Ποικίλες αντιδράσεις στη Λατινική Αμερική, αλλά και όλο τον κόσμο έχει προκαλέσει η παραίτηση του Έβο Μοράλες από την προεδρία της Βολιβίας, έπειτα από πιέσεις του στρατού ώστε να εξασφαλιστεί η σταθερότητα στη χώρα μετά τις βίαιες διαδηλώσεις τις τελευταίες εβδομάδες για την αμφισβητούμενη επανεκλογή του.
Ποικίλες αντιδράσεις στη Λατινική Αμερική, αλλά και όλο τον κόσμο έχει προκαλέσει η παραίτηση του Έβο Μοράλες από την προεδρία της Βολιβίας, έπειτα από πιέσεις του στρατού ώστε να εξασφαλιστεί η σταθερότητα στη χώρα μετά τις βίαιες διαδηλώσεις τις τελευταίες εβδομάδες για την αμφισβητούμενη επανεκλογή του.
Την βαθιά ανησυχία του για την κατάσταση στη Βολιβία εξέφρασε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, σύμφωνα με εκπρόσωπό του. Ο Στεφαν Ντουτζαριτς δήλωσε ότι ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ «προτρέπει όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να αποφύγουν τη βία, να μειώσουν τις εντάσεις και να ασκήσουν μέγιστη αυτοσυγκράτηση».
Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις στην Βολιβία να δείξουν «μετριοπάθεια» και «υπευθυνότητα» για να επιτύχουν τη διεξαγωγή νέων «αξιόπιστων».
Την «αλληλεγγύη και τον σεβασμό του στον Έβο Μοράλες και τον λαό της Βολιβίας απέναντι σε κάθε προσπάθεια να επιστρέψουν οι σκοτεινές μέρες των πραξικοπημάτων και της βίας» εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας, με ανάρτησή του στο Twitter. «Να νικήσει η Δημοκρατία» αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι ηγέτες της Βενεζουέλας, της Νικαράγουας, της Κούβας, καθώς και ο εκλεγμένος πρόεδρος της Αργεντινής Αλμπέρτο Φερνάντες και ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Λούλα κατήγγειλαν άπαντες ένα «πραξικόπημα» εναντίον του Μοράλες, ο οποίος παραιτήθηκε έπειτα από εβδομάδες διαδηλώσεων κατά της επανεκλογής του τον Οκτώβριο και αφού εγκαταλείφθηκε από την αστυνομία και τον στρατό.
«Καταδικάζουμε κατηγορηματικά το πραξικόπημα εναντίον του αδελφού προέδρου Έβο Μοράλες», έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο και κάλεσε σε «κινητοποίηση για να απαιτηθεί να προστατευθεί η ζωή των αυτόχθονων βολιβιανών λαών, θυμάτων του ρατσισμού». Ο Μοράλες, ο οποίος ήταν στην εξούσια επί σχεδόν 14 χρόνια, ήταν ο πρώτος αυτόχθων πρόεδρος της Βολιβίας.
Ο πρόεδρος της Κούβας Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ καταδίκασε κι αυτός το «βίαιο και άνανδρο πραξικόπημα της δεξιάς εναντίον της δημοκρατίας στη Βολιβία». «Ο κόσμος οφείλει να κινητοποιηθεί για τη ζωή και την ελευθερία του Έβο», δήλωσε ο Ντίας-Κανέλ με μήνυμά του στο Twitter που έφερε το hashtag #EvoNoEstasSolo (Έβο, δεν είσαι μόνος).
Η Κούβα, παραδοσιακή σύμμαχος του βολιβιανού σοσιαλιστή ηγέτη, εκφράζει την «αλληλεγγύη της με τον αδελφό πρόεδρο Έβο Μοράλες, πρωταγωνιστή και σύμβολο των διεκδικήσεων των αυτόχθονων λαών της Αμερικής μας», έγραψε στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών Μπρούνο Ροντρίγκες.
Ένας άλλος σύμμαχος του Έβο Μοράλες, η Νικαράγουα, «καταδίκασε κατηγορηματικά το πραξικόπημα» εναντίον του προέδρου της Βολιβίας.
«Απαιτούμε να γίνουν σεβαστές η ελευθερία του, η σωματική ακεραιότητά του και η ζωή του», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από την κυβέρνηση του νικαραγουανού προέδρου Ντανιέλ Ορτέγκα.
Ο Μεξικανός υπουργός Εξωτερικών Μαρσέλο Εμπράρδ ανέφερε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πως στη Βολιβία «βρίσκεται σε εξέλιξη μια στρατιωτική επιχείρηση» και χαρακτήρισε κι αυτός «πραξικόπημα» αυτό που συμβαίνει στη Λα Πας.
