Πολιτική
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2019 12:03

Φώφη Γεννηματά για μεταναστευτικό: Αλλάξτε ρότα κ. Μητσοτάκη

«Να αλλάξει ρότα» σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του μεταναστευτικού κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, τονίζοντας ότι «τα νησιά και η ελληνική κοινωνία εκπέμπουν SOS».

«Να αλλάξει ρότα» σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του μεταναστευτικού κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, τονίζοντας ότι «τα νησιά και η ελληνική κοινωνία εκπέμπουν SOS».

Κατά την πρωτολογία της στην Βουλή στη διάρκεια συζήτησης που κατέθεσε προς τον κ. Μητσοτάκη στο πλαίσιο της «Ώρας του Πρωθυπουργού» η προεδρος του ΚΙΝΑΛ καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι «δεν μπαίνει στην καρδιά του προβλήματος που είναι το τεράστιο έλλειμμα αλληλεγγύης από την Ευρώπη, η οποία αρνείται να αναλάβει τις ευθύνες της».

Όπως παρατήρησε «η Ευρώπη παρέδωσε τα κλειδιά του μεταναστευτικού στον Ερντογάν, ο οποίος έχει τώρα τη δυνατότητα να μας εκβιάζει». «Η Ευρώπη ανήμπορη χαϊδεύει τον Ερντογάν και η Ελλάδα παρακολουθεί και χαϊδεύει την Ευρώπη» συνέχισε.

Σημείωσε επίσης πως ο ελληνικός λαός έδειξε όλα αυτά τα χρόνια την αλληλεγγύη του και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι «αυτή η μεγάλη πίεση οδηγεί σε διχασμό των τοπικών κοινωνιών». «Δημιουργούνται συγκρούσεις, η ακροδεξια καραδοκεί» είπε, υπογραμμίζοντας πως «πρέπει να συνεννοηθούμε προτού να είναι αργά».

Ζήτησε επίσης να ορθώσει η χώρα ανάστημα για να ακουστεί η φωνή της, επισημαίνοντας πως μόνο έτσι θα αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το πρόβλημα. «Πρέπει να διεκδικήσουμε αυτό που μας ανήκει με κάθε τρόπο, ακόμα και αν χρειαστεί να μπλοκάρουμε κρίσιμες αποφάσεις στην Ευρώπη και εμείς θα είμαστε δίπλα σας. Εμείς θα φωνάζουμε για το προσφυγικό, γιατί έτσι βοηθάμε και εσάς και τον τόπο. Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Καθαρές κουβέντες», τόνισε.

Όπως είπε, η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να εξασφαλίσει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και κάθε χώρα μέλος θα αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν. «Να υπάρξει άμεσα απόφαση της Ε.Ε. για νέα προγράμματα μετεγκατάστασης προσφύγων, σε όλες τις χώρες της Ένωσης. Να υπάρξει επιτέλους αναλογική κατανομή των βαρών. Με συγκεκριμένα μέτρα κατά χωρών, όπως η Ουγγαρία, που αρνούνται να εφαρμόσουν τις αποφάσεις. Να υπάρξουν κυρώσεις οικονομικές» είπε και συνέχισε λέγοντας: «Να αλλάξει η κοινή δήλωση Ε.Ε.- Τουρκίας και να γίνονται επιστροφές και από την ενδοχώρα. Να προχωρήσουν οι διαδικασίες αναθεώρησης του Κανονισμού του Δουβλίνου. Δεν μπορεί το βάρος της εξέτασης του ασύλου να πέφτει μόνο σε χώρες, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία. Ως πρώτο βήμα να υπάρξει συμμετοχή της Ε.Ε. στις διαδικασίες εξέτασης ασύλου στην χώρα μας. Δεν αρκούν μόνο οι χρηματοδοτήσεις. Δεν ξεμπερδεύει η Ευρώπη μόνο με αυτές, έχει μεγαλύτερες και ευρύτερες ευθύνες».

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής δεν παρέλειψε να ασκήσει κριτική και στον Αλέξη Τσίπρα για την πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνησή του. «Ο κ. Τσίπρας δέσμευσε τη χώρα μας σε αυτή την περιπέτεια. Για καθαρά μικροπολιτικούς λόγους. Και σεις συνεχίζετε στα ίδια χνάρια. Δεν βλέπετε μπροστά σας τι έρχεται;» είπε, προειδοποιώντας ότι το προσφυγικό - μεταναστευτικό «μπορεί να εξελιχθεί ακόμη και σε εθνική τραγωδία».

Στηλίτευσε τέλος δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Δρίτσα, υπογραμμίζοντας πως «είναι τραγικό πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ να δηλώνει ότι δεν γίνονται και κάθε μέρα βιασμοί, μόνο μια φορά στους έξι μήνες». «Δηλαδή δεν τρέχει και τίποτα. Είναι κι αυτός ικανοποιημένος, καλά τα κάνανε. Ντροπή. Τι θα έλεγαν αν ήταν τα παιδιά τους; Τι θα κάναμε κύριε Πρωθυπουργέ αν ήταν τα δικά μας παιδιά;» σχολίασε. 

naftemporiki.gr