Απόψεις
Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου 2019 07:00

Το δούναι και λαβείν

Η κυβέρνηση έκανε μια γενναιόδωρη κίνηση υπέρ των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων της χώρας, δείχνοντας μάλιστα απεριόριστη εμπιστοσύνη στον ταλαιπωρημένο από την πολυετή κρίση αλλά και την υπερφορολόγηση επιχειρηματικό κόσμο. Κακά τα ψέματα, γράφει ο Θάνος Τσίρος.

Από την έντυπη έκδοση

Του Θάνου Τσίρου
[email protected]

Η κυβέρνηση έκανε μια γενναιόδωρη κίνηση υπέρ των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων της χώρας, δείχνοντας μάλιστα απεριόριστη εμπιστοσύνη στον ταλαιπωρημένο από την πολυετή κρίση αλλά και την υπερφορολόγηση επιχειρηματικό κόσμο. Κακά τα ψέματα. 

Ουσιαστικά οφέλη το φορολογικό νομοσχέδιο προσφέρει μόνο στις επιχειρήσεις και μάλιστα χωρίς να ζητείται το παραμικρό «αντάλλαγμα». Η μείωση του φορολογικού συντελεστή από το 28% στο 24% δεν γίνεται με καμία ρήτρα προσλήψεων ή διάθεσης των χρημάτων που θα «απελευθερωθούν» για επενδύσεις. Το ίδιο ισχύει και για τη μείωση του συντελεστή φορολόγησης των μερισμάτων. Δεν ζητάει κανείς από τον μέτοχο να τοποθετήσει κάπου τα χρήματά του. Μπορεί να τα ρίξει και πάλι στην επιχείρησή του, μπορεί όμως και να τα βάλει στον τραπεζικό του λογαριασμό είτε εντός είτε ακόμη και εκτός Ελλάδας.

Όσο για τους ελεύθερους επαγγελματίες, θα κερδίσουν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ και η μόνη υποχρέωση που θα αναλάβουν θα είναι να πληρώσουν περισσότερες συναλλαγές με ηλεκτρονικό χρήμα. 

Για την κυβέρνηση, αυτή η άνευ όρων ένδειξη εμπιστοσύνης προς τον επαγγελματικό κόσμο της χώρας συνιστά ένα μεγάλο ρίσκο. Αν η απάντηση της αγοράς σε όλα αυτά τα «δώρα» είναι η… αχαριστία, τότε το στοίχημα θα χαθεί. Τι περιμένουν στο οικονομικό επιτελείο; Ότι η μείωση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων θα φέρει αύξηση στα δηλωθέντα κέρδη, τα οποία παραμένουν καθηλωμένα στα επίπεδα των 14 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση. Ότι οι επαγγελματίες θα δηλώσουν κάτι παραπάνω από τα 3 δισ. ευρώ που εμφάνισαν στις φορολογικές δηλώσεις, ποσό αισθητά μειωμένο όχι με τα προ κρίσης επίπεδα, αλλά ακόμη και με αυτά που ίσχυαν το 2016, πριν δηλαδή ενεργοποιηθεί ο νόμος Κατρούγκαλου (σ.σ.: η εφαρμογή του οποίου οδήγησε σε κατάρρευση της φορολογητέας ύλης).

Περιμένουν επίσης ότι οι γενικές συνελεύσεις των εταιρειών θα προχωρήσουν στη διανομή μερισμάτων και ότι τα χρήματα αυτά θα πέσουν και πάλι στην οικονομία, όπως επίσης ότι οι εταιρείες, ειδικά οι μεγάλες, θα συμβάλουν στη μείωση της ανεργίας ή στην τόνωση της επενδυτικής δραστηριότητας. 

Αν το στοίχημα κερδηθεί, θα ανοίξει ο δρόμος για ακόμη μεγαλύτερες μειώσεις φόρων και για ακόμη ισχυρότερη ανάπτυξη. Ας σκεφτεί και υπό αυτό το πρίσμα ο επιχειρηματίας και ο επαγγελματίας όταν θα καλείται μέσα στο 2020 να αποφασίσει για το πόσο ειλικρινής θα είναι κατά τη συμπλήρωση των βιβλίων της εφορίας. 

Υπάρχει και η άλλη όψη του λαβείν.