Πολιτική
Δευτέρα, 11 Νοεμβρίου 2019 10:34

Σι Τζινπίνγκ: Έχω μεγάλες προσδοκίες για το μέλλον Κίνας - Ελλάδας

Τις «μεγάλες προσδοκίες» που τρέφει για το μέλλον των σχέσεων Ελλάδας – Κίνας υπογράμμισε ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, κατά τις κοινές δηλώσεις του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος τον υποδέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο.

Τις «μεγάλες προσδοκίες» που τρέφει για το μέλλον των σχέσεων Ελλάδας – Κίνας υπογράμμισε ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, κατά τις κοινές δηλώσεις του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος τον υποδέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο.

«Είναι μεγάλη μου χαρά που επισκέπτομαι την Αθήνα μετά από πρόσκλησή σας. Σας ευχαριστώ για τη θερμή φιλοξενία» είπε ο πρόεδρος της Κίνας απευθυνόμενος στον κ. Παυλόπουλο.

Επισήμανε ότι Ελλάδα και Κίνα είναι δύο χώρες -κληρονόμοι μεγάλων πολιτισμών και αναγνώρισε την «τεράστια συμβολή» του αρχαίου ελληνικού κόσμου στην ανάπτυξη του ανθρώπινου πολιτισμού. «Κατά την περίοδο του Χρυσού Αιώνα του ελληνικού πολιτισμού η Κίνα ζούσε την ακμή του πολιτισμού της. Έχω μεγάλες προσδοκίες και για το μέλλον. Και η Κίνα και η Ελλάδα έχουν κληροδοτήσει μεγάλους πολιτισμούς και οι λαοί μας αγωνίσθηκαν σκληρά για να οικοδομήσουν μια σύγχρονη χώρα. Έφτασα στην Ελλάδα χτες το βράδυ και ήδη διαισθάνθηκα την ατμόσφαιρα, ένιωθα τον ελληνικό πολιτισμό. Και το λέγω αυτό ως προερχόμενος από τον πανάρχαιο κινεζικό πολιτισμό. Ξέρω ότι οι λαοί μας είναι πολύ υπερήφανοι για την πολιτιστική τους κληρονομιά και ξέρω επίσης ότι οι αρχαίοι πολιτισμοί μπορούν ακόμα σήμερα να μας διδάσκουν».

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Κίνας οι ανταλλαγές επιτρέπουν στους πολιτισμούς να μάθουν ο ένας από τον άλλον και να «θρέψουν» την πρόοδο των κοινωνιών. «Γι’ αυτό δεν μιλάμε μόνο για συνεργασία δύο χωρών, αλλά δύο μεγάλων πολιτισμών» είπε.

Εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι οι δύο χώρες θα εμβαθύνουν τη συνεργασία τους, θα προωθήσουν τις διαπολιτισμικές ανταλλαγές και ότι οι δύο πολιτισμοί, ο ελληνικός και ο κινεζικός «θα λάμπουν και στη νέα εποχή».

Πρ. Παυλόπουλος: Οι πραγματικοί πολιτισμοί χτίζουν γέφυρες επικοινωνίας, δεν ορθώνουν τείχη

Από την πλευρά του ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι η επίσκεψη του Κινέζου προέδρου επισφραγίζει τη νέα περίοδο των σχέσεων Ελλάδας – Κίνας και «αναβαθμίζει μ εμβληματικό τρόπο την στρατηγική μεταξύ μας σχέση, η οποία είχε ως αφετηρία την επένδυση της Cosco, το 2006, επί κυβέρνησης με Πρωθυπουργό τον Κώστα Καραμανλή».

Παράλληλα, επισήμανε ότι η Ελλάδα, ανοίγει τον δρόμο στην Κίνα για να συναντήσει, υπό όρους ειρηνικής συνεργασίας και δημιουργίας, τα κράτη και τους λαούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε «υπό όρους πλήρους σεβασμού του διεθνούς δικαίου να διαδραματίσουμε το ρόλο που αναλογεί, αμοιβαία».

Ο κ. Παυλόπουλος έκανε ειδική αναφορά στην πρόοδο και στα επιτεύγματα που έχουν συντελεστεί στην Κίνα, που - όπως σημείωσε – οφείλονται στην φυσιογνωμία και στις ικανότητες του Κινέζου προέδρου. «Μέσα από τις προσπάθριές σας η Κίνα έχει κάνει αλματώδεις προόδους τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και στο εξωτερικό» ανέφερε, επισημαίνοντας την αναβάθμιση του επιπέδου ζωής των Κινέζων πολιτών. Τόνισε παράλληλα ότι «σήμερα η Κίνα είναι κατά γενική ομολογία ένας παγκόσμιος οικονομικός παράγοντας και μοχλός ανάπτυξης παγκοσμίου επιπέδου».

Αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία της Κίνας για τον Νέο Δρόμο του Μεταξιού («Belt and Road») ο οποίος - όπως παρατήρησε - θα λειτουργήσει και ως «γέφυρα» επικοινωνίας της Κίνας με την Δύση, ιδίως με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι «ισχυρή αντηρίδα των σχέσεων των δύο χωρών και της δημιουργικής συμπόρευσής μας προς το μέλλον είναι εκείνη την οποία έχουν χτίσει, εδώ και αιώνες, οι πολιτισμοί μας, των οποίων οι αυτονόητες διαφορές όχι μόνο δεν τους χωρίζουν αλλά τους ενώνουν, με την έννοια ότι λειτουργούν, αρμονικά, συμπληρωματικώς και διαλεκτικώς», καθώς «έχουν ως κοινό σημείο τον άνθρωπο και την ειρηνική συνύπαρξη των ανθρώπων».

Υπογράμμισε τέλος πως - όπως είχε την ευκαιρία να επισημάνει και στο πλαίσιο του Διαλόγου των Ασιατικών Πολιτισμών, τον οποίο οργάνωσε το Πεκίνο - «οι πραγματικοί πολιτισμοί δεν συγκρούονται διότι είναι προορισμένοι, από την φύση τους, να διαλέγονται και να υπηρετούν τον άνθρωπο και την ειρήνη». «Οι πραγματικοί πολιτισμοί χτίζουν γέφυρες επικοινωνίας, δεν ορθώνουν τείχη διαχωρισμών» κατέληξε ο κ. Παυλόπουλος.

naftemporiki.gr