Κόσμος
Δευτέρα, 24 Δεκεμβρίου 2007 13:35

ΗΠΑ - Επικρίσεις του Τύπου κατά της κυβέρνησης για τις εταιρείες σεκιούριτι στο Ιράκ

Η αμερικανική κυβέρνηση αγνόησε τα δύο τελευταία χρόνια τις πολλαπλές προειδοποιήσεις όσον αφορά τη λειτουργία των ιδιωτικών εταιριών παροχής υπηρεσιών ασφαλείας που δραστηριοποιούνται στο Ιράκ χωρίς να έχουν εγκεκριμένο πλαίσιο λειτουργίας ή κάνοντας κατάχρηση του ρόλου τους, γράφει σήμερα η εφημερίδα Ουάσινγκτον Ποστ.

Σήματα συναγερμού για τους κινδύνους που τίθενται από δεκάδες χιλιάδες ιδιωτικές εταιρίες ασφαλείας, οι οποίες λειτουργούν στο Ιράκ, μεταξύ τους η Blackwater, υπήρχαν σε εκθέσεις αμερικανών εμπειρογνωμόνων και ιρακινών αξιωματούχων, γράφει η εφημερίδα επικαλούμενη Αμερικανούς αξιωματούχους και έγγραφα εταιριών ασφαλείας.

Ωστόσο τα υπουργεία Εξωτερικών και ¶μυνας στις ΗΠΑ δεν έλαβαν αυστηρά μέτρα για να ρυθμίσουν το καθεστώς λειτουργίας των εταιριών ασφαλείας ως τη στιγμή που πράκτορες της Blackwater, οι οποίοι προσέφεραν υπηρεσίες στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών συνοδεύοντας το διπλωματικό προσωπικό του, άνοιξαν πυρ σε πολυσύχναστη αγορά της Βαγδάτης σκορπίζοντας το θάνατο σε 17 ιρακινούς πολίτες τον Σεπτέμβριο. Έκτοτε η εταιρία επαναλαμβάνει ότι οι υπάλληλοί της δεν έκαναν τίποτε άλλο παρά να απαντήσουν σε πυρά. Ωστόσο, έρευνα των ιρακινών αρχών κατέληξε στο συμπέρασμα πως η αυτοκινητοπομπή της ιδιωτικής εταιρίας δεν δέχθηκε καμιά επίθεση. Επίσης η έρευνα του FBI οδήγησε στο συμπέρασμα ότι οι πράκτορες της ιδιωτικής εταιρίας Blackwater σκότωσαν Ιρακινούς πολίτες χωρίς λόγο στις 16 Σεπτεμβρίου στη Βαγδάτη, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times.

Στις αρχές Δεκεμβρίου αξιωματούχοι του Πενταγώνου και του υπουργείου Εξωτερικών υπέγραψαν συμφωνία που καθορίζει το νέο καθεστώς λειτουργίας των ιδιωτικών εταιριών, οι οποίες εγγυώνται την ασφάλεια των διπλωματών στο Ιράκ.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο