Απόψεις
Πέμπτη, 07 Νοεμβρίου 2019 07:00

Τραμπ εναντίον Τούνμπεργκ

Η προχθεσινή απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για έναρξη της διαδικασίας αποχώρησης των ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού του 2015 για το Κλίμα, κάθε άλλο παρά έκπληξη ήταν. Ο Αμερικανός πρόεδρος καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας το 2016 υποσχόταν απόσυρση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία, θεωρώντας την εμπόδιο για την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, γράφει ο Μωυσής Λίτσης.

Από την έντυπη έκδοση

Του Μωυσή Λίτση
[email protected]

Η προχθεσινή απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για έναρξη της διαδικασίας αποχώρησης των ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού του 2015 για το Κλίμα, κάθε άλλο παρά έκπληξη ήταν. Ο Αμερικανός πρόεδρος καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας το 2016 υποσχόταν απόσυρση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία, θεωρώντας την εμπόδιο για την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Ούτως ή άλλως το Ρεπουμπλικανικό κόμμα ήταν ανέκαθεν εχθρικό στις προτάσεις για περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, προβάλλοντας μάλιστα και επιστημονικές απόψεις αμφιλεγόμενων think tanks, που υποστήριζαν ότι δεν υπάρχει θέμα κλιματικής αλλαγής...

Η αμερικανική απόσυρση θα έχει πολλαπλές επιπτώσεις στην προσπάθεια καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής. Μιας αλλαγής της οποίας βλέπουμε ήδη συμπτώματα με τα κατά καιρούς ακραία καιρικά φαινόμενα και η οποία αν συνεχιστεί θα έχει μείζονες επιπτώσεις σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Οι ΗΠΑ μαζί με την Κίνα είναι οι δύο μεγαλύτεροι ρυπαντές του πλανήτη. Η απόσυρση της πρώτης σημαίνει ότι οι υπόλοιπες χώρες θα πρέπει να αναθεωρήσουν τα πλάνα τους. Σε εποχή εντεινόμενου οικονομικού ανταγωνισμού και επαπειλούμενης ύφεσης, ίσως καταστεί δύσκολο στο άμεσο μέλλον να τηρηθεί η Συμφωνία του Παρισιού, η οποία από οικολογικές και περιβαλλοντικές οργανώσεις έχει χαρακτηριστεί μάλιστα ανεπαρκής.

Οι αμερικανικές βιομηχανίες θα μπορούν να φουλάρουν τις μηχανές, νέες ρυπογόνες μορφές ενέργειας θα αναπτυχθούν, τα όποια κίνητρα για στροφή σε καθαρότερη ενέργεια θα εξασθενήσουν, δημιουργώντας αθέμιτο συγκριτικό πλεονέκτημα στην αμερικανική οικονομία. Την ώρα που οι αμερικανικές βιομηχανίες θα αναπτύσσονται χωρίς περιβαλλοντικό φρένο, οι άλλες χώρες θα πρέπει να μειώνουν ταχύτητες, προκειμένου να τηρηθεί η συμφωνία για μείωση των ρύπων και συγκράτηση της ανόδου της θερμοκρασίας.

Εκτός βέβαια από την περιφρόνηση προς το περιβάλλον η απόφαση Τραμπ οδηγεί την Αμερική σε ακόμη μεγαλύτερη απομόνωση από τις πολυμερείς προσπάθειες για επίλυση των προβλημάτων του κόσμου.

Στον αντίποδα των αποφάσεων του Αμερικανού προέδρου που οδηγούν την ανθρωπότητα στον... γκρεμό, εκατομμύρια νέοι συνεχίζουν να κατεβαίνουν στους δρόμους ολόκληρου του κόσμου, στέλνοντας μήνυμα ελπίδας ότι δεν έχουν όλα χαθεί...