Πολιτική
Τρίτη, 12 Νοεμβρίου 2019 14:04

Guardian: «Η πύλη της Κίνας στην Ευρώπη»

Εκτενές δημοσίευμα για την επίσκεψη ορόσημο του Κινέζουν προέδρου Σι Τζινπίνγκ στην Ελλάδα δημοσιεύει σήμερα η «Guardian», επισημαίνοντας μεν την ενίσχυση των διμερών σχέσεων, πλην όμως σημειώνοντας και την ανησυχία της Ευρώπης και των ΗΠΑ για την ατζέντα του Πεκίνου.

Εκτενές δημοσίευμα για την επίσκεψη ορόσημο του Κινέζουν προέδρου Σι Τζινπίνγκ στην Ελλάδα δημοσιεύει σήμερα η «Guardian», επισημαίνοντας μεν την ενίσχυση των διμερών σχέσεων, πλην όμως σημειώνοντας και την ανησυχία της Ευρώπης και των ΗΠΑ για την ατζέντα του Πεκίνου.

«Η Αθήνα έστρωσε το κόκκινο χαλί για τον Κινέζο πρόεδρο, καθώς η κυβέρνηση επιχείρησε να κεφαλαιοποιήσει τον αναδυόμενο ρόλο της Ελλάδας ως “πύλη” της Κίνας στην Ευρώπη», σχολιάζει η Χελένα Σμιθ της «Guardian» από την ελληνική πρωτεύουσα και προσθέτει ότι οι δύο πλευρές υπέγραψαν 16 εμπορικές συμφωνίες σε διαφορετικούς τομείς, όπως ο τραπεζικός τομέας, ο τουρισμός και η ενέργεια.

Η βρετανική εφημερίδα αναφέρεται επίσης στην πρόσφατη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Σαγκάη, για να επισημάνει ευθύς αμέσως ότι τέτοιου είδους συνομιλίες, και μάλιστα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, σηματοδοτούν τη σημασία που δίνει τώρα το Πεκίνο στην Ελλάδα, καθώς ο Σι προχωρά με την εξωτερική πολιτική του στη σύνδεση της χώρας του με τον κόσμο μέσω της πρωτοβουλίας «Μία Ζώνη- Ένας Δρόμος».

Οι φόβοι της επιρροής της Κίνας έχουν αυξηθεί  από τότε που η Cosco, η κρατική ναυτιλιακή εταιρεία, ανέλαβε τη διαχείριση για 35 χρόνια στις αποβάθρες φορτίου στον Πειραιά. Το στρατηγικό λιμάνι έγινε έμβλημα της επένδυσης της χώρας στην Ελλάδα. Μια δεκαετία αργότερα υπολογίζεται ότι το 10% των κινεζικών εξαγωγών στην Ευρώπη θα μετακινούνται μέσω του Πειραιά, καθιστώντας το άμεσο ανταγωνιστή σε λιμένες της Βόρειας Ευρώπης, όπως το Αμβούργο και το Ρότερνταμ.

Καθώς, η οικονομία της Ελλάδας ανακάμπτει αργά από την οικονομική κρίση, η Αθήνα είναι πρόθυμη να αξιοποιήσει τη μαζική αγορά της Κίνας με εξαγωγές όπως ελαιολάδου και κρασιού. Η κυβέρνηση, η οποία ανέλαβε την εξουσία μόλις πριν από τέσσερις μήνες, επιθυμεί επίσης να προσελκύσει περαιτέρω ξένες επενδύσεις που θεωρούνται ζωτικής σημασίας για τη δημιουργία ανάπτυξης και απασχόλησης σε ένα κράτος- μέλος της Ε.Ε. όπου η ανεργία παραμένει εξαιρετικά υψηλή στο 17,3%.

Η επίσκεψη απαιτούσε επίσης από τον Έλληνα πρωθυπουργό να χειριστεί και διπλωματικά ζητήματα, αναφέρει η «Guardian». Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο προειδοποίησε τον σύμμαχο του ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια επίσκεψής του τον Οκτώβριο, να μη δεχτεί κινεχικές συμφωνίες που φαίνονται «πολύ καλές για να είναι αληθινές».

Η ελληνική αλληλεπίδραση με το Πεκίνο έχει προκαλέσει υποψίες στις δυτικές πρωτεύουσες. Οι φόβοι μεγάλωσαν όταν ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε τον Απρίλιο ότι η Ελλάδα θα συμμετάσχει στην πλατφόρμα συνεργασίας «17 + 1» των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης με επικεφαλής το Πεκίνο, παρά την επικριτική κριτική της Ε.Ε.

«Γεωπολιτικά, οι δυτικοί εταίροι ανησυχούν ότι το φλερτ της Ελλάδας με την Κίνα μπορεί να αποδυναμώσει τη νοτιοανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε.», υποστηρίζει ο Πλάμεν Τόντσεφ, επικεφαλής της μονάδας της Ασίας στο Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων στην Αθήνα. «Ο Μητσοτάκης θα δυσκολευτεί να πείσει ότι η Ελλάδα δεν είναι Δούρειος Ίππος. Θα πρέπει να κάνει διπλή προσπάθεια να πείσει ότι οι επιχειρηματικές συμφωνίες με την Κίνα δεν θα υπονομεύσουν την αφοσίωση της Αθήνας στη Δύση».

naftemporiki.gr