Κόσμος
Πέμπτη, 20 Δεκεμβρίου 2007 09:40

Αδιέξοδο στο Σ.Α. του ΟΗΕ για το Κόσοβο

Παραμένει το αδιέξοδο για το μελλοντικό καθεστώς του Κοσόβου, μετά τη χθεσινή συνεδριάση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Κατά τη συνεδρίαση, εκτός από τα μέλη του Σώματος, συμμετείχαν ο γενικός γραμματές του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν, ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Βοϊσλάβ Κοστούνιτσα και ο πρόεδρος του Κοσόβου, Φάτμιρ Σεϊντίου.

Οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών χωρών-μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας (Γαλλίας, Ηνωμένου Βασιλείου, Σλοβακίας, Ιταλίας και Βελγίου) μαζί με τις ΗΠΑ, τη Γερμανία και την Προεδρία της Ε.Ε., σε κοινή δήλωση ανέφεραν ότι η χθεσινή συζήτηση για το μέλλον του Κοσόβου ήταν «πολύ σημαντική». Ολοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι απόψεις των δύο μερών «παραμένουν αγεφύρωτες» στο βασικό ζήτημα της εθνικής κυριαρχίας και ότι περαιτέρω διαπραγματεύσεις για το ζήτημα «δεν θα αλλάξουν κάτι», όπως τόνισαν.

Επίσης, υπογράμμισαν ότι το υπάρχον καθεστώς στο Κόσοβο δεν μπορεί να συνεχιστεί και ότι πρέπει να βρεθεί μια λύση. Επαναβεβαίωσαν ότι η Ε.Ε. είναι έτοιμη να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην κατάληξη μιας συμφωνίας και ότι θα υπάρξει μια διαρκής ανάγκη για διεθνή παρουσία σε στρατιωτικό επίπεδο, στην προσπάθεια για εγκαθίδρυση σταθερότητας και προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο μόνιμος αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, πρέσβης Zalmay Khalilzad, δήλωσε ότι «δυστυχώς δεν επιτεύχθηκε συμφωνία» για το σχέδιο Αχτισάαρι, υποστηρίζοντας ότι οι προηγούμενες συζητήσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας, στη διάρκεια του τρέχοντος έτους, δεν είχαν οδηγηθεί σε συμφωνία, κυρίως εξαιτίας της αντίθεσης της Ρωσίας.

Ο Αμερικανός διπλωμάτης υποστήριξε ότι στη συνεδρίαση τα δύο μέρη επιβεβαίωσαν την ύπαρξη «αγεφύρωτων διαφορών», τονίζοντας ότι η σημερινή κατάσταση στο Κόσοβο δεν μπορεί να συνεχιστεί, καθώς αποτελεί απειλή για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, αλλά ευρύτερα και στην Ευρώπη.

Ο μόνιμος αντιπρόσωπος Ρωσίας, πρέσβης Vitaly Churkin, δήλωσε ότι στο προτεινόμενο σχέδιο της προεδρικής δήλωσης για το Κόσοβο, υπάρχει ένα καινούριο στοιχείο το οποίο είναι η δημιουργία ενός Οδικού Χάρτη, ο οποίος θα λάβει υπόψη του όλους τους παράγοντες για το Κόσοβο και θα συντελέσει στην καλύτερη επικοινωνία των ενδιαφερόμενων μερών.

Τέλος, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Churkin τάχθηκε κατά των προσπαθειών για την ανεξαρτησία του Κοσόβου επισημαίνοντας την ισχύ της απόφασης 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο Σέρβος πρωθυπουργός κ. Κοστούνιτσα δήλωσε ότι η Σερβία υπερασπίστηκε για μία ακόμη φορά την ανεξαρτησία και την εδαφική της ακεραιότητα, καθώς και βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου και ιδιαιτέρα αυτών που άπτονται του καθεστώτος του Κοσόβου, ενώ επέκρινε τη στάση των ΗΠΑ και Ευρωπαϊκών χωρών, που, όπως είπε, εναντιώνονται στο σεβασμό των διεθνών κανόνων και αντίκεινται στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για το καθεστώς του Κοσόβου.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο πρωθυπουργός της Σερβίας ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι τάσσεται κατά της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, είτε πλήρους είτε μερικής, και τόνισε ότι το ισχυρότερο όπλο, με το οποίο η Σερβία θα υπερασπιστεί το Κόσοβο είναι αυτό των διεθνών κανόνων δικαίου εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι τελικά θα επικρατήσει η λογική.

Ο πρόεδρος του Κοσόβου, κ. Φατμίρ Σεϊντίου, τόνισε ότι είναι «εξαιρετικής σημασίας» η δημιουργία μίας νέας κυβέρνησης στο Κόσοβο, σημειώνοντας ότι επιδιώκει σχέσεις καλής γειτονίας με όλες τις χώρες της περιοχής και εξέφρασε την αισιοδοξία του για το μέλλον των σχέσεων του Κοσόβου με τη Σερβία. Επίσης, απαντώντας σε ερωτήσεις, τόνισε ότι είναι έτοιμος, από κοινού με τους φίλους του Κοσόβου, για την κήρυξη ανεξαρτησίας του Κοσόβου, υποστηρίζοντας ότι «η ανεξαρτησία δεν αποτελεί απειλή για κανένα».