής. Όσοι έτρεφαν την προσδοκία ότι στο συνέδριο θα υπάρξουν ανατροπές απογοητεύθηκαν.
Επιβεβαίωση της Κραμπ-Καρενμπάουερ
Ένα από τα θέματα που προκάλεσαν έντονες συζητήσεις τις τελευταίες εβδομάδες ήταν το αίτημα της νεολαίας του κόμματος να αποφασίσει το συνέδριο ποιος θα είναι ο υποψήφιος καγκελάριος του CDU στις εκλογές του 2021. Η ηγεσία επέμενε ότι το ζήτημα αυτό θα πρέπει να απασχολήσει το επόμενο συνέδριο σε ένα χρόνο, όπου θα διεξαχθούν και εκλογές για τα όργανα και το αξίωμα του προέδρου.
Παρά ταύτα, σε μια προσπάθεια να τερματίσει τη συζήτηση των τελευταίων μηνών για το πρόσωπό της η Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ έθεσε ανοιχτά θέμα ηγεσίας. Αν το κόμμα δεν είναι διατεθειμένο να ακολουθήσει τη γραμμή της, τότε θα πρέπει το συνέδριο να πάρει θέση για να κλείσει η συζήτηση. Η αντίδραση των συνέδρων δεν άφησε περιθώρια παρερμηνείας: όρθιοι και με παρατεταμένα χειροκροτήματα επικρότησαν μια κατά γενική ομολογία καλή ομιλία της προέδρου. Αυτό παραδέχτηκε λίγο αργότερα και ο Φρίντριχ Μερτς. Ο βασικός της αντίπαλος για την ηγεσία του κόμματος πριν ένα χρόνο έκανε λόγο για «μια θαρραλέα, μαχητική ομιλία που δείχνει το δρόμο προς τα μπρος». Όπως πρόσθεσε ακόμη: «Είμαστε πιστοί στην πρόεδρο του κόμματο μας.»
«14 καλά χρόνια για τη Γερμανία»
Βέβαια, προηγουμένως η κ. Κραμπ-Καρενμπάουερ - αν και με έμμεσο τρόπο - τον επέκρινε επειδή επανειλημμένα χαρακτήρισε «πολύ κακή» την κυβερνητική πολιτική. Μιλώντας για τη διακυβέρνηση της χώρας από την Άγκελα Μέρκελ η νυν πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών εκτίμησε πως πρόκειται για «14 καλά χρόνια για τη Γερμανία, για τα οποία θα πρέπει να είμαστε όλοι υπερήφανοι.» Ενώ παραδέχτηκε λάθη της, κάλεσε τα κομματικά μέλη να επικεντρωθούν σε θέματα ουσίας. όπως για παράδειγμα την ψηφιοποίηση του χώρου εργασίας.
Σε ό,τι αφορά τη συνεργασία του CDU με άλλα κόμματα η κ. Κραμπ-Καρενμπάουερ απέρριψε για μια ακόμη φορά συμπράξεις με το κόμμα «Η Αριστερά» και πολύ περισσότερο με την ξενοφοβική και λαϊκιστική «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD). Σε άλλο σημείο της ομιλίας της χαρακτήρισε την επέμβαση της Τουρκίας στη Συρία ως παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και υποστήριξε την πρότασή της για εγκατάσταση μιας διεθνούς στρατιωτικής αποστολής στη ζώνη ασφαλείας στη βόρεια Συρία. Τέλος, ανακοίνωσε την καθιέρωση της αρχής της ποσόστωσης υπέρ των γυναικών για κομματικά αξιώματα και για τα ψηφοδέλτια των βουλευτικών και αυτοδιοικητικών εκλογών. Το μέτρο κρίνεται αναγκαίο επειδή απέτυχαν όλες οι εκκλήσεις της ηγεσίας προς τα κομματικά όργανα να εφαρμόσουν αυτό το μέτρο προαιρετικά.
Το θέμα Huawei
Ένα θέμα που πρόκειται να λάβει μεγάλες διαστάσεις στο συνέδριο είναι η ανάπτυξη της επόμενης γενιάς του δικτύου κινητής επικοινωνίας 5G. Στο στόχαστρο της κριτικής ενός μεγάλου αριθμού αντιπροσώπων βρίσκεται ο κινέζικος όμιλος Huawei. Όπως επιχειρηματολογούν οι επικριτές, η επιχείρηση διατηρεί στενές σχέσεις με τις κρατικές αρχές της Κίνας και ως εκ τούτου μια συμμετοχή της Huawei θα συνιστούσε απειλή για την ασφάλεια της Γερμανίας. Στις παρεμβάσεις τους, τόσο η κ. Μέρκελ όσο και η κ. Κραμπ-Καρενμπάουερ απέρριψαν τον εξ αρχής αποκλεισμό για ορισμένες επιχειρήσεις. Το ζητούμενο είναι η καθιέρωση κριτηρίων ασφάλειας που θα πρέπει πληρούν οι ενδιαφερόμενες εταιρίες. Το όλο θέμα θα απασχολήσει το συνέδριο το Σάββατο.
Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο