Κόσμος
Τρίτη, 18 Δεκεμβρίου 2007 14:37

ΟΗΕ: 1.800 άμαχοι εκτοπίστηκαν λόγω των τουρκικών επιδρομών στο β. Ιράκ

Τουλάχιστον 1.800 άμαχοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους στο βόρειο Ιράκ λόγω των τουρκικών βομβαρδισμών της Κυριακής, γνωστοποίσε η Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (HCR), εκφράζοντας παράλληλα έντονη ανησυχία για την εξέλιξη.

«Οι πρόσφυγες μας είπαν ότι δέκα χωριά επλήγησαν από τους βομβαρδισμούς» δήλωσε η εκπρόσωπος της HCR, Αστριντ βαν Γκέντερεν Στορτ.

Σύμφωνα με τον απολογισμό που δημοσίευσε στην ιστοσελίδα του το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK), επτά άνθρωποι, εκ των οποίων πέντε μαχητές και δύο άμαχοι, σκοτώθηκαν στους βομβαρδισμούς.

«Οι συνεργάτες μας που βρίσκονται επί τόπου μας πληροφόρησαν ότι νέοι βομβαρδισμοί σημειώθηκαν τη Δευτέρα στην περιοχή του Σανγκασάρ Πισντάρ, προκαλώντας νέες μετακινήσεις» είπε η εκπρόσωπος.

Η οργάνωση του ΟΗΕ εκτιμά ότι 4,6 εκατομμύρια Ιρακινοί έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους από το Μάρτιο του 2003 όταν εκδηλώθηκε η αμερικανική εισβολή στη χώρα τους. Από αυτούς 2,4 εκατομμύρια μετακινήθηκαν στο εσωτερικό της χώρας και 2,2 εκατομμύρια κατέφυγαν σε γειτονικές χώρες, κυρίως τη Συρία και την Ιορδανία.