Απόψεις
Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου 2019 07:00

Η ποιότητα στη συναίνεση

Η πιο μεγάλη ώρα είναι... τώρα για τη Συνταγματική Αναθεώρηση. Τα κόμματα καλούνται να παραμερίσουν τις πολιτικές σκοπιμότητες και να αναζητήσουν σημεία επαφής για να μην πάει χαμένη η ευκαιρία, γράφει η Κατερίνα Κοκκαλιάρη.

Από την έντυπη έκδοση

Tης Κατερίνας Κοκκαλιάρη
[email protected]

Η πιο μεγάλη ώρα είναι... τώρα για τη Συνταγματική Αναθεώρηση. Τα κόμματα καλούνται να παραμερίσουν τις πολιτικές σκοπιμότητες και να αναζητήσουν σημεία επαφής για να μην πάει χαμένη η ευκαιρία.

Βέβαια, οι δύο πρώτες ημέρες των συνεδριάσεων στην Ολομέλεια δείχνουν πως δεν υπάρχουν μεγάλα περιθώρια συγκλίσεων. Στην καλύτερη περίπτωση θα αναθεωρηθούν εννιά άρθρα, αριθμός που σίγουρα δεν μπορεί να θεωρηθεί ικανοποιητικός.

 Ωστόσο, όσοι βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο, επισημαίνουν πως δεν είναι τόσο η ποσότητα που μετρά όσο η ποιότητα. Σημειώνουν δε πως στην αναθεώρηση περιλαμβάνονται αλλαγές υψίστης σημασίας, όπως -για παράδειγμα- η τροποποίηση του άρθρου 32 που αφορά τη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

Πάντως, φαίνεται πως η εξαήμερη συζήτηση στην Ολομέλεια περισσότερο... φουντώνει τα πολιτικά πάθη, παρά δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για αμοιβαίες υποχωρήσεις. Είναι χαρακτηριστικό πως ενώ τα κόμματα συμφωνούν στην αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από την προκήρυξη εκλογών, διαφωνούν για το πώς αυτό πρέπει να γίνει. Και αυτό είναι απλώς η... κορυφή του παγόβουνου. 

Οι συγκρούσεις επεκτείνονται σε μία ευρεία γκάμα θεμάτων, από το άρθρο 86 περί ευθύνης υπουργών μέχρι τη διάταξη για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Το τοπίο θα ξεκαθαρίσει πλήρως την ερχόμενη Δευτέρα, οπότε και θα γίνει ψηφοφορία για τα άρθρα που θα αναθεωρηθούν. Θα έχει προηγηθεί τοποθέτηση όλων των πολιτικών αρχηγών στην Ολομέλεια. 

Να σημειωθεί πως όσα άρθρα στην προηγούμενη Βουλή -την προτείνουσα- είχαν πάρει πάνω από 180 θετικές ψήφους, τώρα αναθεωρούνται με 151 «ναι». Ωστόσο, όσα άρθρα είχαν συγκεντρώσει από 151 έως 179 θετικές ψήφους, σε αυτή τη Βουλή -την αναθεωρητική- πρέπει να ξεπεράσουν τα 180 «ναι». 

Επομένως τα κόμματα καλούνται να παραμερίσουν τους πολιτικούς τακτικισμούς και να κάνουν ασκήσεις συναίνεσης για να μη χαθεί η ευκαιρία. Να σημειωθεί πως πρόκειται για την τέταρτη μόλις Αναθεώρηση τα τελευταία 45 χρόνια (καθώς υπάρχουν χρονικοί περιορισμοί στη συχνότητα των αλλαγών στο Σύνταγμα). Η επόμενη ευκαιρία των βουλευτών για αλλαγές στον καταστατικό χάρτη της χώρας θα δοθεί το... 2029.