Πολιτική
Τρίτη, 18 Δεκεμβρίου 2007 11:47

Εντονο διάβημα στην Αγκυρα για το προκλητικό κείμενο του τουρκικού ΓΕΣ

Σε έντονο διάβημα προς το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών προέβη η ελληνική κυβέρνηση δια της πρεσβείας μας στην Αγκυρα, για κείμενο ιστοσελίδας του τουρκικού Γενικού Επιτελείου, το οποίο εμμέσως πλην σαφώς, εγείρει θέμα τουρκικής μειονότητας στα Δωδεκάνησα, κάνοντας παράλληλα λόγο για καταστροφή της τουρκικής πολιτιστικής κληρονομιάς.

«Κατόπιν οδηγιών της υπουργού των Εξωτερικών, έγινε άμεσα, ήδη από χθες, έντονο διάβημα από την Πρεσβεία μας στην ¶γκυρα προς το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών», τόνισε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Γιώργος Κουμουτσάκος και πρόσθεσε: «Δεν προτιθέμεθα βεβαίως να σχολιάσουμε, ούτε και σχολιάζουμε κατά πάγια πρακτική, ανακοινώσεις ή θέσεις του Γενικού Επιτελείου των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων».

«¶λλωστε», σημείωσε, «το ζήτημα των σχέσεων στρατού και πολιτικής στην Τουρκία απασχολεί την Ευρωπαϊκή Ένωση και καταγράφεται με έμφαση σε όλα τα σχετικά με την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας κείμενά της».

Στο κείμενο που εμφανίζεται στην ιστοσελίδα του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Στρατού, η Ελλάδα κατηγορείται ότι εξοπλίζει τα Δωδεκάνησα κατά παράβαση της συνθήκης της Λωζάνης, ενώ γίνεται λόγος περί διώξεων σε βάρος του μουσουλμανικού πληθυσμού και εγκατάλειψης των μνημείων της οθωμανικής περιόδου από τις ελληνικές αρχές.

«Η Ελλάδα, παραβιάζοντας τις συνθήκες της Λωζάνης και των Παρισίων (1947), εξοπλίζει μπρος στα μάτια όλου του κόσμου τη Ρόδο και τα Δωδεκάνησα, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια της Τουρκίας. Στην πραγματικότητα, η Ελλάδα με αυτή της τη συμπεριφορά νομίζει ότι εξυπηρετεί την πολιτική της Μεγάλης Ιδέας από το 1850 ως σήμερα, ενώ με πονηριά προσπαθεί να πείσει την παγκόσμια κοινή γνώμη για την δήθεν τουρκική απειλή που έχει επεκτατικές βλέψεις για τα ελληνικά νησιά», αναφέρεται στην προκλητική ανακοίνωση.

«Οπως είναι φυσικό», συνεχίζει, «για να πετύχει μια τέτοια πολιτική γίνεται προσπάθεια εξόντωσης τής εδώ τουρκικής παρουσίας. Το γεγονός ότι οι Τούρκοι αναγκάζονται να πουλήσουν τα μεγάλα οικόπεδα και την ακίνητη τους περιουσία σε πολύ χαμηλές τιμές ή αναγκάζονται να τα παρατήσουν, εγκαταλείποντας τα μέρη που γεννήθηκαν μετά τις πιέσεις και τις απειλές που δέχονται από τους Ελληνες, είχε ως αποτέλεσμα την εξόντωση της τουρκικής παρουσίας στα νησιά».

Παράλληλα, σημειώνεται, «πολύτιμα έργα από την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας όπως το ρολόι του Φετχί πασά, η τουρκική βιβλιοθήκη και το μνημείο Τούρκων πεσόντων χρειάζονται επισκευή, όμως, αυτά τα έργα καταστρέφονται εν γνώσει ή με διάφορες δικαιολογίες γίνεται προσπάθεια να εξαφανιστούν».