Απάντηση στον ΣΥΡΙΖΑ, που μίλησε περί αναβίωσης «σκοτεινών εποχών», «ακραίας καταστολής» και «κατάλυσης του κράτους δικαίου», δίνει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη (ΥΠΡΟΠΟ), που θεωρεί ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «προσπαθεί να κρυφτεί, να ξεχαστούν τα έργα του, κάνοντας θόρυβο. Χάνοντας, ως συνήθως, το μέτρο και κυρίως, αντιστρέφοντας την πραγματικότητα».
Απάντηση στον ΣΥΡΙΖΑ, που μίλησε περί αναβίωσης «σκοτεινών εποχών», «ακραίας καταστολής» και «κατάλυσης του κράτους δικαίου», δίνει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη (ΥΠΡΟΠΟ), που θεωρεί ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «προσπαθεί να κρυφτεί, να ξεχαστούν τα έργα του, κάνοντας θόρυβο. Χάνοντας, ως συνήθως, το μέτρο και κυρίως, αντιστρέφοντας την πραγματικότητα».
Νωρίτερα, ερώτηση προς τον υπουργό, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, είχαν καταθέσει στη Βουλή 24 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με θέμα τις καταγγελίες πολιτών για παρακολουθήσεις με συσκευές γεωεντοπισμού (GPS). Ο ΣΥΡΙΖΑ επικαλείται πρόσφατα δημοσιεύματα, τα οποία αναφέρονται σε επώνυμες καταγγελίες πολιτών, ότι το τελευταίο διάστημα υπήρξαν απανωτά κρούσματα παράνομης παρακολούθησης μέσω τέτοιων συσκευών. Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρούν ότι οι συγκεκριμένες πρακτικές «παραπέμπουν σε σκοτεινές εποχές, υπονομεύουν τη δημοκρατία και στοχεύουν στην τρομοκράτηση της κοινωνίας».
Σύμφωνα με το ΥΠΡΟΠΟ, «τα πραγματικά γεγονότα είναι οι πρόσφατες επιτυχίες της Ελληνικής Αστυνομίας:
- στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας
- στη διασφάλιση συνθηκών για την ειρηνική πορεία της επετείου του Πολυτεχνείου
- στην εκκαθάριση των πανεπιστημίων από γιάφκες και τραμπούκους
- στην απόδοση της γειτονιάς των Εξαρχείων στους κατοίκους της
- στην εκκένωση παράνομων καταλήψεων που μόνο αθώους πρόσφυγες και μωρομάνες δεν κάλυπταν
- στην εξάρθρωση ναρκέμπορων στην Αθήνα, στην Κόρινθο, στο Μενίδι, στη Θεσσαλονίκη
- ο αμείλικτος πόλεμος που ξεκίνησε γειτονιά-γειτονιά στην Αθήνα για τις κλοπές, διαρρήξεις που έχουν ρημάξει τα σπιτικά».
«Τι από αυτά δεν αρέσει στον ΣΥΡΙΖΑ; Κυρίως τι από αυτά έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ;» διερωτάται το υπουργείο, υπογραμμίζοντας πως «σκοτεινή είναι η εποχή που κλειδαμπαρώνεσαι σπίτι σου και φοβάσαι να περπατήσεις το βράδυ.
Ακραία καταστολή είναι οι τραμπούκοι να εξουσιάζουν Πανεπιστήμια, οι απόλυτες μειοψηφίες πλατείες και γειτονιές, οι εγκληματίες περιοχές ολόκληρες.
Καταλύεται το κράτος δικαίου στα άβατα, στο Μενίδι, στην ΑΣΟΕΕ, στην ανοχή της παραβατικότητας, στην δικαιολόγηση της βίας.
Κι είναι ταυτόχρονα όλα μαζί, σκοτεινή εποχή, ακραία καταστολή και κατάλυση του κράτους δικαίου να καίγεται η Αθήνα κάθε 17 Νοέμβρη, η Πατησίων κάθε Σαββατοκύριακο, και να μην ξέρεις αν θα βρεις την πόρτα σου παραβιασμένη όταν γυρίζεις σπίτι.
Ακραία ανυπόφορη λοιπόν και σκοτεινή ήταν η διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στα θέματα αστυνόμευσης και ασφάλειας. Δεν την ξεχνάμε. Την αλλάζουμε.
Η Αθήνα δεν κάηκε. Οι τρομοκράτες συλλαμβάνονται. Η εποχή της ανοχής της βίας τέλειωσε. Η εποχή της ανασφάλειας θα τελειώσει. Και στα Εξάρχεια, δυστυχώς ακόμη, μέχρι το άβατο να γίνει γειτονιά, τα ΜΑΤ θα υπάρχουν, η αστυνομία θα περιπολεί, και με πολιτικά και με συμβατικές πινακίδες. Η αστυνομία έχει αποστολή και νομιμότητα. Οι μολότοφ, οι πέτρες στις ταράτσες και οι παράνομες καταλήψεις ούτε νομιμότητα έχουν, ούτε πολιτική κάλυψη θα έπρεπε να έχουν από δημοκρατικό κόμμα» καταλήγει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
ΣΥΡΙΖΑ: Και ερώτηση για «παρεμβάσεις αστυνομικών σε ασθενοφόρα με τραυματίες»
Την ίδια ώρα, με άλλη ερώτησή τους στη Βουλή προς τους υπουργούς Υγείας και Προστασίας του Πολίτη, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός και Γιάννης Ραγκούσης αναφέρονται σε καταγγελίες για παρεμβάσεις αστυνομικών σε ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ με τραυματίες.
Ειδικότερα, επικαλούνται δημοσίευμα («Εφημερίδα των Συντακτών»), σύμφωνα με το οποίο, ύστερα από καταγγελίες εργαζομένων, στα επεισόδια που σημειώθηκαν τη Δευτέρα 11 Νοεμβρίου στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο (πρώην ΑΣΟΕΕ), υπήρξε παρέμβαση αστυνομικών της ΕΛΑΣ στα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ. «Συγκεκριμένα, καταγγέλλεται, οι αστυνομικοί έλεγχαν τα οχήματα του ΕΚΑΒ πριν αυτά φτάσουν στο συμβάν, καθυστερώντας την άφιξή τους. Επίσης, σύμφωνα με την εφημερίδα, «οι αστυνομικοί πραγματοποιούσαν ενδελεχή έλεγχο κατά την αποχώρηση του ασθενοφόρου από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, με τον ασθενή μέσα. Ζητούσαν και κατέγραφαν τα στοιχεία του τραυματία, παραβαίνοντας το ιατρικό απόρρητο, ενώ έκαναν και τρομοκρατική συζήτηση (τύπου "ναι, είσαι τραυματίας, αλλά μπορεί να γίνει και η προσαγωγή σου")». Αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής ήταν πολλοί τραυματίες να φοβηθούν να μπουν στα ασθενοφόρα και να μεταβούν στα νοσοκομεία με άλλα μέσα, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την υγεία τους» επισημαίνουν οι δύο βουλευτές, που ζητούν απαντήσεις από τους δύο υπουργούς, καθώς και αντίγραφα των απομαγνητοφωνημένων συνομιλιών τόσο των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ που επιχείρησαν στο ΟΠΑ στις 11/11/2019 προς το Κέντρο Επιχειρήσεων, όσο και των αστυνομικών δυνάμεων.