«Ο Κομφούκιος είπε ότι η αρετή δεν είναι ποτέ μόνη της, πάντοτε έχει γείτονες. Και ο Αριστοτέλης είπε ότι ο πραγματικός φίλος είναι αυτός που είναι μία ψυχή σε δύο σώματα. Αυτά ενώνουν τις δύο μεγάλες χώρες μας», ανέφερε ο Κινέζος πρόεδρος, που μίλησε με θερμά λόγια για τη σινο-ελληνική συνεργασία, γράφει η Κατερίνα Τζωρτζινάκη.
Από την έντυπη έκδοση
Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]
«Ο Κομφούκιος είπε ότι η αρετή δεν είναι ποτέ μόνη της, πάντοτε έχει γείτονες. Και ο Αριστοτέλης είπε ότι ο πραγματικός φίλος είναι αυτός που είναι μία ψυχή σε δύο σώματα. Αυτά ενώνουν τις δύο μεγάλες χώρες μας», ανέφερε ο Κινέζος πρόεδρος, που μίλησε με θερμά λόγια για τη σινο-ελληνική συνεργασία.
Οι αρχαίοι έλεγαν, όμως, και «ζει χύτρα, ζη φιλία». Ταιριάζει γάντι στη διπλωματία. Μη θεωρηθεί απαισιόδοξη θεώρηση τούτης της συμμαχίας. Δεν είναι απαισιοδοξότερη, πάντως, του Αριστοτέλη, που αναφωνούσε: «Ω φίλοι μου, δεν υπάρχει φίλος».
Στις διεθνείς σχέσεις, υπάρχουν συμφέροντα και άλλα ενδιαφέροντα. Όπως προβληματισμοί. Οι Γάλλοι, που όσο να πεις έχουν δύναμη μεγάλη, έχουν μια ανησυχία άλλη: μπορείς να εμπορευθείς ισότιμα με την Κίνα; «Μπορείς να πουλήσεις πουλερικά στην Κίνα, χωρίς να πουλήσεις και την ψυχή σου;». Το ερώτημα τίθεται με πρωτοσέλιδο σχόλιο στη «Le Figaro» της 7ης Νοεμβρίου με αφορμή τον συνωστισμό Δυτικοευρωπαίων στη Σαγκάη.
Εμείς, κρόκο Κοζάνης και ακτινίδια θέλουμε να μοσχοπουλήσουμε, με την υπογραφή δύο πρωτοκόλλων συνεργασίας στον τομέα των τροφίμων, και οι επισημάνσεις του γαλλικού φύλλου (και φίλου) για την ποιότητα του κινεζικού πολιτεύματος είναι εκτός θέματος.
Ας είμαστε ρεαλιστές, το εμπόριο είναι εμπόριο -που πρέπει να κινείται και προς τις δύο κατευθύνσεις, χωρίς εμπόδια και προστατευτισμού επεισόδια- και το κέρδος κέρδος. Οι Δυτικοί δεν είναι τόσο ρομαντικοί. Τρομάζουν με την οικονομική άνοδο της Κίνας, μα δεν μπορούν και να την αγνοήσουν. Φοβούνται την κινεζική επέκταση στην Ευρώπη, θέλουν να βάλουν όρια, χωρίς να διαταράξουν των σχέσεων τα περιθώρια. Η αντιπαράθεση γύρω από τα δίκτυα 5G είναι απ’ αυτή την άποψη ενδεικτική. Η κύρια έγνοια οικονομική. Στη Γερμανία μάλιστα πέρασε νόμος που επιτρέπει στην κυβέρνηση να εμποδίζει, εάν το κρίνει σκόπιμο, μια επένδυση από μη Ευρωπαίο επενδυτή που ξεπερνά το 10%.
Σε αυτό το πλαίσιο όξυνσης του ανταγωνισμού σε διεθνές επίπεδο με «γκρίνιες» και πιέσεις κυρίως από τις ισχυρότερες χώρες της Ε.Ε., η Κίνα ποντάρει πολλά στην Αθήνα. Θέλει προσοχή το κάθε βήμα. Η χρυσή τομή δεν είναι σχήμα.