«Το να έχει κάποιος το δικαίωμα του βέτο, είναι σαν να έχει το δικαίωμα κατοχής πυρηνικού οπλισμού. Εάν και πώς θα χρησιμοποιήσει το δικαίωμα αυτό, εξαρτάται από τη σοβαρότητα κάθε χώρας που κατέχει αυτό το δικαίωμα. Θεωρώ ότι η Ελλάδα είναι σοβαρή χώρα και θα σκεφθεί δύο φορές, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, εάν θα ασκήσει τη δυνατότητα βέτο που έχει, εξαιτίας των σοβαρών συνεπειών που θα είχε μία τέτοια ενέργεια τόσο για την περιοχή όσο και για την ίδια την Ελλάδα».
Αυτό δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοσκι, μετά την ετήσια συνάντηση των πρέσβεων της χώρας στο εξωτερικό και επανέλαβε πως δεν πρέπει να τεθεί χρονοδιάγραμμα στις διαπραγματεύσεις για την εκκρεμότητα της ονομασίας, ούτε αυτές να «επιβαρύνονται με απειλές», διότι κάτι τέτοιο, σύμφωνα με τον ίδιο, «δεν δημιουργεί θετικό κλίμα για τη συνέχισή τους».
Σημείωσε ακόμη ότι τα Σκόπια, εν όψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, πρέπει να επικεντρωθεί στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων που της αναλογούν και εξέφρασε την πεποίθηση ότι τελικά η ΠΓΔΜ θα λάβει πρόσκληση για ένταξη.
Στη συνάντηση αποφασίστηκε όλες οι προσπάθειες της διπλωματίας της ΠΓΔΜ το προσεχές διάστημα να εστιαστούν προς την κατεύθυνση ενίσχυσης της προοπτικής να λάβει η χώρα πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Ειδικότερα, ως βασικά επιχειρήματα θα προβληθούν:
-η συμβολή της χώρας στις επιχειρησιακές αποστολές του ΝΑΤΟ,
-η υποστήριξη της κοινής γνώμης σε ποσοστό άνω του 90% για την ένταξη της χώρας στη Συμμαχία και
-το γεγονός ότι η ένταξη των τριών χωρών της Χάρτας της Αδριατικής (Κροατία, Αλβανία, ΠΓΔΜ), θα συμβάλει στην ενίσχυση της περιφερειακής σταθερότητας.
Πηγή ΑΠΕ