Η Ρωσία πέρασε έναν νόμο με τον οποίο απαγορεύει τις πωλήσεις συγκεκριμένων συσκευών που δεν έχουν προεγκατεστημένο ρωσικό λογισμικό, σύμφωνα με το BBC.
Η Ρωσία πέρασε έναν νόμο με τον οποίο απαγορεύει τις πωλήσεις συγκεκριμένων συσκευών που δεν έχουν προεγκατεστημένο ρωσικό λογισμικό, σύμφωνα με το BBC.
Ο νόμος θα τεθεί σε ισχύ τον Ιούλιο του 2020, και θα καλύπτει smartphones, υπολογιστές και «έξυπνες» τηλεοράσεις. Οι υπέρμαχοί του λένε ότι έχει στόχο να προωθήσει τη ρωσική τεχνολογία και να καταστήσει ευκολότερο για τους πολίτες της χώρας να χρησιμοποιούν τα gadgets που αγοράζουν, ωστόσο υπάρχουν προβληματισμοί περί παρακολούθησης και φόβοι πως εταιρείες θα μπορούσαν να αποσυρθούν από τη ρωσική αγορά.
Ο νόμος αυτός δεν σημαίνει πως συσκευές από άλλες χώρες δεν θα μπορούν να πωλούνται χωρίς το κανονικό λογισμικό τους, αλλά ότι θα πρέπει να υπάρχουν εγκατεστημένες και ρωσικές «εναλλακτικές».
Ο νόμος ψηφίστηκε από τη ρωσική Κάτω Βουλή την Πέμπτη, και η κυβέρνηση θα ορίσει ποια είναι η πλήρης λίστα των συσκευών που επηρεάζονται και ποιο το ρωσικό λογισμικό που πρέπει να είναι προεγκατεστημένο.
Ο Όλεγκ Νικολάγεφ, ένας από αυτούς που συνέταξαν το νομοσχέδιο, εξήγησε πώς θα βοηθά τους Ρώσους χρήστες: «Όταν αγοράζουμε πολύπλοκες ηλεκτρονικές συσκευές, έχουν ήδη συγκεκριμένες εφαρμογές, κυρίως δυτικές, προεγκατεστημένες» είπε, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax. «Φυσικά, όταν κάποιος τις βλέπει...μπορεί να σκεφτεί πως δεν υπάρχουν τοπικές εναλλακτικές. Και, αν μαζί με τις προεγκατεστημένες εφαρμογές προσφέρουμε στους χρήστες και τις ρωσικές, θα έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν».
Ο νόμος, ωστόσο, έχει προκαλέσει αντιδράσεις από κατασκευαστές και διανομείς στη Ρωσία, με τη RATEK (ένωση εταιρειών και κατασκευαστών ηλεκτρικών οικιακών συσκευών και εξοπλισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών) να υποστηρίζει πως δεν θα είναι δυνατόν να εγκατασταθεί ρωσικής προέλευσης λογισμικό σε κάποιες συσκευές και ότι οι διεθνείς εταιρείες πίσω από τα gadgets ίσως να φύγουν από τη ρωσική αγορά εξαιτίας του. Άλλοι εκφράζουν προβληματισμούς πως το λογισμικό αυτό θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση χρηστών, δεδομένων και των σκληρότερων νόμων σχετικά με το Διαδίκτυο που έχουν ψηφιστεί στη Ρωσία μέσα στα τελευταία πέντε χρόνια.