Κόσμος
Πέμπτη, 20 Δεκεμβρίου 2007 10:36

Τσερβένκοφσκι: «Δεν διεκδικούμε καμία αποκλειστικότητα στον όρο "Μακεδονία"»

«Εμείς δεν διεκδικούμε καμία αποκλειστικότητα στον όρο "Μακεδονία", ούτε ιστορικά, ούτε γεωγραφικά. Δεν έχουμε εδαφικές βλέψεις έναντι κανενός γείτονά μας», υπογράμμισε χθες στα Σκόπια κατά την ετήσια ομιλία του ενώπιον των βουλευτών, ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι.

«Ενδιαφερόμαστε να οικοδομήσουμε ειλικρινείς και φιλικές σχέσεις με την Ελλάδα. Αυτό στο οποίο όμως θα εμμείνουμε και για το οποίο δεν μπορούμε να κάνουμε υποχωρήσεις είναι η διαφύλαξη της συνταγματικής μας ονομασίας και η χρήση της τόσο στο εσωτερικό όσο και διεθνώς. Αυτό είναι ζήτημα διαφύλαξης της εθνικής και πολιτιστικής μας ταυτότητας. Δίχως αυτή την ταυτότητα, ούτε για μας θα σημαίνει κάτι η ένταξη της χώρας σε κάποιο διεθνή οργανισμό, αλλά ούτε και εμείς ως μέλος θα σημαίνουμε κάτι γι΄ αυτόν τον οργανισμό», τόνισε ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ.

Ο κ. Τσερβένκοφσκι σημείωσε ότι τους τελευταίους μήνες το θέμα του ονόματος επανήλθε στο επίκεντρο του επικαιρότητας, κάτι που κατά τον ίδιο, οφείλεται στην επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης να θέσει ως προτεραιότητα της εξωτερικής της πολιτικής τη λύση αυτού του πολυετούς ζητήματος.

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ υποστήριξε πως η χώρα του βρίσκεται εν όψει της χορήγησης της πρόσκλησης για ένταξη στο ΝΑΤΟ, κάτι που η Ελλάδα, ως μέλος της Συμμαχίας, θέλει να εκμεταλλευθεί ώστε να ισχυροποιήσει την διαπραγματευτική της θέση και να επιτύχει ευνοϊκή λύση στο ζήτημα για την ονομασία.

«Τον πολιτικό αυτό συλλογισμό της Ελλάδας, μπορώ να τον κατανοήσω, όχι όμως και να συμφωνήσω με αυτόν», παρατήρησε και πρόσθεσε: «Δεν συμφωνώ, διότι γίνονται προσπάθειες, ένα διμερές πρόβλημα να αναβαθμιστεί και να μετατραπεί σε κριτήριο για την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Η προσέγγιση αυτή είναι διαμετρικά αντίθετη τόσο με την Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995, με την οποία η Ελλάδα δεσμεύτηκε να μην παρεμποδίσει την ένταξη της Δημοκρατίας της Μακεδονίας στους Διεθνείς Οργανισμούς, εφόσον γίνεται χρήση της προσωρινής ονομασίας, όσο και με τις αρχές στη βάση των οποίων ξεκίνησαν και συνεχίζουν να διεξάγονται οι συνομιλίες στη Νέα Υόρκη: καμία επιβεβλημένη λύση και κανένα χρονοδιάγραμμα».

Όπως είπε, τα Σκόπια χαιρετίζουν το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της Ελλάδας να εξευρεθεί λύση στο ζήτημα, καθώς κανείς δεν θα ήθελε περισσότερο (σ.σ. από την ΠΓΔΜ) να βγει από την ημερήσια διάταξη αυτό το ζήτημα και να πάψει να υφίσταται η χρήση της αναχρονιστικής ονομασίας «πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας».

«Αυτός είναι και ο λόγος που είμαστε έτοιμοι, με θετική διάθεση και με εποικοδομητικό τρόπο, να εντατικοποιήσουμε τη συμμετοχή μας στις συνομιλίες υπό τη διαμεσολάβηση του κ. Μάθιου Νίμιτς. Εμείς δεν διεκδικούμε καμία αποκλειστικότητα στον όρο "Μακεδονία", ούτε ιστορικά, ούτε γεωγραφικά. Δεν έχουμε εδαφικές βλέψεις έναντι κανενός γείτονά μας, ούτε υποστηρίζουμε αποσχιστικές ή αλυτρωτικές βλέψεις» υπογράμμισε ο κ. Τσερβένκοφσκι.

Παράλληλα δήλωσε ότι δεν γνωρίζει και δεν μπορεί να προβλέψει τι θα πράξει η Ελλάδα τον ερχόμενο Απρίλιο, αλλά ξέρει τι πρέπει να πράξει η ΠΓΔΜ. «Πρέπει να εκπληρώσουμε όλες τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που απαιτούνται για την ένταξη στο ΝΑΤΟ και μάλιστα το συντομότερο δυνατό και κατ' αυτό τον τρόπο να περιορίσουμε τον χώρο για ελιγμούς και για χρήση κάθε είδους επιπρόσθετων επιχειρημάτων κατά της ένταξής μας», τόνισε ο κ. Τσερβένκοφσκι.

Νωρίτερα ο ο πρόεδρος της γειτονικής χώρας άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι, καταλογίζοντάς της αδυναμία να προωθήσει τα στρατηγικά συμφέροντα της χώρας αναφορικά με την ευρωατλαντική της προοπτική. «Μπορούμε να πούμε ότι το 2007 ήταν μία χαμένη χρονιά για την ενίσχυση της ευρωατλαντικής προοπτικής της χώρας, αφού ούτε ημερομηνία ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ λάβαμε, ενώ είναι αμφίβολο αν θα λάβουμε και πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, στη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας τον Απρίλιο του 2008», παρατήρησε, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι καταφεύγει σε άσκοπους τακτικισμούς και σε μικροπολιτικά παιχνίδια για να κερδίσει πόντους στο εσωτερικό και δεν δύναται να χαράξει στρατηγική ενίσχυσης του ρόλου της χώρας στην περιοχή.

Απαντώντας στον κ. Τσερβένκοφσκι, ο υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Μιλοσόσκι τον κατηγόρησε ότι συμπεριφέρθηκε ως αρχηγός της αντιπολίτευσης και όχι ως πρόεδρος του κράτους.

πηγή ΑΠΕ