H απόφαση της κυβέρνησης να παρατείνει κατά τέσσερις μήνες τη λειτουργία της πλατφόρμας για τη ρύθμιση των κόκκινων στεγαστικών δανείων δεν αποτελεί τίποτα περισσότερο από αυτονόητη ενέργεια, γράφει ο Θάνος Τσίρος.
Από την έντυπη έκδοση
Του Θάνου Τσίρου
[email protected]
H απόφαση της κυβέρνησης να παρατείνει κατά τέσσερις μήνες τη λειτουργία της πλατφόρμας για τη ρύθμιση των κόκκινων στεγαστικών δανείων δεν αποτελεί τίποτα περισσότερο από αυτονόητη ενέργεια.
Όταν έχουν δαπανηθεί τόσοι μήνες -και από την προηγούμενη αλλά και από τη σημερινή ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών- για να φτιαχτεί ένα λειτουργικό πλαίσιο, θα ήταν τουλάχιστον αυτοκαταστροφικό να τραβηχτεί η πρίζα της πλατφόρμας στο τέλος του χρόνου. Η θεωρία των Ευρωπαίων περί πλήγματος στην κουλτούρα πληρωμών διατυπώθηκε για μια ακόμη φορά στη χθεσινή έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Είναι το ίδιο ακριβώς επιχείρημα που είχαν επικαλεστεί οι Ευρωπαίοι τον Μάιο όταν έλεγαν ότι η ρύθμιση των 120 δόσεων θα τινάξει στον αέρα τον προϋπολογισμό του 2019 δημιουργώντας τεράστια πρωτογενή ελλείμματα. Τι αποδείχτηκε; Ότι η ρύθμιση των 120 δόσεων χρειάστηκε να γίνει ακόμη ευνοϊκότερη για να προσελκύσει ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον και να αποδώσει -μεταξύ άλλων- και δημοσιονομικά. Μήπως είναι λίγα τα περίπου 650-700 εκατ. ευρώ που αναμένεται να συγκεντρωθούν μέχρι το τέλος του έτους;
Προφανώς, με την πλατφόρμα των κόκκινων στεγαστικών δανείων τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα. Τα δάνεια είναι μεγαλύτερα, η γραφειοκρατία περισσότερη και οι συμφωνίες που πρέπει να συναφθούν ανάμεσα στις τράπεζες και στους πολίτες μακροχρόνιες. Ακόμη και έτσι όμως, ποια θα ήταν η κατάσταση που θα επικρατούσε στην αγορά αν από την Πρωτοχρονιά και μετά δεν υπήρχε κανένα πλαίσιο προστασίας της κύριας κατοικίας; Σε τι θα ωφελούσε τις τράπεζες το να γίνονταν «συλλέκτες» ακινήτων από πλειστηριασμούς; Μήπως δεν θα υφίσταντο ζημιά στους ισολογισμούς τους από τη συρρίκνωση της αξίας των ακινήτων; (Διότι, κατά τα ψέματα, μαζικοί πλειστηριασμοί μόνο στην ανατίμηση των ακινήτων δεν βοηθούν.)
Ακόμη και η 4μηνη παράταση μπορεί να αποδειχτεί πολύ μικρή. Όχι, στην προκειμένη περίπτωση δεν φταίει το ότι οι Έλληνες είναι της τελευταίας στιγμής. Απόδειξη ότι οι επισκέψεις στην πλατφόρμα είναι περισσότερες από 30.000. Ύστερα από ένα τόσο μεγάλο σοκ που υπέστη η αγορά, θα χρειαστεί χρόνος για να κλείσουν οι πληγές. Και αυτός ο χρόνος πρέπει να δοθεί…