Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Λίνα Μενδώνη πραγματοποίησε έκτακτη παρέμβαση στο Συμβούλιο Υπουργών Πολιτισμού και Οπτικοακουστικών μέσων, στις Βρυξέλλες.
Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Λίνα Μενδώνη σε έκτακτη παρέμβασή της στο Συμβούλιο Υπουργών Πολιτισμού και Οπτικοακουστικών μέσων, στις Βρυξέλλες, σήμερα το μεσημέρι είπε τα εξής:
«Ευχαριστούμε κύριε πρόεδρε που θέσατε το θέμα αυτό στην ημερήσια διάταξη, όπως ευχαριστούμε και τη Βουλγαρία για την πρωτοβουλία της.
Κυρία πρόεδρε, η επιστροφή των πολιτιστικών αγαθών στη χώρα προέλευσής τους πέρα από θέμα δικαιοσύνης συμβάλλει στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και στην τόνωση του αισθήματος αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών και των λαών της ΕΕ.
Πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι πολιτιστικοί θησαυροί ανήκουν στον τόπο και στον λαό που τους δημιούργησε. Οφείλουμε να προστατεύσουμε τα πολιτιστικά αγαθά από το παράνομο εμπόριο!
Η Ελλάδα ως χώρα έχει βιώσει στο παρελθόν την απώλεια μεγάλου αριθμού πολιτιστικών αγαθών, με κορυφαίο παράδειγμα τα Γλυπτά του Παρθενώνα, και συνεχίζει τον αγώνα για τον επαναπατρισμό αυτών των πολιτιστικών αγαθών.
Συμφωνούμε με τη Βουλγαρία ότι η συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών για την επιστροφή των πολιτιστικών αγαθών έχει πραγματική προστιθέμενη αξία για το ευρωπαϊκό εγχείρημα διότι κοινή πολιτιστική κληρονομιά χωρίς σεβασμό της ιδιαίτερης πολιτιστικής κληρονομιάς του κάθε λαού δεν μπορεί να υπάρξει.
Πριν από μια εβδομάδα το Πανεπιστήμιο του Munster μας επέστρεψε ένα πολύ σημαντικό αγγείο του 6ου π.Χ. στην Ελλάδα. Τους ευχαριστούμε γιατί αποδεικνύουν την αλληλεγγύη που πρέπει να διέπει την ανάκτηση των πολιτιστικών αγαθών μας.
Προσβλέπουμε ότι και η συνεργασία μεταξύ Γερμανίας-Βουλγαρίας που ακούσαμε, να αποτελέσει καλό παράδειγμα για ανάλογες συνεργασίες και επιστροφές πολιτιστικών αγαθών στο μέλλον».
Στην επόμενη παρέμβαση της η υπουργός Πολιτισμού είπε τα εξής:
«Η ΕΕ δεν είναι μόνον ένα οικονομικό κονσόρτσιουμ. Είναι μια ποικιλόμορφη κοινωνική και πολιτιστική οντότητα με ανθρωπιστικές αξίες και αρχές.
Η δημοκρατία, το κράτος δικαίου, η οικουμενικότητα, ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα, στις θεμελιώδεις ελευθερίες και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, οι αρχές της ισότητας και της αλληλεγγύης αποτελούν τις κατευθυντήριες αρχές μας.
Στο πλαίσιο αυτό η εγγενής αξία του πολιτισμού, αλλά και οι σημαντικές αναπτυξιακές δυνατότητες που απορρέουν από αυτόν αποτελούν «εφαλτήριο» και «κινητήρια δύναμη» στην ανάπτυξη της δημιουργικής οικονομίας, στην κοινωνική ενσωμάτωση, την κοινωνική συνοχή και την βιώσιμη ανάπτυξη.
Ως εκ τούτου υποστηρίζομε την ρητή αναφορά του όρου Πολιτισμός στον τίτλο του χαρτοφυλακίου της Επιτρόπου Γκάμπριελ, που υπογραμμίζει την βαρύνουσα σημασία και τον ρόλο του Πολιτισμού στο παρόν, αλλά κυρίως στο μέλλον της Ευρώπης».