Στον απόηχο της αντιπαράθεσης Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος υπερασπίζεται τη Δημοκρατία και πού βρίσκονται τα όρια της ασφάλειας και του αυταρχισμού, η σημερινή έναρξη της συζήτησης για τη συνταγματική αναθεώρηση επαναφέρει στο προσκήνιο το θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού και ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον εκλογικό νόμο που θέλει να φέρει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα, αλλά και την επιλογή του προσώπου για την Προεδρία της Δημοκρατίας.
Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]
Στον απόηχο της αντιπαράθεσης Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος υπερασπίζεται τη Δημοκρατία και πού βρίσκονται τα όρια της ασφάλειας και του αυταρχισμού, η σημερινή έναρξη της συζήτησης για τη συνταγματική αναθεώρηση επαναφέρει στο προσκήνιο το θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού και ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον εκλογικό νόμο που θέλει να φέρει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα, αλλά και την επιλογή του προσώπου για την Προεδρία της Δημοκρατίας.
Η πραγματικότητα είναι ότι τα κόμματα είναι μακριά από το κλίμα συναίνεσης της τελευταίας συνεδρίασης της διακομματικής όπου το σχέδιο της κυβέρνησης είχε ψηφιστεί από όλα τα κόμματα -πλην του ΜέΡΑ25- και διαφαινόταν ότι το σχέδιο της κυβέρνησης εύκολα θα περνούσε το κατώφλι των 200 ψήφων που χρειάζεται για να περάσει και να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές.
Μετά την παρέμβαση Βενιζέλου και Κουτσούμπα εκ μέρους του ΚΚΕ, τα πράγματα γίνονται πολύ δύσκολα για την κυβερνητική πλειοψηφία, που έβαζε στόχο να περάσει η πρότασή της με περισσότερες ψήφους από τα 4/5 της Βουλής.
Ο πρώην υπουργός και πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, σε εκδήλωση του κύκλου ιδεών έβαλε δύσκολα στους κ.κ. Θεοδωρικάκο και Γεραπετρίτη (ο οποίος ήταν παρών στην εκδήλωση του Κύκλου Ιδεών) αναλύοντας διεξοδικά την πολυπλοκότητα και την πολυτυπία, όπως είπε, του θέματος παροχής δικαιώματος ψήφου στους εκτός Ελλάδος ευρισκόμενους και αναδεικνύοντας τα στενά συνταγματικά περιθώρια για την νομοθέτηση του. Ο κ. Βενιζέλος εκτίμησε ότι είναι δύσκολο να παρακαμφθεί η συνταγματική πρόβλεψη για προσμέτρηση της ψήφου στις εκλογικές περιφέρειες, θέτοντας θέμα νομιμότητας των εκλογών και αντισυνταγματικότητας της κυβερνητικής πρότασης.
Λίγες ημέρες μετά, ο Γ.Γ. του ΚΚΕ – το οποίο ψήφισε την κυβερνητική πρόταση επί της αρχής – προανήγγειλε αρνητική τη στάση του ΚΚΕ, υποστηρίζοντας ότι η πρόταση της κυβέρνησης, όπως δόθηκε στα κόμματα, δεν πληροί τις προϋποθέσεις που είχε βάλει το κόμμα του στη σχετική συζήτηση, επαναλαμβάνοντας ότι το ΚΚΕ είναι υπέρ της διευκόλυνσης των Ελλήνων του εξωτερικού να ψηφίζουν εφόσον η ασκούμενη πολιτική και οι θέσεις των κομμάτων επηρεάζει κι αυτούς και αυτή η ψήφος να μετρά όπως και των υπόλοιπων Ελλήνων.
Η στάση του ΚΚΕ, διευκολύνει τον ΣΥΡΙΖΑ που αφενός ακολουθεί το ΚΚΕ αναγνωρίζοντας τον ρυθμιστικό του ρόλο και αφετέρου θέλει να προκαλέσει εμπόδια στην κυβερνητική διάταξη, χωρίς όμως να τα χρεωθεί.
«Η πρόταση της κυβέρνησης απέχει από τις κατευθύνσεις που έχουμε θέσει. Είμαστε ακόμα μακριά» είναι η τελευταία τοποθέτηση του εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Κατρούγκαλου, ενώ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που είχαν παραχωρήσει στη Βουλή οι εισηγητές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναφέρθηκε σειρά ζητημάτων που μένουν ανοιχτά τόσο στο επικείμενο νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων όσο και στην απαραίτητη συνταγματική προσθήκη του άρθρου 54. Όπως είχε πει ο κ. Κατρούγκαλος, στο άρθρο 54, δεν υπάρχει αναφορά στην αναγκαία ύπαρξη «πραγματικού δεσμού» και δεν προβλέπεται η επικαιροποίηση των εκλογικών καταλόγων.
Το Κίνημα Αλλαγής στην τελευταία του επίσημη ανακοίνωση, τάσσεται σαφέστατα υπέρ της ψήφου των αποδήμων και της προσμέτρησής του στο εκλογικό αποτέλεσμα εγκαλώντας τη ΝΔ ως υπεύθυνη για τον ελλιπή διάλογο και τον ΣΥΡΙΖΑ ότι προσπαθεί να βάλει προσκόμματα ώστε η διάταξη να μην περάσει από τη Βουλή.
Η συζήτηση για την συνταγματική αναθεώρηση ξεκινά σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής ενώ η μία και μοναδική ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα, στις 25 του μήνα.
Η Ν.Δ φέρεται, μετά την υποχώρησή της στο θέμα της επιστολικής ψήφου την οποία και απέσυρε, να συζητά τα θέματα που βάζουν τα κόμματα, πλην της προσμέτρησης της ψήφου στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα, θέμα στο οποίο διαφωνεί μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΜεΡΑ25 που δεν ψήφισε ούτε επί της αρχής.
Η πραγματικότητα είναι ότι παρά τις ενστάσεις που υπάρχουν, Κίνημα Αλλαγής, ΚΚΕ και Ελληνική Λύση είναι ανοικτοί σε διορθώσεις από την πλευρά της πλειοψηφίας, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ που αναγκάστηκε να ψηφίσει επί της αρχής την κυβερνητική πρόταση προκειμένου να μην πάει κόντρα στο γενικότερο κλίμα υπέρ της ψήφου των αποδήμων, περιμένει τη στάση των άλλων κομμάτων για να τοποθετηθεί τελικά.
Η παρέμβαση Βενιζέλου, δυσκόλεψε πραγματικά το έργο της πλειοψηφίας καθώς έβαλε ζητήματα αντισυνταγματικότητας και λειτουργικότητας της κυβερνητικής πρότασης, πέρα και έξω από σκοπιμότητες.
Στο πεδίο της τακτικής, η αίσθηση είναι ότι το Κίνημα Αλλαγής θα ψηφίσει θετικά ακόμα και αν χρειαστεί να αλλάξουν ακόμα κάποια πράγματα στο τελικό κείμενο και αν ΚΚΕ και Ελληνική Λύση γείρουν προς το «όχι» η πρόταση της πλειοψηφίας δεν θα περάσει με τις ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ. Αντιθέτως, αν η αξιωματική αντιπολίτευση δει ότι διαμορφώνεται κλίμα συναίνεσης και η διάταξη περνά, τότε θα υπερψηφίσει επιχειρώντας να πάρει και εκείνη τα εύσημα στο πεδίο της εθνικής συνεννόησης.