Ο Εμπράρδ ανακοίνωσε πως το Μεξικό φιλοξενεί από χθες, Κυριακή, στην πρεσβεία του στη Λα Πας «είκοσι προσωπικότητες της κυβέρνησης και της βουλής της Βολιβίας». «Αν το αποφασίσει, θα προσφέρουμε άσυλο και στον Έβο Μοράλες», έγραψε ο Μεξικανός υπουργός.
Η κυβέρνηση της Κολομβίας ζήτησε την «επείγουσα σύγκληση» του διαρκούς συμβουλίου του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) «για να αναζητηθούν λύσεις στην περίπλοκη θεσμική κατάσταση».
Το Περού, σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών του, τάχθηκε υπέρ «της ταχείας αποκατάστασης της ειρηνικής συνύπαρξης όλων των Βολιβιανών» στη βάση του σεβασμού του Συντάγματος και των νόμων.
Η Λίμα απηύθυνε έκκληση υπέρ «της διεξαγωγής γενικών εκλογών με εγγυήσεις διαφάνειας και την επίβλεψη του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών και άλλων διεθνών αρχών».
Ο πρώην πρόεδρος του Περού Ογιάντα Ουμάλα κατήγγειλε από την πλευρά του μια «θεσμική ρήξη» και εξέφρασε την «αλληλεγγύη» του με τον Έβο Μοράλες, «που υποχρεώθηκε να πάρει την απόφαση να παραιτηθεί ώστε η βία που προκλήθηκε από την αντιπολίτευση να μην κάνει περισσότερο κακό στον λαό».
Στην Αργεντινή, η κυβέρνηση του απερχόμενου φιλελεύθερου προέδρου Μαουρίσιο Μάκρι κάλεσε «όλους τους πολιτικούς και κοινωνικούς παράγοντες να διαφυλάξουν την ειρήνη και τον διάλογο», σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.
Όμως ο εκλεγμένος πρόεδρος της Αργεντικής, ο κεντροαριστερός περονιστής Αλμπέρτο Φερνάντες, έκανε λόγο από την πλευρά του για «πραξικόπημα».
«Στη Βολιβία έλαβε χώρα ένα πραξικόπημα που ήταν αποτέλεσμα της κοινής δράσης βίαιων πολιτών, του αστυνομικού προσωπικού που αποστασιοποιήθηκε και της παθητικότητας του στρατού. Είναι ένα πραξικόπημα που διαπράχθηκε εναντίον του προέδρου @evoespueblo, που είχε προκηρύξει μια νέα εκλογική διαδικασία», έγραψε στο Twitter ο Φερνάντες, ο οποίος θα αναλάβει τα προεδρικά καθήκοντα στις 10 Δεκεμβρίου.
«Η θεσμική ρήξη στη Βολιβία είναι απαράδεκτη. Ο βολιβιανός λαός οφείλει να εκφρασθεί το συντομότερο δυνατόν, με ελεύθερες εκλογές, για την επόμενη κυβέρνησή του», πρόσθεσε ο Φερνάντες.
Στην άλλη πλευρά της νοτιοαμερικανικής πολιτικής σκακιέρας, ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου απέδωσε την πτώση του Έβο Μοράλες στη νοθεία που έγινε, σύμφωνα με τη βολιβιανή αντιπολίτευση, στις εκλογές του Οκτωβρίου, στις οποίες ο Μοράλες κέρδισε μια τέταρτη προεδρική θητεία. «Οι καταγγελίες για νοθεία κατέληξαν στην παραίτηση του προέδρου», έγραψε ο Μπολσονάρου στο Twitter.
Όμως ο αριστερός αντίπαλός του, ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, ο οποίος βγήκε την Παρασκευή από τη φυλακή χάρη σε απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, έκανε λόγο για ένα πραξικόπημα, το οποίο και καταδίκασε.
«Μαθαίνω πως έγινε πραξικόπημα στη Βολιβία και πως ο σύντροφος @evoespueblo υποχρεώθηκε να παραιτηθεί», έγραψε στο Twitter ο Λούλα που, όταν ήταν πρόεδρος, ήταν στενός σύμμαχος του Έβο Μοράλες.
«Είναι λυπηρό που η λατινική Αμερική έχει μια οικονομική ελίτ η οποία δεν αποδέχεται τη δημοκρατία και την κοινωνική συμμετοχή των πιο φτωχών», πρόσθεσε ο Λούλα.
Σε δήλωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να «επιδείξουν κοινή λογική», ενώ τις ενθάρρυνε να ενεργούν υπεύθυνα. Κατηγόρησε επίσης την αντιπολίτευση της Βολιβίας για το κύμα βίας στη χώρα.
Στη Βρετανία, ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν επίσης χαρακτήρισε την παραίτηση του Μοράλες πραξικόπημα.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, AFP